Η Κίνα αντικατέστησε τον επικεφαλής διαπραγματευτή για το παγκόσμιο εμπόριο καθώς είναι σε εξέλιξη η διαμάχη με την Ουάσινγκτον για τους δασμούς αναζητώντας παράθυρα συνομιλιών όσο εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος και παραμένουν τα αδιέξο. Υπό αυτό το πρίσμα το Πεκίνο διόρισε τον Λι Τσενγκγκάνγκ ως αναπληρωτή υπουργό Εμπορίου και ανώτατο εκπρόσωπο για τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αντικαθιστώντας τον Ουάνγκ Σούογουεν.
Ο διορισμός καθιστά τον Λι βασικό μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Κίνας σε μια περίοδο κατά την οποία το Πεκίνο αντιμετωπίζει εμπορικές διαμάχες με τις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις για επανέναρξη εμπορικών συνομιλιών στο άμεσο μέλλον, καθώς και οι δύο πλευρές εντείνουν τις δασμολογικές πιέσεις, μεταδίδει το CNBC.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είναι ανοιχτός σε μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, αλλά θέλει το Πεκίνο να κάνει την πρώτη κίνηση, δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Κίνας: η Κίνα πρέπει να κάνει μια συμφωνία μαζί μας, εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε συμφωνία μαζί τους», είπε χαρακτηριστικά.
Από την ανάληψη της προεδρίας τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει επιβάλει σωρευτικούς δασμούς ύψους 145% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα, περιλαμβανομένου ενός δασμού 20% που φέρεται να σχετίζεται με τον ρόλο του Πεκίνου στο εμπόριο φαιντανύλης.
Η Κίνα απάντησε με αντίποινα, επιβάλλοντας την περασμένη Παρασκευή δασμούς έως και 125% σε μια κίνηση αντιπερισπασμού.
Σύμφωνα με αναλυτές, τέτοια επίπεδα δασμών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σχεδόν σε πλήρη παράλυση το εμπόριο αγαθών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, στα όρια του «εμπάργκο» στην ουσία.
Πριν από την τελευταία κλιμάκωση, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου Ουάνγκ Σούογουεν είχε χαρακτηρίσει τις σινοαμερικανικές σχέσεις ως «αμοιβαία επωφελείς και βασισμένες στο κέρδος για αμφότερες τις πλευρές», σε αρκετές συναντήσεις του με ξένους στελέχη πολυεθνικών εταιρειών.
Ο Λι ήταν μεταξύ των Κινέζων αξιωματούχων που συμμετείχαν σε συνάντηση με κορυφαίους επιχειρηματίες τον περασμένο μήνα, σε ένα συμπόσιο που αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των ανησυχιών του ιδιωτικού τομέα, έπειτα από τις δηλώσεις στήριξης προς τις επιχειρήσεις που είχε κάνει ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τον Φεβρουάριο.
Στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών στην κορυφή της κινεζικής ηγεσίας, η Κίνα διόρισε επίσης τον Τσεν Σιαοντόνγκ επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας αναπτυξιακής βοήθειας και τον Ουάνγκ Ζιζόνγκ ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης.
Δεν είναι σαφές αν ο Γουάνγκ, ο οποίος είχε αναλάβει το 2022 τη δεύτερη θέση στην ιεραρχία του υπουργείου Εμπορίου, ανέλαβε κάποιο αξίωμα αλλού. Το όνομά του δεν υπάρχει πλέον στην ηγετική ομάδα του υπουργείου, όπως φαίνεται σήμερα στον ιστότοπό του.
Η αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου έρχεται σε μια στιγμή που το Πεκίνο έχει υιοθετήσει σκληρή στάση στον εντεινόμενο εμπορικό πόλεμο με την Ουάσινγκτον, ο οποίος προκλήθηκε από τους υψηλούς δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ σε είδη που εισάγονται από την Κίνα.
Η απροσδόκητη αλλαγή πραγματοποιείται επίσης ενώ ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διεξάγει περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ασία για να ενισχύσει τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμους με γειτονικές χώρες εν μέσω της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο ήταν μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων που συνοδεύουν τον Σι στην επίσκεψη που πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα στο Βιετνάμ, τη Μαλαισία και την Καμπότζη.
«Μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες όσον αφορά το γιατί έγινε αυτή η αλλαγή αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή· όμως μπορεί να είναι ότι, κατά την άποψη της κορυφαίας κινεζικής ηγεσίας, με δεδομένο το ότι οι εντάσεις συνεχίζουν να κλιμακώνονται, χρειάζεται κάποιος άλλος για να άρει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι δύο χώρες (σ.σ.: η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες) και να αρχίσουν τελικά να διαπραγματεύονται», λέει ο Αλφρέντο Μοντουφάρ-Ελού, υψηλόβαθμος σύμβουλος στο Κέντρο για την Κίνα της δεξαμενής σκέψης Conference Board.
Αντίθετα από πολλές άλλες χώρες, οι οποίες απάντησαν στα σχέδια του Τραμπ για τιμωρητικούς δασμούς επιδιώκοντας διμερείς συμφωνίες με την Ουάσινγκτον, το Πεκίνο επέβαλε ως απάντηση τους δικούς του δασμούς σε αμερικανικά αγαθά και δεν έχει επιδιώξει συνομιλίες, για τις οποίες λέει πως μπορεί να πραγματοποιηθούν μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότητας.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως ο Τραμπ είναι ανοικτός στη σύναψη μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, όμως επέμεινε ότι το Πεκίνο θα πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση και ότι η Κίνα έχει ανάγκη «τα χρήματά μας».
Συστάσεις από ευρω-εταιρείες στην Κίνα να αναθεωρήσει τη βιομηχανική της πολιτική
Παράλληλα συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις Κίνας και Ευρωπαϊκής ένωσης χωρίς να λείπουν οι εκατέρωθεν πιέσεις.
Η Κίνα πρέπει να αναθεωρήσει τις βιομηχανικές της πολιτικές αν θέλει να αποφύγει περαιτέρω αντιδράσεις και να οικοδομήσει διεθνείς οικονομικές σχέσεις, καθώς οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ ανατρέπουν το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα.
«Βρισκόμαστε σήμερα σε μια κατάσταση όπου η Κίνα πρέπει πραγματικά να επανεξετάσει τον τρόπο που αλληλεπιδρά με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Γιένς Έσκελουντ, πρόεδρος του επιμελητηρίου. «Η βιομηχανική πολιτική πρέπει να αλλάξει.»
Ο Έσκελουντ μίλησε στο πλαίσο παρουσίασης μιας έκθεσης του επιμελητηρίου που αξιολογεί την κεντρική βιομηχανική πολιτική της Κίνας «Made in China 2025». Η πρωτοβουλία αυτή βοήθησε στην προώθηση της οικονομίας της χώρας στην υψηλή τεχνολογία και την προηγμένη παραγωγή — μια επιτυχία που συχνά ήρθε με υψηλό κόστος για τις ξένες αγορές που πλημμύρισαν από φθηνά κινεζικά προϊόντα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η ευρωπαϊκή επιχειρηματική ομάδα, η οποία αριθμεί περισσότερα από 1.700 εταιρείες-μέλη, ζητά από καιρό την αναθεώρηση πολλών βασικών βιομηχανικών και εμπορικών πρακτικών της Κίνας, περιλαμβανομένου του αιτήματος για δίκαιη πρόσβαση στις αγορές για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Ωστόσο, η τελευταία έκκληση της για επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο το Πεκίνο συνεργάζεται με άλλες χώρες έρχεται τη στιγμή που Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες συνεχίζουν τις διαμάχες για τους δασμούς, με ορισμένους στην Ευρώπη να προτείνουν στην ΕΕ να υιοθετήσει μια πιο πρακτική προσέγγιση για τη συνεργασία με την Κίνα ώστε να μετριάσει τον κίνδυνο.
«Σε μια εποχή που οι ΗΠΑ δημιουργούν πρωτοφανή αβεβαιότητα για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομικής αλληλεξάρτησης, θα ήταν προς το συμφέρον της Κίνας να αποδείξει στην ΕΕ ότι είναι πρόθυμη να οικοδομήσει μια μακροπρόθεσμη, αμοιβαία επωφελή οικονομική σχέση με την ΕΕ», ανέφερε η έκθεση.
Η έκθεση πρότεινε «τη μετάβαση από το έντονα συντονισμένο βιομηχανικό πολιτικό πλαίσιο» και την επιστροφή σε «τολμηρές αγοραίες μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στις κινεζικές και ξένες εταιρείες να ανταγωνίζονται σε ισότιμο επίπεδο.»
Η ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα στην Κίνα έχει καλέσει το Πεκίνο να αναθεωρήσει την τρέχουσα βιομηχανική του πολιτική, εκφράζοντας ανησυχίες για την υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα και τις στρεβλώσεις της αγοράς που απορρέουν από την κρατική παρέμβαση.
Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Θέσεων 2024/2025 του επιμελητηρίου στην Κίνα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, της υπερπαραγωγής και των ασαφών ρυθμιστικών πλαισίων. Η έκθεση επισημαίνει ότι, παρά τις θετικές ενδείξεις, η πρόοδος σε βασικά επιχειρηματικά ζητήματα παραμένει αργή, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.
Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές εταιρείες εκφράζουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία των σχεδίων της κινεζικής κυβέρνησης να ενισχύσει τη ζήτηση στην οικονομία ή να υλοποιήσει τις πολυαναμενόμενες μεταρρυθμίσεις, γεγονός που μειώνει την προθυμία τους να επενδύσουν περαιτέρω στη χώρα.
Η έκθεση καλεί την Κίνα να υιοθετήσει μια πιο διαφανή και προβλέψιμη προσέγγιση στην οικονομική πολιτική, να βελτιώσει την πρόσβαση στην αγορά και να μειώσει τις κρατικές επιδοτήσεις που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ενδέχεται να μειώσουν τις επενδύσεις τους στην Κίνα, αναζητώντας ευνοϊκότερα επιχειρηματικά περιβάλλοντα αλλού.