Μήπως η επικείμενη σύνοδος κορυφής μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε και της Κίνας θα μπορούσε να λειτουργήσει έμμεσα ως μοχλός πίεσης στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για να επανεξετάσει την επιθετική εμπορική πολιτική που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ; Ανεξάρτητα από τις επόμενες κινήσεις του Αμερικανού προέδρου, ο υπόλοιπος κόσμος συνειδητοποιεί πως η οικονομία των ΗΠΑ γίνεται εσωστρεφής και έτσι στενεύει δραματικά μια σημαντική αρτηρία του παγκόσμιου εμπορίου. Είναι, σαφές, πως οι ΗΠΑ υπό την προεδρία Τραμπ επιθυμούν να περιορίσουν δραματικά το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, το οποίο πέρσι έφτασε τα 918 δισ. δολάρια και τα 295 δισ. δολάρια αποκλειστικά με την Κίνα. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα οδηγηθεί η αμερικανική οικονομία μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο σε ύφεση.
Με αυτή τη νέα πραγματικότητα, οι Βρυξέλλες και η Κίνα προτίθενται να καλλιεργήσουν στενότερες επαφές. Η αποστολή υψηλών αξιωματούχων της Ε.Ε είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Ιουλίου και θα είναι η δεύτερη διαδοχική επίσκεψη στην Κίνα, γεγονός που σπάει το πρωτόκολλο. Κάτω από ομαλές συνθήκες θα ήταν η σειρά της κινεζικής αντιπροσωπείας να επισκεφθεί την Ευρώπη, όπως επισημαίνουν αναλυτές στο πρακτορείο Bloomberg.
Πηγές της γερμανικής εφημερίδας Handlelsblatt αποκάλυψαν πως στην ατζέντα των συνομιλιών θα συμπεριληφθεί ο τερματισμός των δασμών που έχει επιβάλει η Ε.Ε στις εισαγωγές ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων από την Κίνα. Θα είναι μια σημαντική παραχώρηση από την πλευρά της Ε.Ε καθώς οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες ήδη δέχονται πιέσεις από τις χαμηλές τιμές και την προηγμένη τεχνολογία των κινεζικών EVs. Η Κίνα και η Ε.Ε θα πρέπει να θεμελιώσουν τις σχέσεις τους σε στερεό έδαφος όταν επικρατεί ανησυχία για τον όγκο των κινεζικών προϊόντων που θα προωθηθούν σε άλλες χώρες λόγω των αμερικανικών δασμών.
Η «σκανδαλώδης» επίσκεψη του Σάντσεθ στο Πεκίνο
Το έδαφος για μια επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, προετοίμασε ο Ισπανός πρωθυπουργός. Ο Πέδρο Σάντσεθ βρέθηκε στο Πεκίνο την Παρασκευή, μια πρωτοβουλία που θεωρήθηκε πρόκληση από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ. Σε συνέντευξη του τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Μπέσεντ είπε πως «είναι χαμένο στοίχημα» για τους Ευρωπαίους να αποτίνονται στην Κίνα αντί τις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας πως είναι σαν «να κόβεις το λαιμό σου». Από την πλευρά της, η φον ντερ Λάιεν μίλησε στους Financial Times για ένα «σημείο καμπής στο παγκόσμιο εμπόριο» και απέκλεισε την επιστροφή στην διεθνή τάξη πραγμάτων που διαμορφώθηκε μεταπολεμικά αλλά ανατράπηκε εδώ και δυόμισι μήνες.
Ο Τραμπ και το επιτελείο του έχουν καταστήσει τις ΗΠΑ έναν απρόβλεπτο παίκτη στη διεθνή οικονομική σκηνή. Αυτήν την εβδομάδα, η Ουάσιγκτον έστρεψε τα πυρά στην κινεζική οικονομία με διαδοχικές αυξήσεις δασμών που σταμάτησαν στο 145%. Το Πεκίνο αντέδρασε με τη φορολόγηση των αμερικανικών εισαγωγών στο 125%. Μπορεί, δε, ο Τραμπ να πάγωσε για ενάμιση μήνα τους «αμοιβαίους» δασμούς μια εβδομάδα μετά την επίσημη ανακοίνωσή τους την «Ημέρα της Απελευθέρωσης», αλλά εξακολουθούν να ισχύουν οι οριζόντιοι δασμοί εις βάρος του αλουμινίου, του χάλυβα και των αυτοκινήτων. Οικονομικοί αναλυτές προδικάζουν μια περίοδο βαθιάς αβεβαιότητας και μεγάλων διακυμάνσεων στις αγορές. Στη συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως εάν αποτύχουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, η Ε.Ε μπορεί να φορολογήσει τα διαφημιστικά έσοδα των τεχνολογικών κολοσσών, δεδομένου πως οι ΗΠΑ ναι μεν έχουν έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών αλλά διατηρούν πλεόνασμα στις υπηρεσίες.
Ο Σάντσεθ επισκέφθηκε το Πεκίνο αφού οι σχέσεις της Κίνας με την Ε.Ε είχαν ψυχρανθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του 2022. Οι Βρυξέλλες ενοχλήθηκαν από την άρνηση της Κίνας να καταδικάσει τον πόλεμο και την προθυμία της να αναπτύξει τις εμπορικές σχέσεις με το καθεστώς του Κρεμλίνου, υπονομεύοντας έτσι την επίδραση των δυτικών κυρώσεων στη ρωσική οικονομία. Όμως, η αποστασιοποίηση της κυβέρνησης Τραμπ από τη Βορειοατλαντική συμμαχία και η αποκατάσταση των επαφών με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου εδώ και δυο μήνες αποδυναμώνει την ιστορική δέσμευση για την ασφάλεια, προβληματίζοντας την Ε.Ε. Σε συνάρτηση με τον εμπορικό πόλεμο που έχουν κηρύξει σε δεκάδες μικρές και μεγάλες χώρες, οι ΗΠΑ αυτή την περίοδο έχουν απομονώσει ιστορικούς συμμάχους.
Το Πεκίνο έχει επίσης να αποκομίσει οφέλη από την ανάπτυξη των επαφών με την Ε.Ε, η οποία δικαιώνεται πια για τη μετριοπαθή στάση που ακολουθούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στην κυβέρνηση του προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογιών αιχμής που μπορεί να έχουν στρατιωτική χρήση.