Έναν κατάλογο με χώρες καταγωγής που θεωρούνται «ασφαλείς» έδωσε σήμερα Μεγάλη Τετάρτη στη δημοσιότητα η Κομισιόν, με στόχο να περιοριστεί η δυνατότητα χορήγησης ασύλου σε υπηκόους τους που μεταναστεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη λίστα περιλαμβάνονται το Κόσοβο, το Μπανγκλαντές, η Κολομβία, η Αίγυπτος, η Ινδία, το Μαρόκο, η Τυνησία.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου των πολιτών των χωρών αυτών που μεταναστεύουν σε μεγάλους αριθμούς σε χώρες του μπλοκ με βάση την διαπίστωση ότι δεν έχουν a priori το προφίλ του πρόσφυγα, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει τον επαναπατρισμό τους. Με την κατάρτιση κοινής ευρωπαϊκής λίστας, η Κομισιόν προσπαθεί είναι να διορθώσει την υπάρχουσα κατάσταση που επιτρέπει στους αιτούντες άσυλο να στοχεύουν ευρωπαϊκές χώρες με βάση τα διαφορετικά και λιγότερο ή περισσότερο ελαστικά κριτήρια που καθεμία χώρα θέτει στη χορήγηση ασύλου. Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι περισσότερες υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες πληρούν επί της αρχής τα κριτήρια για να αποτελούν ασφαλείς χώρες καταγωγής.
Υπενθυμίζεται ότι για να ισχύσει η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, το θέμα είναι υψηλής ευαισθησίας σε πολιτικό επίπεδο και είναι πιθανόν να προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ των 27.
Το θέμα του καταλόγου αυτού προωθήθηκε από την Ρώμη. Ως εκ τούτου, η ιταλική κυβέρνηση χαιρέτισε «μια επιτυχία της ιταλικής κυβέρνησης».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παρουσιάσει κατάλογο ασφαλών χωρών καταγωγής το 2015. Ωστόσο το σχέδιο εκείνο τελικά εγκαταλείφθηκε εξαιτίας των έντονων συζητήσεων που προκάλεσε η περίληψη ή μη σε αυτήν της Τουρκίας, με τις αμφιλεγόμενες επιδόσεις στους τομείς της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της ελευθερίας του Τύπου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται υπό πίεση να σκληρύνει τη μεταναστευτική της πολιτική καθώς η δεξιά και η άκρα δεξιά κερδίζουν έδαφος στις χώρες της Ευρώπης. Στα μέσα Μαρτίου, η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα πακέτο μέτρων για την επιτάχυνση των απελάσεων αλλοδαπών χωρίς άδεια παραμονής. Συγκεκριμένα πρότεινε νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία κέντρων μεταναστών εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, των γνωστών «κόμβων (hub) επιστροφής».