Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε δήλωση του Γερμανού βουλευτή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και πρώην υπουργού Γενς Σπαν, ο οποίος ζήτησε «νέα προσέγγιση» για την ακροδεξιά, η οποία, όπως είπε, «θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης». Για «θεμελιωδώς εσφαλμένη» και «πάρα πολύ επικίνδυνη» στάση έκανε λόγο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).
Σε συνέντευξή του στην BILD, ο Γενς Σπαν ζήτησε μια «νέα προσέγγιση» στην αντιμετώπιση της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, όπου συνήθως τα υπόλοιπα κόμματα εμποδίζουν π.χ. την εκλογή αντιπροέδρου του σώματος ή προέδρων κοινοβουλευτικών επιτροπών από το κόμμα. Η AfD «πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κόμμα της αντιπολίτευσης με τον ίδιο τρόπο σχετικά με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και οι πολιτικοί πρέπει απλώς να αναγνωρίσουν πόσα εκατομμύρια Γερμανοί ψήφισαν υπέρ της AfD», δήλωσε ο κ. Σπαν. Απαντώντας του, ο γενικός γραμματέας του SPD Ματίας Μιρς προειδοποίησε για τον κίνδυνο από την «κανονικοποίηση» της AfD, η οποία έχει επισήμως χαρακτηριστεί ως «εν μέρει ακροδεξιό κόμμα». «Νομίζω ότι αυτή η δήλωση, υπέρ της καλλιέργειας κανονικότητας, είναι θεμελιωδώς εσφαλμένη και πάρα πολύ επικίνδυνη. Η AfD αμφισβητεί το σύνταγμα από πολλές απόψεις και οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές. Δεν μπορεί να υπάρξει κανονικότητα», δήλωσε ο κ. Μιρς στα τηλεοπτικά δίκτυα RTL/n-tv. Η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Κάτια Μαστ διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι οι σοσιαλδημοκράτες βουλευτές «θα εξακολουθήσουν να προστατεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς – κυρίως το κοινοβούλιό μας – με κάθε αποφασιστικότητα» και τόνισε ότι «εξακολουθεί να ισχύει ότι η AfD δεν είναι ένα κόμμα όπως όλα τα άλλα».
Ο ίδιος ο κ. Σπαν επανήλθε απαντώντας στους επικριτές του: «Πρέπει να μάθουμε να συζητάμε πράγματα μεταξύ μας χωρίς να καταφεύγουμε αμέσως σε δηλώσεις ενόχλησης. Θέλουμε δηλαδή να παρακάμψουμε τους κανόνες της δημοκρατίας σχετικά με τα δικαιώματα της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας; Δεν μπορώ αυτό να το θεωρήσω έξυπνο», δήλωσε ο κ. Σπαν στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «Pioneer». Η αντιπρόεδρος του CDU Κατρίν Πριν ζήτησε από την πλευρά της «πολιτισμένη περιφρόνηση» για την AfD, ενώ ο βουλευτής του κόμματος Ρόντεριχ Κιζεβέτερ δήλωσε ότι η AfD «περιφρονεί συνεχώς την δημοκρατία μας μέσα από το κοινοβούλιο, οι εκπρόσωποί της παρόλα αυτά είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι». Σημείωσε ωστόσο ότι οι βουλευτές της AfD δεν θα πρέπει να προεδρεύουν σε επιτροπές που σχετίζονται με θέματα ασφάλειας ή να συμμετέχουν στην επιτροπή που ελέγχει τις υπηρεσίες πληροφοριών.
Η γερμανική αστυνομία διέλυσε κατάληψη φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ
Στο μεταξύ, η αστυνομία του Βερολίνου επενέβη χθες το απόγευμα προκειμένου να εκκενώσει αίθουσα διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ, η οποία είχε καταληφθεί από φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές. Περίπου 100 άτομα αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για υποκίνηση μίσους, χρήση αντισυνταγματικών συνθημάτων και συμβόλων, καταπάτηση και υλικές ζημιές.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι καταληψίες διαμαρτύρονταν για την επικείμενη απέλαση τεσσάρων ατόμων που συμμετείχαν σε βίαιη κατάληψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, με αποτέλεσμα γερμανικό δικαστήριο να τους αφαιρέσει το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο Χούμπολντ διευκρίνισε ότι την εκκένωση της αίθουσας διαλέξεων «Έμιλ Φίσερ» ζήτησε το προεδρείο του πανεπιστημίου, καθώς υπήρχαν φωτογραφίες από το εσωτερικό, οι οποίες έδειχναν εκτεταμένες καταστροφές και συνθήματα τα οποία εξυμνούσαν τη βία, αρνούνταν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, αλλά και χρήση συμβόλων της Χαμάς, η οποία στη Γερμανία έχει χαρακτηριστεί επισήμως «τρομοκρατική οργάνωση». Σύμφωνα με την BILD, στους τοίχους υπήρχαν το απαγορευμένο στη Γερμανία σύνθημα «από το ποτάμι έως την θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη», η λέξη «Ιντιφάντα» και τα κόκκινα τρίγωνα της Χαμάς, ενώ έχουν καταστραφεί έπιπλα, ντουλάπες και υλικό διδασκαλίας. Εκπρόσωπος της αστυνομίας έκανε λόγο για «εικόνα καταστροφής» και από την διοίκηση του πανεπιστημίου έγινε γνωστό ότι η αίθουσα δεν θα είναι διαθέσιμη για «εβδομάδες, ίσως και μήνες».
Η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χούμπολντ Γιούλια φον Μπλούμενταλ αιτιολόγησε την απόφαση του προεδρείου επισημαίνοντας ότι έγινε «υπέρβαση της κόκκινης γραμμής» και «ως προεδρείο αποφασίσαμε γρήγορα από κοινού ότι η εκκένωση ήταν η μόνη ορθή πορεία δράσης». Στην επιχείρηση συμμετείχαν 350 αστυνομικοί και προσήχθησαν περισσότερα από 95 άτομα, τα οποία αντιμετωπίζουν τώρα διώξεις για καταπάτηση και σοβαρές καταστροφές περιουσίας και για χρήση συνθημάτων και συμβόλων αντισυνταγματικών οργανώσεων.
Το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου έχει προσωρινά αναστείλει την απόφασή του για απέλαση των τεσσάρων ακτιβιστών.