THEPOWERGAME
Πριν από την πανδημία, οι εταιρείες στις ΗΠΑ δανείζονταν σε υψηλό ρυθμό με χαμηλά επιτόκια. Όταν τα lockdown της πανδημίας της Covid-19 προκάλεσαν ύφεση, δεν σταμάτησαν. Δανείστηκαν ακόμη περισσότερο και σύντομα αποπλήρωναν ακόμη λιγότερα….
Μετά από πρόσκαιρη άνοδο, τα επιτόκια του εταιρικού χρέους βυθίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο στα χρονικά, πυροδοτώντας κύμα ομολογιακών εκδόσεων. Οι επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα, εξέδωσαν ομόλογα αξίας 1,7 τρισ. δολαρίων πέρυσι στις ΗΠΑ, περίπου 600 δισ. δολάρια περισσότερα από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό τους, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, το συνολικό χρέος τους κυμάνθηκε στα 11,2 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), σχεδόν το ήμισυ του μεγέθους της αμερικανικής οικονομίας ή της συνολικής αξίας των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.
Με αυτό τον τρόπο, επιχειρήσεις που πάλευαν να επιβιώσουν πριν από την πανδημία είχαν τη δυνατότητα να αποφύγουν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας εκδίδοντας νέα ομόλογα, αναχρηματοδοτώντας χρέος.
Αντλήθηκαν χρήματα που βοήθησαν κλάδους, όπως κρουαζιέρας, αερομεταφορών και ψυχαγωγίας, να αντεπεξέλθουν στη δίνη της πανδημίας και να καλύψουν μέρος από τα χαμένα τους έσοδα.
Προειδοποίηση για το βουνό χρέους
Τα παραπάνω περιγράφει δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο προειδοποιεί για ένα τεράστιο βουνό χρέους για τις επιχειρήσεις και για εταιρείες «ζόμπι» που κρατιούνται ζωντανές χάρη στα σταθερά χαμηλά επιτόκια.
Το δημοσίευμα εκτιμά πως το υπέρογκο χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα βραχυπρόθεσμα. Όμως, θα δημιουργεί «πονοκέφαλο» για επιχειρήσεις και επενδυτές σε μερικά χρόνια, όταν οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να προβληματίζονται πώς θα αναχρηματοδοτήσουν μέρος των ομολόγων που εξέδωσαν πρόσφατα.