Ένα προσχέδιο προεδρικού διατάγματος της κυβέρνησης Τραμπ που κυκλοφορεί μεταξύ Αμερικανών διπλωματών προτείνει ριζική μείωση και αναδιοργάνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, αναφέρουν NYT και Bloomberg. Οι αλλαγές, εάν εφαρμοστούν, θα συνιστούν μία από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την ίδρυσή του το 1789. Το προσχέδιο, που αριθμεί 16 σελίδες, έχει διανεμηθεί σε διπλωμάτες ανά τον κόσμο, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το περιεχόμενό του.
Το διάταγμα θα καταργούσε δεκάδες θέσεις και τμήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ασχολούνται με το κλίμα, τους πρόσφυγες, τη δημοκρατία και την Αφρική, καθώς και το Γραφείο Διεθνών Οργανισμών, το οποίο διατηρεί επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη. Θα περιλάμβανε επίσης δραστική μείωση των διπλωματικών δραστηριοτήτων στον Καναδά.
Οι προτάσεις συνεχίζουν την αποκήρυξη από την κυβέρνηση Τραμπ του ρόλου των ΗΠΑ στην πολυμερή παγκόσμια τάξη πραγμάτων που η ίδια συνέβαλε να δημιουργηθεί.
Στο πλαίσιο των αλλαγών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αναδιοργανωνόταν σε τέσσερα περιφερειακά γραφεία που θα καλύπτουν τον Ινδο-Ειρηνικό, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρασία. Απροσδιόριστος αριθμός «μη απαραίτητων» πρεσβειών και προξενείων στην Υποσαχάρια Αφρική θα έκλεινε. Οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με το προσχέδιο.
Το διάταγμα, όπως είναι διατυπωμένο, θα καταργούσε, μεταξύ άλλων, το Γραφείο Αφρικανικών Υποθέσεων, τον ειδικό απεσταλμένο για το κλίμα, το Γραφείο Διεθνών Οργανισμών και το Γραφείο Παγκόσμιων Θεμάτων Γυναικών, καθώς και διάφορα άλλα γραφεία δημόσιας διπλωματίας και δημόσιων υποθέσεων.
«Οι διπλωματικές σχέσεις με τον Καναδά θα υπάγονται σε μια σημαντικά μειωμένη ομάδα, η οποία θα ονομάζεται Γραφείο Βορείων Αμερικανικών Υποθέσεων (NAAO) και θα λειτουργεί υπό το Γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών», αναφέρεται στο έγγραφο. Αυτό περιλαμβάνει τη σημαντική συρρίκνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Οτάβα, την πρωτεύουσα του Καναδά.
Οι διπλωμάτες πλέον θα τοποθετούνται σε γεωγραφικές περιοχές και θα αναμένεται να παραμένουν σε αυτές καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας τους, αντί να μετακινούνται σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Όσοι από τους υφιστάμενους διπλωμάτες δεν επιθυμούν να ενταχθούν στα περιφερειακά γραφεία, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εθελουσία αποχώρηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, θα σχεδιαστεί ένα νέο διαγωνιστικό σύστημα για το Διπλωματικό Σώμα, το οποίο θα απαιτεί «ευθυγράμμιση με το όραμα της εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου».
Η περίφημη υποτροφία Fulbright, που έχει δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες φοιτητές να σπουδάσουν στο εξωτερικό, θα επανασχεδιαστεί, ώστε να αφορά αποκλειστικά μεταπτυχιακές σπουδές σε τομείς σχετικούς με την εθνική ασφάλεια, με προτεραιότητα σε προγράμματα που περιλαμβάνουν εντατική διδασκαλία «κρίσιμων γλωσσών» όπως τα κινεζικά (Μανδαρινικά), τα ρωσικά, τα φαρσί και τα αραβικά.
Το διάταγμα προβλέπει επίσης τον τερματισμό των υποτροφιών που συνδέονται με το πανεπιστήμιο Howard στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της αναστολής των πρωτοβουλιών για ποικιλομορφία, ισότητα και ένταξη (DEI) από τη διοίκηση Τραμπ.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων θα αναλάβει όλα τα «απολύτως κρίσιμα καθήκοντα» που προηγουμένως εκτελούνταν από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), η οποία έχει ουσιαστικά διαλυθεί τους τελευταίους μήνες και έχει τεθεί υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Εξωτερικών. «Όλες οι θέσεις και τα καθήκοντα πρέπει να λαμβάνουν ρητή γραπτή έγκριση από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», τονίζεται στο διάταγμα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, το ανθρώπινο δυναμικό του περιλαμβάνει περίπου 13.000 μέλη της Διπλωματικής Υπηρεσίας, 11.000 υπαλλήλους της Δημόσιας Υπηρεσίας και 45.000 τοπικά προσληφθέντες υπαλλήλους σε περισσότερες από 270 διπλωματικές αποστολές παγκοσμίως.