Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι προειδοποίησε χθες Τετάρτη εναντίον επιθέσεων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, μετά τις πρόσφατες απειλές της Ουάσιγκτον.
«Νομίζω πως υπήρξαμε πάντοτε πολύ ξεκάθαροι όσον αφορά το γεγονός ότι επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν είναι αποδεκτές και χειροτερεύουν οποιοδήποτε πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Γκρόσι χθες στην Τεχεράνη, μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.
Πέρα από τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, ο κ. Γκρόσι επισήμανε πως τέτοια πλήγματα θα είχαν τεράστιες περιβαλλοντικές και «ραδιολογικές συνέπειες».
Λίγες ώρες πριν επισκεφθεί την Τεχεράνη, ο Ραφαέλ Γκρόσι σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, προειδοποίησε ότι το Ιράν δεν απέχει πολύ από το να αποκτήσει ατομική βόμβα.
«Είναι σαν παζλ, έχουμε τα κομμάτια και θα μπορούσαν τελικά μια μέρα να τα ενώσουν. Απομένει κάποιος δρόμος να διανύσουν μέχρι να φτάσουν εκεί. Αλλά δεν απέχουν πολύ, πρέπει να το παραδεχτούμε», είπε. «Δεν αρκεί να λέτε στη διεθνή κοινότητα ότι δεν έχετε πυρηνικά όπλα για να σας πιστέψουν. Πρέπει να μπορούμε να το επαληθεύσουμε», πρόσθεσε.
Rafael Grossi, Director General of the #IAEA, is meeting and holding talks with Seyed Abbas Araghchi, Iran’s Minister of Foreign Affairs.#Iran #nuclear pic.twitter.com/LlBywjYxgF
— WANA News Agency (@WANAIran) April 16, 2025
Η επίσκεψη Γκρόσι ήταν επικεντρωμένη στο να υπάρξουν διευκρινίσεις για διαφωνίες όσον αφορά τεχνικά ζητήματα με την Τεχεράνη, ιδίως όσον αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου, ενόψει του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δυο κυβέρνησης.
Το κυριότερο ζήτημα διαφωνίας είναι ο εμπλουτισμός ουρανίου σε επίπεδο 60%, που απέχει πολύ από το 3,67% που είχε οριστεί στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισήμως το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (ΚΟΣΔ). Η μείωση του επιπέδου εμπλουτισμού θεωρείται βασικός όρος για την επίτευξη ευρύτερης συμφωνίας.
«Η συνεργασία με τον ΔΟΑΕ είναι απόλυτα απαραίτητη για να δοθούν αξιόπιστες εγγυήσεις όσον αφορά την ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν σε μια στιγμή που η διπλωματία χρειάζεται επειγόντως», επέμεινε χθες μέσω X.
Καθώς αναμένεται η συνέχιση των έμμεσων συνομιλιών των ΗΠΑ και του Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί πως ενδεχόμενη αποτυχία της διπλωματίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμερικανική στρατιωτική δράση με ισραηλινή συνεργασία.
NYT: Ο Τραμπ απέρριψε σχέδιο του Ισραήλ που προέβλεπε βομβαρδισμούς πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να απέρριψε σχέδιο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και να πρόκρινε την έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να κλειστεί συμφωνία με την Τεχεράνη ώστε να περιοριστεί το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας, ανέφερε χθες Τετάρτη η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πηγές της στην κυβέρνησή του και άλλες πηγές της.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ είχε καταρτίσει σχέδια που προέβλεπαν να γίνουν αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν μέσα στον Μάιο, με σκοπό η Ισλαμική Δημοκρατία να μην είναι σε θέση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα για τουλάχιστον έναν χρόνο, αν όχι περισσότερο.
Πάντα κατά τη New York Times, θα απαιτείτο όμως συνδρομή των ΗΠΑ, όχι μόνο για την υπεράσπιση του Ισραήλ από τα ιρανικά αντίποινα, αλλά και για να είναι εγγυημένη η επιτυχία του εγχειρήματος.
Έπειτα από μήνες εσωτερικού διαλόγου, ο κ. Τραμπ φέρεται να αποφάσισε να επιδιώξει την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη και να μην προκρίνει τη στρατιωτική επιλογή.
Οι ΗΠΑ και το Ιράν, που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980, διεξήγαγαν έμμεσες συνομιλίες στο σουλτανάτο του Ομάν το Σάββατο, για πρώτη φορά επί κυβέρνησης Τραμπ – της προηγούμενης (2017-2021) ή της σημερινής. Και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τις συνομιλίες «θετικές» και «εποικοδομητικές». Αναμένεται να συνεχιστούν μεθαύριο Σάββατο, είτε στη Ρώμη, κατά δυτικές πηγές, ή ξανά στη Μούσκατ, σύμφωνα με την Τεχεράνη.