Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα Μεγάλη Τετάρτη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο, για συνομιλίες που θα αφορούν κυρίως τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών την ώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης είναι τεταμένες. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συνοδεύεται από τον ειδικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο διπλωμάτες μεταβαίνουν στη γαλλική πρωτεύουσα για «συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους προκειμένου να προωθήσει τον στόχο του προέδρου Τραμπ να βάλει τέλος στον πόλεμο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και να σταματήσει τη σφαγή». Θα γίνουν δεκτοί αύριο Μεγάλη Πέμπτη από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσαν τα Ηλύσια Πεδία.
Επιπλέον, ο Ρούμπιο θα έχει την Πέμπτη επαφές με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κατά τη διάρκεια των οποίων «θα εξετάσουν μαζί αρκετές διεθνείς κρίσεις: τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», σύμφωνα με διπλωματική πηγή.
Αυτό θα είναι το τρίτο ταξίδι του Μάρκο Ρούμπιο στην Ευρώπη από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, μετά τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια στα μέσα Φεβρουαρίου και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο. Στο μεταξύ ενώ ο Ρούμπιο θα βρίσκεται στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Πιτ Χέγκσεθ.
Εκτός από το ακανθώδες θέμα των τελωνειακών δασμών, που ενισχύει τις εντάσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει να αυξάνει την πίεσή της στους Ευρωπαίους τους οποίους κατηγορεί ότι εκμεταλλεύονταν τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Οι διαπραγματεύσεις με πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ για μια γενικευμένη εκεχειρία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας δεν έχουν καταλήξει κάπου επί του παρόντος. Η ρωσική επίθεση την Κυριακή εναντίον της πόλης Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 35 αμάχων, υπενθυμίζει σύμφωνα με την Ουάσινγκτον και το Παρίσι την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης λύσης στη σύγκρουση. Ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου είχε δηλώσει τη Δευτέρα, τρείς ημέρες μετά μια νέα συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι οι συνομιλίες για μια ειρηνική διευθέτηση βρίσκονταν “στα όρια” της προόδου.
Η Γαλλία και η Βρετανία συμμετέχουν ειδικότερα σε συζητήσεις που αποσκοπούν στην παροχή εγγυήσεων ασφάλειας για την Ουκρανία σε περίπτωση εκεχειρίας.
Οι επαφές στο Παρίσι πραγματοποιούνται τη στιγμή που σπάνιες συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στο Σουλτανάτο του Ομάν και ένας νέος γύρος έχει προγραμματιστεί για τις 19 Απριλίου στη Ρώμη, πάντα υπό τη διαμεσολάβηση του Ομάν.
Οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, υποψιάζονται εδώ και πολύ καιρό ότι το Ιράν θέλει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Η Τεχεράνη απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και υπεραμύνεται του δικαιώματος στην πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς, συγκεκριμένα για την παραγωγή ενέργειας.