Καθώς η εργασιακή αγορά παραμένει στάσιμη και η Gen Z αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στην εύρεση εργασίας, ένα αυξανόμενο κύμα νέων στρέφεται ξανά στα πανεπιστήμια – αυτή τη φορά για μεταπτυχιακές σπουδές. Πρόκειται για μια τάση που είχε καταγραφεί και μετά την οικονομική κρίση του 2008, αλλά που σήμερα επανεμφανίζεται ενισχυμένη λόγω των νέων προκλήσεων που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες, αλλά και οι φόβοι για ύφεση.
Πιο αναλυτικά, όπως γράφει το Bloomberg, υπάρχει ραγδαία αύξηση στο ενδιαφέρον των νέων για προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Οι αιτήσεις αυξάνονται εν αναμονή μιας ενδεχόμενης ύφεσης, ενώ το ποσοστό ανεργίας στους νέους 20-24 ετών έφτασε το 7,5%, σημειώνοντας άνοδο δύο μονάδων από το χαμηλό του Απριλίου 2023. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλοί νέοι θεωρούν το μεταπτυχιακό ως μια ευκαιρία «επανεκκίνησης» μέχρι να ανακάμψει η αγορά εργασίας.
Ταυτόχρονα, πολλοί εργοδότες φαίνεται να απαιτούν πλέον προϋπηρεσία και εξειδικευμένα προσόντα, καθιστώντας ακόμη και τις θέσεις αρχικού επιπέδου απρόσιτες για νέους απόφοιτους. Σε αυτό το περιβάλλον, το μεταπτυχιακό αποκτά βαρύτητα, με ορισμένους να το θεωρούν πια «βασική προϋπόθεση», όπως εξηγεί η Sarah Thornton, φοιτήτρια MBA στο LSU. Αν και άλλαξε κατεύθυνση από θαλάσσια βιολογία σε λογιστική για να βελτιώσει τις πιθανότητές της, πέρασε έναν χρόνο απορρίψεων πριν εγγραφεί στο μεταπτυχιακό.
Ωστόσο, το μεταπτυχιακό δεν έρχεται χωρίς κόστος. Τα δίδακτρα σε σχολές όπως η νομική και η διοίκηση επιχειρήσεων στις ΗΠΑ μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τις 100.000 δολάρια, ενώ τα επιτόκια δανείων για μεταπτυχιακά προγράμματα φτάνουν φέτος έως και το 9,08% – υψηλότερα από τα αντίστοιχα για προπτυχιακά. Όπως σημειώνει ο Amit Schlesinger της Kaplan, είναι κρίσιμο οι φοιτητές να έχουν μακροπρόθεσμο πλάνο, ώστε να μην επιβαρυνθούν με τεράστια χρέη χωρίς ξεκάθαρη επαγγελματική προοπτική.
Για κάποιους όμως, η εναλλακτική της παραμονής στην αγορά εργασίας χωρίς προοπτική είναι ακόμα πιο αποθαρρυντική. Η 26χρονη Claire Speredelozzi, στράφηκε σε μεταπτυχιακό στην αρχαιολογία έπειτα από πολυετείς αποτυχημένες προσπάθειες να βρει δουλειά στην επικοινωνία. «Όλοι ζητούν εμπειρία και δεξιότητες που κανείς απόφοιτος δεν διαθέτει μόλις βγει από το πανεπιστήμιο. Το πτυχίο πλέον δεν σημαίνει τίποτα», λέει χαρακτηριστικά.
Αντίστοιχα, η Shyanne Martinez, με εμπειρία στα social media, επέλεξε το μεταπτυχιακό για να προλάβει την τεχνολογική πρόοδο και την απειλή της τεχνητής νοημοσύνης. «Ανταγωνιζόμαστε πια το AI. Οι επιχειρήσεις προτιμούν να γλιτώσουν κόστος με την τεχνολογία αντί να προσλάβουν ανθρώπους», τονίζει.