Δύο από τους κορυφαίους συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας θα έχουν συνομιλίες στο Παρίσι την Πέμπτη με Ευρωπαίους πολιτικούς και συμβούλους ασφαλείας, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αναζητούν κοινό έδαφος για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και την αποτροπή μιας σύγκρουσης με το Ιράν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Quardian.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, αναμένεται να ακούσουν τις ανησυχίες για τη Ρωσία, εν μέσω των μέχρι στιγμής άκαρπων προσπαθειών των ΗΠΑ να διευθετήσουν μια κατάπαυση του πυρός τρία χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική χώρα.
Ο Ρούμπιο και ο Γουίτκοφ θα συναντηθούν με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και με Βρετανούς και Γερμανούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι .
Κορυφαίοι Ουκρανοί αξιωματούχοι βρίσκονται επίσης στο Παρίσι, δήλωσε ο προσωπάρχης του προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι. «Μόλις προσγειώθηκα στο Παρίσι. Φτάσαμε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Andriy Sybiga και τον υπουργό Άμυνας Rustem Umerov», έγραψε ο Andriy Yermak στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι σχεδίαζαν να συναντηθούν με εκπροσώπους της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς να διευκρινίσουν ποιους.
Η απογοήτευση του Αμερικανού προέδρου με τη Ρωσία και την Ουκρανία για τον πόλεμο αυξάνεται και απειλεί με στρατιωτική δράση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν όλο και περισσότερο καθώς ο Τραμπ έχει συσσωρεύσει πιέσεις και επικρίσεις στον Ζελένσκι, ενώ αντίθετα κάνει διπλωματικές χειρονομίες προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει ότι ο Τραμπ και η κυβέρνησή του θα δουν ότι ο Πούτιν «κοροϊδεύει την καλή τους θέληση» μετά τη φονική πυραυλική επίθεση της Μόσχας στην ουκρανική πόλη Σούμι.
Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι ο Τραμπ ξεκίνησε συζητήσεις για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά επιδίωξαν μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση για την προστασία της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός.
Η Βρετανία και η Γαλλία πρότειναν μια κυρίως ευρωπαϊκή δύναμη «καθησυχασμού» που θα είναι έτοιμη να μεταβεί στην Ουκρανία εάν ξεκινήσει μια κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες λένε ότι θα χρειαζόταν την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Εκτός από τον Μακρόν, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Ρούμπιο θα συναντηθεί επίσης με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, για να συζητήσουν την Ουκρανία, τις προοπτικές για μια νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και τη Μέση Ανατολή.
Ο Γουίκοφ σχεδιάζει να πετάξει στη Ρώμη για έναν δεύτερο γύρο συζητήσεων το Σάββατο με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκτσί, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Συναντήθηκαν για 45 λεπτά στο Ομάν το Σάββατο. Και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τις συνομιλίες αυτές θετικές, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία παραμένει μακρινή.
Ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα την πρόθεσή του να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Την Τρίτη, πραγματοποίησε συνάντηση με κορυφαίους συμβούλους εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τη συνάντηση.
Οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερώσει τις ευρωπαϊκές χώρες για τις πυρηνικές συνομιλίες στο Ομάν προτού τις ανακοινώσει ο Τραμπ, παρόλο που κατέχουν το χαρτί-κλειδί για την πιθανή επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ στην Τεχεράνη.
Οι συνομιλίες της Πέμπτης θα αποτελέσουν μια ευκαιρία για πιθανό συντονισμό μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.
Ο Τραμπ έχει αποκαταστήσει μια εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη από τον Φεβρουάριο μετά την εγκατάλειψη ενός πυρηνικού συμφώνου του 2015 μεταξύ του Ιράν και έξι παγκόσμιων δυνάμεων κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του και την εκ νέου επιβολή εξοντωτικών κυρώσεων στην ισλαμική δημοκρατία.
Ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι πιστεύει ότι το Ιράν καθυστερεί σκόπιμα μια πυρηνική συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι πρέπει να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για πυρηνικό όπλο ή να αντιμετωπίσει πιθανό στρατιωτικό πλήγμα στις ατομικές εγκαταστάσεις.