Ο εμπορικός πόλεμος του Nτόναλντ Τραμπ με την Κίνα θα χτυπήσει πρώτα τους αγρότες που τον ψήφισαν και στις εκλογές του 2024, ενώ η σόγια, βασικό εξαγώγιμο προϊόν των ΗΠΑ προς την Κίνα, θα πληγεί ανεπανόρθωτα.
Σύμφωνα με το CNN, o πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε πρόσθετους δασμούς 145% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές παρά την πρόσφατη αναστολή των αντίστοιχων μέτρων για άλλες χώρες. Ωστόσο, η Κίνα δεν υποχωρεί, λέγοντας ότι θα «παλέψει μέχρι το τέλος» εάν ο Τραμπ συνεχίσει να κλιμακώνει αυτό που έχει ήδη εξελιχθεί σε έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο. Την Παρασκευή, η Κίνα αύξησε επίσης σημαντικά τους δικούς της δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ στη χώρα.
Το CNN εξέτασε τις μεγαλύτερες εισαγωγές της Κίνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες – σόγια – για να δει εάν και πώς αυτή η ζήτηση θα μπορούσε να καλυφθεί αλλού, τι θα χάσουν οι αγρότες των ΗΠΑ και πολλά άλλα.
Και οι δύο χώρες είναι βαθιά συνυφασμένες μεταξύ τους στο εμπόριο, αν και η Κίνα πουλάει περίπου τρεις φορές περισσότερα στις ΗΠΑ από ό,τι αγοράζει. Το αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό εμπορικό έλλειμμα ύψους σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέρ της Κίνας, ένα χάσμα που ο Τραμπ θέλει να κλείσει με δασμούς.
Η Κίνα αγοράζει κυρίως αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, όπως σόγια, ελαιούχους σπόρους και δημητριακά. Οι εισαγωγές σόγιας, που χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον για ζωοτροφές, δέχθηκαν ήδη πλήγμα κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, όταν οι δύο χώρες μάχονταν σε έναν προηγούμενο εμπορικό πόλεμο.
Εκείνη την εποχή, η Κίνα προσπάθησε να διαφοροποιήσει την πηγή των εισαγωγών της και στράφηκε σε άλλες χώρες για γεωργικά προϊόντα. Πρόκειται να το κάνει ξανά μετά την επιβολή δασμών 125% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ – μια κίνηση που αναμένουν οι αναλυτές θα μπορούσε να οδηγήσει τις εισαγωγές της Κίνας σε αμερικανικά γεωργικά προϊόντα όπως η σόγια κοντά στο μηδέν .
Οι εξαγωγές σόγιας των ΗΠΑ στην Κίνα υπόκεινται πλέον σε συνολικό δασμό 135%, ως αποτέλεσμα δασμού 10% που επιβλήθηκε σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα τον Μάρτιο συν την εισφορά 125% που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, η Βραζιλία – ο κορυφαίος εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο – αναδείχθηκε νικητής, με τις εισαγωγές οσπρίων από την Κίνα να αυξάνονται με την πάροδο των ετών. Οι εξαγωγές σόγιας Βραζιλίας προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 280% από το 2010, ενώ οι εξαγωγές των ΗΠΑ παρέμειναν σταθερές.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Σι πραγματοποίησε κρατική επίσκεψη στη Βραζιλία, η οποία είχε σκοπό να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Το 2024, η Κίνα ήταν ο κύριος προορισμός για τη βραζιλιάνικη σόγια, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 73% των συνολικών εξαγωγών σόγιας της χώρας.
Με την παραγωγή να αναμένεται να αυξηθεί -η καλλιέργεια της βραζιλιάνικης σόγιας αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ φέτος- η Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει τις εισαγωγές της από τη Βραζιλία και άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής όπως η Αργεντινή, η οποία είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγή σόγιας στον κόσμο μετά τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ.
Τι σημαίνει αυτό για τους αγρότες των ΗΠΑ
Ο αγροτικός τομέας των ΗΠΑ έχασε περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου του 2018, με το 71% των απωλειών να σχετίζονται με τη σόγια, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Σόγιας.
Και οι αγρότες, πολλοί από τους οποίους ζουν σε πολιτείες που ψήφισαν τον Τραμπ στις εκλογές του 2024, εξακολουθούν να παλεύουν με τις επιπτώσεις. Μόνο το Ιλινόις, ο κορυφαίος παραγωγός σόγιας, και η Μινεσότα, η τρίτη μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής σόγιας, πήραν την πρώην Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις τον περασμένο Νοέμβριο.