Οι ΗΠΑ φέρεται να είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν τον ρωσικό έλεγχο της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας ως μέρος μιας ευρύτερης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Η ενδεχόμενη παραχώρηση είναι το τελευταίο μήνυμα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να εδραιώσει μια συμφωνία εκεχειρίας και έρχεται καθώς ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο άφησαν να εννοηθεί την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποχωρήσει από τις προσπάθειες για τη διαμεσολάβηση στην ειρήνη, εκτός εάν σημειωθεί γρήγορα πρόοδος.
Η Κριμαία καταλήφθηκε από το Κρεμλίνο το 2014 μετά από εισβολή και επακόλουθο δημοψήφισμα που διεξήχθη υπό κατοχή και η διεθνής κοινότητα αντιστάθηκε στην αναγνώριση της χερσονήσου ως ρωσικής για να αποφύγει τη νομιμοποίηση της παράνομης προσάρτησης.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο υπονόμευσης των διεθνών νόμων και συνθηκών που απαγορεύουν την κατάληψη γης με χρήση βίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει έδαφος στη Μόσχα.
Όμως η κίνηση αυτή θα αποτελούσε ευλογία για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επιδιώκει εδώ και καιρό τη διεθνή αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία. Ο Πούτιν μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συμφωνήσει με την πρόταση του Τραμπ για μια ευρεία ειρηνευτική συμφωνία.
Οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, είπαν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση για το θέμα. Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό. Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Κριμαίας, αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες των συνομιλιών.
Οι ΗΠΑ παρουσίασαν στους συμμάχους τους προτάσεις για να καταστεί δυνατή μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στο Παρίσι την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένου ενός περιγράμματος όρων για τον τερματισμό των μαχών και την ελάφρυνση των κυρώσεων κατά της Μόσχας σε περίπτωση διαρκούς εκεχειρίας, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.
Η πρόταση θα παγώσει σε γενικές γραμμές τη γραμμή του μετώπου, με τα περισσότερα άλλα ουκρανικά εδάφη που κατέχονται τώρα από τη Ρωσία να παραμένουν ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της Μόσχας, ανέφεραν οι άνθρωποι. Οι φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα ήταν επίσης εκτός τραπέζης. Οι άνθρωποι αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενοι τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των συζητήσεων.
Οι συνομιλίες στο Παρίσι περιελάμβαναν συνάντηση μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Αμερικανού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ, καθώς και συζητήσεις μεταξύ του Ρούμπιο και συμβούλων εθνικής ασφάλειας και διαπραγματευτών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία.
Οι σύμμαχοι θα συγκεντρωθούν εκ νέου στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα για να δώσουν συνέχεια στις συζητήσεις τους.
Παρόλα αυτά, ο Τραμπ εξέφρασε ανυπομονησία την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι ενώ ελπίζει ότι και οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός, οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να αποχωρήσουν αν αισθανθεί ότι κάποια από τις δύο πλευρές δεν έχει αφοσίωση στη διαδικασία.
«Αν για κάποιο λόγο, ένα από τα δύο μέρη το κάνει πολύ δύσκολο, θα πούμε απλώς ότι είστε ανόητοι», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους την Παρασκευή στο Οβάλ Γραφείο. «Είστε ανόητοι, είστε απαίσιοι άνθρωποι και θα το αφήσουμε να περάσει. Αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνουμε αυτό».
Η πρόταση του Τραμπ θα πρέπει να κοινωνικοποιηθεί περαιτέρω σε όλη την Ευρώπη και με την Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να αντιδράσει στις παραχωρήσεις που περιέγραψε ο Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επίσης δηλώσει στο παρελθόν ότι άλλες φιλοδοξίες της Ουκρανίας – όπως η ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ – δεν θα είναι δυνατές.
Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι τα σχέδια των ΗΠΑ, τα οποία πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω με το Κίεβο, δεν θα ισοδυναμούσαν με οριστική διευθέτηση και ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν θα αναγνώριζαν κανένα κατεχόμενο έδαφος ως ρωσικό. Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι συνομιλίες θα ήταν άνευ αντικειμένου εάν το Κρεμλίνο δεν συμφωνούσε να σταματήσει τις μάχες και ότι η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία για να διασφαλιστεί ότι μια συμφωνία θα αντέξει ήταν επίσης ουσιαστικό μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας.
Την Παρασκευή, ο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν αποτελούν «παράνομη επιθυμία» της Ουκρανίας, αλλά ότι οι διαπραγματευτές μέχρι στιγμής δεν έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο εξειδίκευσης.
«Κάθε κυρίαρχο έθνος στη Γη έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», είπε.
Το Κίεβο έχει ήδη συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και η θέση του είναι ότι η Μόσχα πρέπει να συμφωνήσει επίσης σε αυτή πριν συζητήσει άλλα θέματα, δήλωσε άτομο που γνωρίζει το θέμα. Στο Παρίσι, καθήκον της ουκρανικής αντιπροσωπείας ήταν να συζητήσει πώς θα παρακολουθείται η όποια κατάπαυση του πυρός, καθώς και ένα ειρηνευτικό απόσπασμα, είπε το πρόσωπο.
Η Ρωσία συνέχισε να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις, αφού αντιδρούσε σε μια προτεινόμενη μερική εκεχειρία που κάλυπτε τη Μαύρη Θάλασσα. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι μια ξεχωριστή, 30ήμερη μερική εκεχειρία που καλύπτει τις ενεργειακές υποδομές έληξε την Παρασκευή. Πριν από μία εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένου ενός εξοπλισμένου με πυρομαχικά διασποράς, στη βορειοανατολική πόλη Σούμι της Ουκρανίας, σκοτώνοντας 35 ανθρώπους.
Οι συνομιλίες στο Παρίσι βασίστηκαν επίσης στις προσπάθειες της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να σχηματίσουν μια μεταπολεμική «δύναμη καθησυχασμού» στην Ουκρανία, καθώς και στα σχέδια να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα διαθέτει επαρκώς εξοπλισμένο και επανδρωμένο στρατό ως μέρος ενός πακέτου εγγυήσεων ασφαλείας.