Μολονότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πάγωσε τους «αμοιβαίους δασμούς» για όλες τις χώρες, που θεωρεί πως εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές της χώρας του, η εξαίρεση της Κίνας που επιβαρύνεται με δασμούς 145% δεν δυσχεραίνει μόνον τους πολυεθνικούς ομίλους και τους μεγάλους εργολάβους τους. Μικρές βιομηχανίες έχουν ήδη παγώσει τη δραστηριότητα τους, αφήνοντας εργάτες να μην γνωρίζουν τι έπεται για το το άμεσο μέλλον. Επαρχίες, όπως η Τζιανγκσού και η Τσετζιάνγκ, όπου βρίσκονται μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς από την παραγωγή υφασμάτων και ενδυμάτων μέχρι ηλεκτρονικών συσκευών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων, έχουν βρεθεί εγκλωβισμένες σε μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όπου η ανταλλαγή αντιποίνων έχει υπερβεί κάθε δυσοίωνη εκτίμηση. Και η Κίνα έχει επιβάλει δασμούς 125% στις αμερικανικές εισαγωγές.
Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στη φορολόγηση των κινεζικών προϊόντων από το 34% που ανακοινώθηκε την «Ημέρα της Απελευθέρωσης», δηλαδή στις 2 Απριλίου, μέχρι το 145% την περασμένη Πέμπτη, συμπαρασύρει ακόμη και τα «μικρά πακέτα». Αυτά είχαν εξαιρεθεί από τον καταιγισμό δασμών που έχουν ανακοινωθεί μέσα σε 80 περίπου ημέρες από την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου. Από την πρώτη θητεία του Τραμπ, όταν άνοιξε το πρώτο κεφάλαιο των δασμών από τις ΗΠΑ στην Κίνα, τα πακέτα με παραγγελίες κάτω των 800 δολαρίων είχαν προσφέρει μια διέξοδο στο εμπόριο των δυο χωρών. Ο λόγος είναι πως εξαιρούνταν από δασμούς διότι ήταν δύσκολο για τις τελωνειακές αρχές να ελέγξουν το περιεχόμενο κάθε παραγγελίας.
Επίθεση δασμών και στα μικρά πακέτα
Μετά, όμως, την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης οικονομίας του κόσμου αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ αποφάσισε να επεκτείνει τη δραματική αύξηση των δασμών στα μικρά πακέτα από 30% στο 90% της αξίας του πακέτου ή στα 75 δολάρια ανά προϊόν από τις 2 μέχρι τις 31 Μάιου, μια χρέωση που θα αυξηθεί περαιτέρω στα 150 δολάρια από τις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με ενημερωτική ιστοσελίδα China Briefing και την συμβουλευτική εταιρεία Hunton.
Συνέπειες για τις Τemu και Shein
Ειδήμονες επισημαίνουν πως οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές για τους κολοσσούς της γρήγορης μόδας, όπως η Shein και η Temu, οι οποίες επεξεργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες παραγγελίες σε ημερήσια βάση. Αναπόφευκτα, δασμοί 145% στα μεγάλα φορτία μαζί με την κατάργηση του duty-free στα πακέτα του ταχυδρομείου και η επιβολή τελών στις μικρές αποστολές αυτόματα θα αυξήσουν τις λιανικές τιμές, αναφέρουν ειδήμονες στο China Briefing. Ήδη πληροφορίες θέλουν να έχουν ακυρωθεί παραγγελίες ακόμη και από αμερικανικές εταιρείες ένδυσης, οι οποίοι συνηθίζουν να πληρώνουν το ήμισυ του κόστους προκαταβολικά και τα υπόλοιπα με την παράδοση.
Δύσκολα αντικαθιστά κανείς την Κίνα σε κρίσιμους τομείς
Σε ευνοϊκότερη θέση βρίσκονται οι κατασκευαστές μηχανολογικού εξοπλισμού. Εδώ και μια 15ετία, η Κίνα έχει κατακτήσει σχεδόν το 30% της παγκόσμιας μεταποίησης και σήμερα πρωταγωνιστεί σε συγκεκριμένους τομείς με ελάχιστους ανταγωνιστές από άλλες χώρες. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα είναι τα ηλεκτρονικά είδη, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα αυτοκίνητα, τα χημικά και τα καταναλωτικά είδη.
Όπως επισημαίνει ο Έλον Λι, ένας επιχειρηματίας στην Γκουανγκζού της νότιας Κίνας που κατασκευάζει επαγγελματικό εξοπλισμό για την εστίαση και ψησταριές για εξωτερικούς χώρους, στους New York Times, οι δασμοί του Τραμπ δεν θα αποτελέσουν μεγάλο πρόβλημα διότι οι ανταγωνιστές του βρίσκονται, κυρίως, στην Κίνα. Αντίστοιχες εταιρείες στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ευρώπη ναι μεν κατασκευάζουν ανάλογο εξοπλισμό, αλλά χρησιμοποιούν πιο ακριβά υλικά και χρεώνουν δεκαπλάσιες τιμές. Τα εργοστάσια στη νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν άμεσα, διότι η Κίνα διαθέτει μια εκτενή εφοδιαστική αλυσίδα, που καλύπτει την παραγωγή του παραμικρού εξοπλισμού, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
Δέλεαρ το χαμηλό κόστος μεταποίησης και το τεράστιο δίκτυο προμηθευτών
Το κόστος μεταποίησης παραμένει χαμηλό στην Κίνα σε σχέση με τις ΗΠΑ. Υπολογίζεται πως οι μισθοί στην κινεζική μεταποίηση μπορεί να αναλογούν ακόμη και στο 20% των αντίστοιχων στις ΗΠΑ. Αυτή η διαφορά στο εργατικό κόστος υπήρξε ιστορικά βασικό κίνητρο των εταιρειών για να μεταφέρουν την παραγωγή στην Κίνα, σύμφωνα με το Council of Foreign Affairs και την εταιρεία αναλύσεων Apollo Academy. Επίσης, η Κίνα έχει αναπτύξει ένα τεράστιο και αποτελεσματικό δίκτυο προμηθευτών, κατασκευαστών εξαρτημάτων και διανομέων. Αυτό το οικοσύστημα συχνά οδηγεί σε χαμηλότερο κόστος για τις πρώτες ύλες και τα εξαρτήματα.
Εντούτοις, οι μισθοί έχουν αυξηθεί αισθητά την τελευταία δεκαετία, ενώ το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας δεν θα επιτρέψει μια προς τα κάτω αναπροσαρμογή. Αν και αβέβαιο ακόμη το σημάδι που θα αφήσουν οι δασμοί Τραμπ στην κινεζική οικονομία, η παγκόσμια οικονομία θα παραμένει εξαρτημένη από αυτήν.