Η οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν τον Φεβρουάριο, αλλά το μπαράζ δασμολογικών αυξήσεων και παλινωδίες του Τραμπ απειλεί να αποτρέψει την περαιτέρω επιτάχυνση στο μέλλον.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,5% μετά από τη στασιμότητα τον Ιανουάριο – το ίδιο αναθεωρήθηκε προς τα πάνω από μια προηγουμένως εκτιμώμενη μείωση 0,1%, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ήταν πολύ πάνω από την αύξηση 0,1% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, με όλους τους κύριους τομείς να καταγράφουν αυξήσεις.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τον Φεβρουάριο ήταν 1,4% υψηλότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε το ONS, επίσης πάνω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για αύξηση 0,9%, ενώ μια αρχική εκτίμηση ότι η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,1% τον Ιανουάριο αναθεωρήθηκε και δεν παρουσίασε καμία μεταβολή από τον Δεκέμβριο. Η ανάπτυξη τον Φεβρουάριο είχε ευρεία βάση στις υπηρεσίες και τη μεταποίηση, αναφέρει η στατιστική υπηρεσία.
Ενώ τα στοιχεία παρέχουν κάποια ανακούφιση για την κυβέρνηση των Εργατικών, η ανάπαυλα θα μπορούσε να είναι παροδική, καθώς ο Λευκός Οίκος άρχισε να ανατρέπει την παγκόσμια οικονομική τάξη με μια σειρά από ανακοινώσεις δασμών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Η οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε πέρυσι κατά 1,1%. Τον περασμένο μήνα οι προβλέψεις του κυβερνητικού προϋπολογισμού μείωσαν κατά το ήμισυ την πρόβλεψή τους για το 2025 στο 1%, αν και βλέπουν ισχυρότερες επιδόσεις 1,9% το 2026.
Ωστόσο, οι προβλέψεις αυτές έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση από την ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα για σαρωτικούς δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές.
Οι δασμοί αυξάνουν το κόστος των περισσότερων βρετανικών εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τουλάχιστον 10% και υπερδιπλασιάζουν το κόστος των εισαγωγών από την Κίνα.
«Η αύξηση του ΑΕΠ της Βρετανίας πάνω από τις προσδοκίες τον Φεβρουάριο παρέχει κάποια ελπίδα ότι η οικονομία μπορεί να έχει δει μια σταθερή επέκταση κατά το πρώτο τρίμηνο, μετά από μια ήπια περίοδο στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Ωστόσο, η υποκείμενη δυναμική στον ιδιωτικό τομέα παραμένει ασθενής», δήλωσε ο Martin Sartorius, επικεφαλής οικονομολόγος της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας.
Ακόμη και πριν από την ανακοίνωση των δασμών, η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες είχαν επιβραδυνθεί λόγω των ανησυχιών για την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Οι βρετανικές επιχειρήσεις δήλωσαν επίσης ότι περιορίζουν τις προσλήψεις και τα επενδυτικά τους σχέδια λόγω της μεγάλης αύξησης των φόρων απασχόλησης και του κατώτατου μισθού που τέθηκε σε ισχύ αυτόν τον μήνα.
Ωστόσο, υπήρχαν κάποιες ενδείξεις ότι οι αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν, καθώς η αύξηση των μισθών συνέχισε να ξεπερνά τον πληθωρισμό και οι λιανικές πωλήσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες των οικονομολόγων τον Φεβρουάριο.