Η Κίνα αντιδρά έντονα στους σαρωτικούς δασμούς Τραμπ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για εκβιασμό και δηλώνοντας την αποφασιστικότητά της να αντισταθεί μέχρι τέλους.
«Η απειλή των ΗΠΑ να κλιμακώσουν τους δασμούς στην Κίνα είναι ένα λάθος πάνω σε ένα λάθος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου. Η απειλή «για άλλη μια φορά εκθέτει την εκβιαστική φύση των ΗΠΑ», ανέφερε η ανακοίνωση. «Η Κίνα δεν θα το δεχτεί ποτέ. Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν στο δικό τους δρόμο, η Κίνα θα παλέψει μέχρι τέλους».
«Οι αμερικανικοί δασμοί θα έχουν αντίκτυπο στην Κίνα, αλλά “δεν θα πέσει ο ουρανός”», ανέφερε σχόλιο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Η Κίνα κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο για «εκβιασμό», καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αυξήθηκαν την Τρίτη, μετά την απειλή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στο Πεκίνο.
Ο Τραμπ απαίτησε από την Κίνα να αποσύρει τους αντίποινα δασμούς της κατά των ΗΠΑ, διαφορετικά το Πεκίνο θα αντιμετώπιζε επιπλέον φόρο 50%, ο οποίος θα αυξήσει τους δασμούς των ΗΠΑ σε ορισμένα κινεζικά αγαθά φέτος στο 104% ήδη από την Τετάρτη. Η αμοιβαία αυτή αντιπαράθεση ακολουθεί την ανακοίνωση του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ότι αυξάνει τους φόρους εισαγωγής σε κινεζικά αγαθά στο 54%, επιπλέον των προηγούμενων αυξήσεων.
Το Πεκίνο έχει ήδη δεσμευτεί να επιβάλει, από την Πέμπτη, δασμούς 34% σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι θα λάβει περαιτέρω αντίμετρα, εάν είναι απαραίτητο, για να προστατεύσει τα συμφέροντά του.
Το σχέδιο δασμών της κυβέρνησης Τραμπ επηρεάζει χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο Λευκός Οίκος λέει ότι ένας ελάχιστος δασμός 10% σε όλα τα έθνη και πολύ υψηλότεροι φόροι σε μεμονωμένες χώρες θα τονώσουν την οικονομία των ΗΠΑ, τη μεταποίηση και θα προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας. Ανατρέπει δεκαετίες εμπορικών πρακτικών. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν σημειώσει απότομες πτώσεις, αν και την Τρίτη παρουσιάζουν άνοδο.
«Εάν οι δασμοί συνεχίσουν να αυξάνονται, γίνεται μάχη θελήσεων και αρχών και όχι οικονομικών», δήλωσε ο Xu Tianchen, ανώτερος οικονομολόγος για την Κίνα στην Economist Intelligence Unit, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Δεν έχει σημασία αν αυξηθεί κατά 50% ή 500%», πρόσθεσε.
Οι οικονομολόγοι της JP Morgan έχουν αυξήσει την πρόβλεψή τους για την πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης στο 60% και επίσης αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα διολισθήσουν σε ύφεση, που συνήθως ορίζεται ως δύο τρίμηνα αρνητικής οικονομικής δραστηριότητας, φέτος. «Οι διμερείς διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι ακόμη πιθανές, αλλά οι αντίποινα δασμοί επιταχύνονται με τις ανακοινώσεις της Κίνας για αμοιβαίους δασμούς», ανέφεραν σε σημείωμά τους προς τους επενδυτές. «Η ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση) έχει εκφράσει την προτίμησή της να διαπραγματευτεί, αλλά και την προθυμία να χρησιμοποιήσει αντίποινα δασμούς και μη δασμολογικά εργαλεία».