Η Κίνα προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα κατά χωρών που συνεργάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες με τρόπους που θίγουν τα συμφέροντα του Πεκίνου, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου απειλεί να παρασύρει και άλλες χώρες.
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς ως μοχλό πίεσης προς τους συμμάχους των ΗΠΑ, προκειμένου να περιορίσουν τις εμπορικές τους σχέσεις με την Κίνα. Ο Τραμπ, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ανέστειλε για 90 ημέρες τις προγραμματισμένες μεγάλες αυξήσεις δασμών προς άλλες χώρες, προχωρώντας ωστόσο σε νέα αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα στο 145%.
«Η Κίνα αντιτίθεται κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε συμφωνία που γίνεται εις βάρος των κινεζικών συμφερόντων. Εάν αυτό συμβεί, η Κίνα δεν θα την αποδεχθεί και θα λάβει αποφασιστικά αμοιβαία αντίμετρα», ανέφερε το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, σύμφωνα με το CNBC.
Το υπουργείο προειδοποίησε για τον κίνδυνο επιστροφής του παγκόσμιου εμπορίου στον «νόμο της ζούγκλας» εάν συνεχιστεί η μονομερής επιβολή περιορισμών.
Παράλληλα, η ανακοίνωση παρουσιάζει την Κίνα ως μια δύναμη πρόθυμη για συνεργασία με όλες τις πλευρές, προκειμένου να «υπερασπιστεί τη διεθνή δικαιοσύνη και ισοτιμία», ενώ χαρακτήρισε τις ενέργειες των ΗΠΑ ως «κατάχρηση των δασμών» με «μονομερείς εκβιασμούς».
Σε μια στροφή προς πιο σκληρή στάση μέσα στον μήνα, η Κίνα απάντησε στους αμερικανικούς δασμούς επιβάλλοντας τέλη ύψους 125% σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Παράλληλα, το Πεκίνο περιόρισε τις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών και έθεσε σε «μαύρες λίστες» αρκετές —κυρίως μικρότερες— αμερικανικές εταιρείες, περιορίζοντας τη δυνατότητά τους να συνεργάζονται με κινεζικές επιχειρήσεις.
Αναλυτές δεν αναμένουν επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο άμεσο μέλλον, παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι εκτιμά πως μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί εντός των επόμενων τριών έως τεσσάρων εβδομάδων.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα την πρώτη του επίσημη περιοδεία στο εξωτερικό για το 2025, με επισκέψεις στο Βιετνάμ, τη Μαλαισία και την Καμπότζη. Στις επίσημες ανακοινώσεις από τις συναντήσεις του με τους ηγέτες των τριών χωρών, ο Σι κάλεσε σε κοινή προσπάθεια για την αντίσταση σε δασμούς και «μονομερείς εκβιασμούς».
Από την επιβολή των πρώτων δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, η Κίνα έχει αυξήσει σημαντικά τις εμπορικές της συναλλαγές με τη Νοτιοανατολική Ασία — μια περιοχή που πλέον αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο σε περιφερειακή βάση. Ωστόσο, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας σε επίπεδο μεμονωμένης χώρας.
«Για τις αφρικανικές χώρες —και για κάθε χώρα— η απάντηση πρέπει να είναι η συνεργασία και η συλλογική αντιμετώπιση των ΗΠΑ», δήλωσε τη Δευτέρα ο Τζάστιν Γιφού Λιν, κοσμήτορας του Ινστιτούτου Νέας Δομικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.
Όλο και περισσότερες φωνές, είπε, είναι πιθανό να χαρακτηρίσουν την αμερικανική πολιτική «παράλογη και αδικαιολόγητη». «Είμαι βέβαιος ότι τέτοιες καταστάσεις δεν μπορούν να διαρκέσουν πολύ.»
Αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πλήρους αποσύνδεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο Λιν εκτίμησε ότι οι δύο χώρες θα παραμείνουν αλληλένδετες λόγω της εξάρτησης των Αμερικανών καταναλωτών και επιχειρήσεων από την Κίνα.
Στο μεταξύ, το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε αντικατάσταση του επικεφαλής διαπραγματευτή για το διεθνές εμπόριο, τοποθετώντας στη θέση του τον Λι Τσενγκγκάνγκ, ο οποίος ανέλαβε και καθήκοντα υφυπουργού. Ο Λι ήταν προηγουμένως πρέσβης της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όπου και πλέον η χώρα έχει καταθέσει προσφυγή κατά των τελευταίων αυξήσεων δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ.