Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά στους σαρωτικούς δασμούς της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με τον Καναδά και την Κίνα, με προσεκτικές κινήσεις, όσο γιγαντώνονται οι εσωτερικές αντιδράσεις για την αμφιλεγόμενη πολιτική του Αμερικανού προέδρου και ο επενδυτικός κόσμος προετοιμάζεται για μία ακόμη εβδομάδα με απώλειες.
Η Ε.Ε. πρόκειται να παρουσιάσει αργότερα σήμερα τη λεπτομερή λίστα των αμερικανικών προϊόντων, συνολικού ύψους 28 δισ. δολαρίων, που θα φορολογήσει ως αντίποινα στους δασμούς 25% χάλυβα και αλουμινίου που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ από τις 12 Μαρτίου. Προηγουμένως, έχει προγραμματιστεί συνάντηση των υπουργών Εμπορίου, για να χαραχθεί μια κοινή γραμμή στους «αμοιβαίους δασμούς» του 24% και τους δασμούς 25% στα αυτοκίνητα που πρόσθεσε ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, σε μια πρωτοφανή επιθετική πολιτική, που γυρίζει το παγκόσμιο εμπόριο στον προστατευτισμό.
Στο πρώτο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνονται αγροτικά προϊόντα, είδη ένδυσης, οδοντικό νήμα και το μπέρμπον, το οποίο η Ε.Ε. είχε προτείνει από τον Μάρτιο να φορολογηθεί συγκεκριμένα με συντελεστή 50%, με τον Τραμπ να απειλεί πως σε αυτήν την περίπτωση οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς 200% στη σαμπάνια και τα γαλλικά κρασιά.
Διάσταση απόψεων
Όμως οι απόψεις διίστανται μεταξύ των κρατών-μελών για τις επόμενες κινήσεις του μπλοκ, με Γερμανία και Γαλλία να προωθούν τη λήψη μιας σειράς δραστικών μέτρων, με την ελπίδα πως έτσι θα αναγκάσουν τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ευνοϊκότερους όρους στο εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Η Γαλλία, μάλιστα, έχει προτείνει μια «αντεπίθεση» σε τομείς που υπερβαίνουν τα αυστηρά όρια του διατλαντικού εμπορίου αγαθών, θέτοντας περιορισμούς στη διαχείριση δεδομένων από τους τεχνολογικούς κολοσσούς στην Ευρώπη ή αναστέλλοντας ευρωπαϊκές επενδύσεις στις ΗΠΑ.
Από την άλλη πλευρά, η Ιρλανδία και η Ιταλία επιθυμούν μια πιο συντηρητική στάση ως προς το μέγεθος των αντίποινων, με τη Ρώμη να κρίνει, μάλιστα, πως είναι προτιμότερο να παροτρύνουν τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε συνομιλίες χωρίς αντεπίθεση.
ΗΠΑ: Επαναπροσδιορίζουμε το παγκόσμιο εμπόριο
Οι προοπτικές, πάντως, μιας ηπιότερης στάσης είναι περιορισμένες από αυτήν την κυβέρνηση των Ρεπουμπλικανών, παρά το ότι η ανακοίνωση οριζόντιων δασμών 10%, «αμοιβαίων» δασμών εις βάρος 60 χωρών και δασμών 25% σε όλες τις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ την περασμένη Τετάρτη οδήγησε σε ιστορικές απώλειες τη Wall Street και τις διεθνείς αγορές. Αν και χάθηκαν πάνω από 5 τρισ. δολάρια από τον δείκτη S&P 500 την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, μέλη της κυβέρνησης δήλωσαν την Κυριακή πως ο Τραμπ δεν πρόκειται να κάνει πίσω. «Ο πρόεδρος πρέπει να επαναπροσδιορίσει το παγκόσμιο εμπόριο», είπε ο Χάουαρντ Λούτνικ, υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, σε συνέντευξη στο CBS, προσθέτοντας πως δεν θα αναβάλει τους δασμούς.
«Δεν είναι κάτι που μπορείς να το διαπραγματευτείς μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, θα πρέπει να εξετάσουμε τι έχουν να προσφέρουν οι άλλες χώρες και εάν είναι πιστευτό», είπε ο Σκοτ Μπέσεντ, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, απευθυνόμενος στο NBC. Ο Έλον Μασκ, επικεφαλής της Tesla και στενός σύμβουλος του Τραμπ για την περικοπή των ομοσπονδιακών δαπανών, είπε πως εν τέλει θα ήταν προτιμότερη κατάργηση των δασμών με την Ε.Ε. σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι. Οι πωλήσεις της εταιρείας του, Tesla, στην Ευρώπη έχουν παρουσιάσει δραματική πτώση τον τελευταίο καιρό λόγω μποϊκοτάζ των καταναλωτών, όπως επισημαίνουν αναλυτές.
Η απάντηση της Κίνας
Πάντως, η Κίνα δεν άργησε να απαντήσει. Εκτός από αντίποινα σε δασμούς 34%, που ανακοινώθηκαν αθροιστικά την περασμένη Τετάρτη από τις ΗΠΑ, το Πεκίνο ανήγγειλε την Κυριακή περιορισμούς στις εξαγωγές των σπάνιων γαιών, αλλά προσπάθησε να καθησυχάσει τον υπόλοιπο κόσμο πως δεν θα υπάρξουν ανατροπές στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Οικονομικοί αναλυτές διαβλέπουν πως οι αγορές θα κινηθούν στην Ασία και την Ευρώπη με αρνητικό πρόσημο, ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Λόρενς Σάμερς, προέβλεψε πως η υψηλή μεταβλητότητα θα συνεχιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα. «Ήταν το τέταρτο διήμερο με τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», έγραψε στην πλατφόρμα Χ. «Οι άλλες τρεις φορές ήταν το κραχ του 1987, η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και η πανδημία», πρόσθεσε.
Αισθητή ήταν η δυσφορία του κόσμου στις ΗΠΑ και σε άλλες πόλεις του κόσμου από αυτήν τη μεταστροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό, καθώς πλήττεται σχεδόν κάθε χώρα του κόσμου, ακόμη και οι φτωχότερες, με τα σενάρια ύφεσης να γίνονται όλο και πιο απειλητικά. Για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση στις διατλαντικές σχέσεις, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να τηρήσουν κοινή στάση, χωρίς καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων.