Η Ρωσία ζήτησε από τις ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις να της επιτραπεί η αγορά αεροσκαφών της Boeing χρησιμοποιώντας χρήματα από τα δεσμευμένα κρατικά περιουσιακά της στοιχεία, εφόσον υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Η πρόταση αυτή εντάσσεται σε έναν ευρύτερο κύκλο συζητήσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον που αφορούν τη δυνατότητα αξιοποίησης των δεσμευμένων ρωσικών κεφαλαίων — τα οποία κατασχέθηκαν από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία — σε συμφωνίες που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ρωσικά συμφέροντα υπό ειδικούς όρους.
Η ρωσική πλευρά φέρεται να πρότεινε η πληρωμή για τα αεροσκάφη να γίνει απευθείας από τα παγωμένα κεφάλαια, με στόχο να καλυφθούν κενά στο ρωσικό αεροπορικό στόλο, ο οποίος έχει πληγεί σημαντικά από τις κυρώσεις, την έλλειψη ανταλλακτικών και τη διακοπή των σχέσεων με δυτικούς κατασκευαστές.
Δεν έχει γίνει γνωστό αν η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την πρόταση, ούτε αν θα μπορούσε να υπάρξει τέτοια συμφωνία χωρίς να παραβιαστεί το καθεστώς κυρώσεων. Οι συνομιλίες συνεχίζονται σε χαμηλό επίπεδο και παραμένουν εξαιρετικά ευαίσθητες πολιτικά, ιδιαίτερα δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία και των εντεινόμενων πιέσεων στο Κογκρέσο για την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών στη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Η Boeing δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής, ενώ και από την πλευρά των αμερικανικών αρχών δεν υπήρξε άμεση απάντηση για το ζήτημα. Αν επιβεβαιωθεί και προχωρήσει, θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο προηγούμενο στη χρήση δεσμευμένων κρατικών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο γεωπολιτικών διαπραγματεύσεων.
Αν και το αίτημα αυτό δεν αποτελεί όρο για την επίτευξη εκεχειρίας, η ρωσική πλευρά αναγνωρίζει ότι τα παγωμένα κεφάλαια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά αεροσκαφών αν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε η ίδια πηγή στο Bloomberg. Μια τέτοια συμφωνία αγοράς θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια ευρύτερη διαδικασία χαλάρωσης των κυρώσεων, εφόσον σταματήσουν οι εχθροπραξίες.
«Οι HPA δεν θα συζητήσουν οποιαδήποτε οικονομική δέσμευση προτού επιτευχθεί εκεχειρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Μπράιαν Χιουζ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν η Ρωσία επιδιώκει να αγοράσει αεροσκάφη της Boeing. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν απάντησε άμεσα σε σχετικό αίτημα για σχόλιο, ενώ και η Boeing απέφυγε να τοποθετηθεί επί του θέματος.
Αμερικανοί βουλευτές εκτιμούν ότι περίπου 5 δισ. δολάρια ρωσικών περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται δεσμευμένα στις ΗΠΑ. Συνολικά, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν παγώσει περίπου 280 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, με πάνω από τα δύο τρίτα αυτών να δεσμεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κρίση στη Boeing και ο αεροπορικός αποκλεισμός της Ρωσίας
Η Boeing διέκοψε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου κέντρου μηχανικής υποστήριξης, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Το ενδεχόμενο επανέναρξης των πωλήσεων αεροσκαφών Boeing στη Ρωσία τίθεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο αμερικανικός κατασκευαστής αεροσκαφών δέχεται πιέσεις σε άλλες αγορές, λόγω του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου που έχει εξαπολύσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η Κίνα έχει ζητήσει από τις αεροπορικές της εταιρείες να σταματήσουν να παραλαμβάνουν αμερικανικά αεροσκάφη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη, ενώ η Ryanair Holdings Plc ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να καθυστερήσει τις παραλαβές Boeing αργότερα μέσα στο έτος, εάν επιβληθούν δασμοί.
Η Aeroflot και άλλες ρωσικές αεροπορικές εταιρείες έχουν αποκλειστεί από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και της ΕΕ, ενώ τους έχει απαγορευτεί η αγορά αεροσκαφών Boeing και Airbus SE, ανταλλακτικών και κρίσιμης συντήρησης, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν ως απάντηση στον πόλεμο.
Με έναν στόλο που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένα αεροσκάφη, και με δεδομένη τη γεωγραφική έκταση της Ρωσίας που καλύπτει 11 ζώνες-ώρας, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν αρχικά να αφαιρούν εξαρτήματα από τα ακινητοποιημένα τους αεροσκάφη και να βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους προμήθειας ανταλλακτικών και υπηρεσιών συντήρησης, κάτι που ενδεχομένως να θέτει σε κίνδυνο τα πρότυπα ασφαλείας.
Μετά την έναρξη της εισβολής, η Ρωσία κατέσχεσε περίπου 400 ξένα αεροσκάφη που είχαν μισθωθεί από τις αεροπορικές της εταιρείες. Το Ταμείο Εθνικής Ευημερίας της Ρωσίας διέθεσε 300 δισ. ρούβλια (περίπου 3,7 δισ. δολάρια) για την εξαγορά των αεροσκαφών αυτών από τις διεθνείς εταιρείες leasing, ώστε να διευθετηθούν οι σχετικές αξιώσεις των ιδιοκτητών.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RBC, στις αρχές του περασμένου έτους, οι ρωσικές αεροπορικές είχαν αποκτήσει 165 αεροσκάφη Boeing και Airbus, αριθμός που αντιστοιχούσε περίπου στο 40% του συνολικού ρωσικού στόλου.
Παρόλο που η Ρωσία δεν έχει συνδέσει ρητά την παύση του πολέμου στην Ουκρανία με την άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τις χώρες της G7, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Μόσχας έχουν δηλώσει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατάργηση των δυτικών κυρώσεων.
Ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντένις Μαντούροφ, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τη συνεργασία της με την Boeing, η οποία πριν από την εισβολή αποτελούσε μεγάλο πελάτη του ρωσικού τιτανίου.
Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός έχουν παγώσει, καθώς ο Πούτιν απαιτεί τη διακοπή όλων των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία ως προϋπόθεση. Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις μιας πιο περιορισμένης συμφωνίας που αφορά αναστολή επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές διάρκειας 30 ημερών, ενώ το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί να εφαρμόσει εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα εάν δεν αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί σε μία από τις μεγαλύτερες κρατικές του τράπεζες.
Σε μια προσπάθεια αναβίωσης των διαπραγματεύσεων, ο Πούτιν έστειλε τον ειδικό απεσταλμένο του, Κιρίλ Ντμίτριεφ, στην Ουάσινγκτον νωρίτερα μέσα στον μήνα και την Παρασκευή είχε τετράωρη συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη με τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ.