Ο πάπας Φραγκίσκος δέχτηκε σήμερα, για μερικά λεπτά, τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, στο περιθώριο του εορτασμού του Πάσχα, δύο μήνες μετά τη σφοδρή κριτική που είχε ασκήσει εναντίον της μεταναστευτικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Επρόκειτο για μια «ιδιωτική συνάντηση μερικών λεπτών» στην κατοικία του πάπα στο Βατικανό, λίγο μετά τις 11.30 το πρωί. Οι δύο άνδρες «αντάλλαξαν ευχές με την ευκαιρία του Πάσχα» ανέφερε το Βατικανό στην ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Αγία Έδρα, ο Βανς είπε ότι «χαίρεται» που βλέπει ότι βελτιώθηκε η υγεία του ποντίφικα. «Σας ευχαριστώ που με δεχτήκατε. Προσεύχομαι για εσάς καθημερινά. Ο Θεός να σας ευλογεί», πρόσθεσε, σφίγγοντάς του το χέρι.
Ο πάπας πρόσφερε στον Αμερικανό αντιπρόεδρο δώρα, όπως κομποσκοίνια, μια γραβάτα με τον θυρεό του Βατικανού και σοκολατένια αυγά για τα τρία μικρά παιδιά του.
«Συναντήθηκα σήμερα με τον Άγιο Πατέρα, τον πάπα Φραγκίσκο. Τον ευχαριστώ που με προσκάλεσε και προσεύχομαι για την υγεία του. Καλό Πάσχα», έγραψε στη συνέχεια ο Βανς στην πλατφόρμα Χ.
Ο Βανς, που ασπάστηκε τον καθολικισμό σε ηλικία 35 ετών, είχε συναντηθεί το Σάββατο με τον Ιταλό καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, τον «υπ’ αριθμόν 2» αξιωματούχο της Αγίας Έδρας.
Πάπας Φραγκίσκος: Να διαδοθεί το φως της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο
Ο πάπας Φραγκίσκος, στο γραπτό μήνυμά του και την ευλογία του «προς της Πόλη και τον Κόσμο», για τον εορτασμό του Πάσχα, μεταξύ των άλλων υπογραμμίζει: «Αδελφές και αδελφοί, ιδίως εσείς που ζείτε με πόνο και αγωνία, η σιωπηλή κραυγή σας εισακούσθηκε, τα δάκρυά σας περισυνελλέγησαν, ούτε ένα δεν πήγε χαμένο. Με το πάθος και τον θάνατο του Ιησού, ο Θεός σήκωσε το βάρος όλου του κακού που υπάρχει στον κόσμο και με το απεριόριστο έλεός του, το νίκησε».
«Χριστός Ανέστη. Στην αναγγελία αυτή περικλείεται όλη η σημασία της ύπαρξής μας, η οποία δεν είναι φτιαγμένη για τον θάνατο, αλλά για την ζωή. Το Πάσχα είναι η γιορτή της ζωής», προσθέτει ο Φραγκίσκος, στο μήνυμά του.
Ο ποντίφικας αναφέρθηκε στην «τόση βούληση θανάτου που διαπιστώνουμε, κάθε μέρα, στις τόσες συρράξεις που αφορούν πολλές περιοχές του πλανήτη» όπως και «στη βία που διαπιστώνουμε στις οικογένειες, σε βάρος των γυναικών και των παιδιών». Καταδίκασε, παράλληλα, την έλλειψη σεβασμού προς τους ασθενέστερους, τους μετανάστες, τους περιθωριοποιημένους.
«Από τον Πανάγιο Τάφο, ναό της Αναστάσεως, όπου φέτος το Πάσχα γιορτάζεται την ίδια ημέρα από Ορθόδοξους και Καθολικούς, ας διαδοθεί το φως της ειρήνης σε όλους τους Αγίους Τόπους και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαι στο πλευρό των χριστιανών που υποφέρουν, στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, όπως και στο πλευρό ολόκληρου του ισραηλινού και παλαιστινιακού λαού», σημειώνει ο ποντίφικας.
Ο Φραγκίσκος υπογράμμισε ότι «προκαλεί ανησυχία το αυξανόμενο κλίμα αντισημιτισμού που διαδίδεται σε όλο τον κόσμο». Παράλληλα, δεν παρέλειψε να προσθέτει ότι «με την σκέψη μου είναι κοντά στον λαό και, ιδίως, στην χριστιανική κοινότητα της Γάζας όπου η τρομερή σύρραξη συνεχίζει να παράγει θάνατο και καταστροφή και να δημιουργεί μια δραματική και απαράδεκτη ανθρωπιστική κατάσταση».
Ο Αργεντινός πάπας ζήτησε και πάλι κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, όπως και να «παρασχεθεί βοήθεια στον κόσμο, ο οποίος πεινάει και προσμένει ένα μέλλον ειρήνης».
Στο μήνυμά του, ο Φραγκίσκος εκφράζει την ελπίδα να επικρατήσει μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία, όπως και η σταθερότητα στο Λίβανο και στην Συρία. Αναφερόμενος, δε, στα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε: «το φως του Πάσχα ας εμπνεύσει διαθέσεις ομόνοιας στα Δυτικά Βαλκάνια, και ας στηρίξει τους πολιτικούς, ώστε να δραστηριοποιηθούν με στόχο να μην οξυνθούν οι εντάσεις και οι κρίσεις, όπως και τους εταίρους της περιοχής, για να απορρίψουν επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές».
«Καμία ειρήνη δεν είναι δυνατή, όπου δεν υπάρχει θρησκευτική ελευθερία, όπως και ελευθερία λόγου και σκέψης. Καμία ειρήνη δεν είναι δυνατή, χωρίς έναν πραγματικό αφοπλισμό. Η ανάγκη του κάθε λαού να φροντίσει για την άμυνά του, δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια γενική, ξέφρενη πορεία προς τους εξοπλισμούς» καταλήγει στο μήνυμα του ο πάπας Φραγκίσκος.