Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της απέναντι στους νέους δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε την ετοιμότητα του μπλοκ να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ειδικότερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέστησε σαφές ότι η Ευρώπη δεν θα μείνει αδρανής απέναντι σε εμπορικές ενέργειες που βλάπτουν την παγκόσμια οικονομία, και κυρίως τις πιο ευάλωτες χώρες.
Η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε τη σοβαρότητα των δασμών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα σημείο καμπής όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις. Όπως ανέφερε, τα άμεσα και έμμεσα αποτελέσματα των νέων αυτών μέτρων πλήττουν όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Τόνισε, ωστόσο, ότι η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη σε έναν ειλικρινή διάλογο με την Ουάσιγκτον, χωρίς να αποκλείει την επιβολή αναλογικών αντιμέτρων εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά παράλληλα είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας με τα κατάλληλα εργαλεία», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε την πρόθεσή της να συνεργαστεί στενά με διεθνείς εταίρους για την από κοινού αντιμετώπιση της νέας αυτής πραγματικότητας στην παγκόσμια οικονομία.
Η συζήτηση με τον Στάρμερ δεν περιορίστηκε στο εμπορικό ζήτημα. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, με έμφαση στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις παρεμποδιστικές ενέργειες της Ρωσίας στις ειρηνευτικές προσπάθειες. Η πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε την ισχυρή δέσμευση της ΕΕ για στενή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της διατλαντικής συνεργασίας σε μια εποχή εντάσεων και αστάθειας.
Παράλληλα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου που θα διεξαχθεί στις 19 Μαΐου, καθώς και την προγραμματισμένη συνάντηση τους στο Λονδίνο στις 24 Απριλίου, με αφορμή τη Διεθνή Διάσκεψη για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας. Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι προσβλέπει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο που θα ενισχύσει τις κοινές θέσεις Ευρώπης και Βρετανίας σε κρίσιμα γεωπολιτικά και οικονομικά ζητήματα.
Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εκφράστηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν, στέλνει το μήνυμα ότι η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί μονομερείς κινήσεις που αποσταθεροποιούν το διεθνές εμπόριο, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τον δρόμο της συνεννόησης. Οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται κρίσιμες για το αν οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα οδηγηθούν σε σύγκρουση ή σε έναν νέο κύκλο συνεργασίας.
ΕΕ: Τι περιλαμβάνουν τα αντίμετρα των 28 δισ. στους δασμούς Τραμπ
Νωρίτερα, ρεπορτάζ του Reuters αποκάλυψε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται να απαντήσει συντεταγμένα στους δασμούς που επέβαλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε ευρωπαϊκά προϊόντα, επιχειρώντας να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στον αυξανόμενο εμπορικό προστατευτισμό της Ουάσιγκτον. Οι 27 χώρες-μέλη καλούνται να εγκρίνουν την Τετάρτη ένα πρώτο πακέτο στοχευμένων αντίμετρων, ύψους έως και 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα επιβληθούν σε μια ευρεία γκάμα αμερικανικών εισαγωγών.
Η απάντηση της ΕΕ έρχεται μετά την επιβολή από πλευράς ΗΠΑ δασμών 25% σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα, καθώς και «ανταποδοτικών» δασμών 20% για σχεδόν όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, πλήττοντας συνολικά το 70% των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, αξίας 532 δισ. ευρώ για το προηγούμενο έτος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει λίστα προϊόντων που θα επιβαρυνθούν με επιπλέον δασμούς, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το αμερικανικό κρέας, τα δημητριακά, το κρασί, η ξυλεία, τα ρούχα, οι ηλεκτρικές σκούπες, το οδοντικό νήμα και το χαρτί υγείας. Ωστόσο, προϊόντα όπως το μπέρμπον έχουν προκαλέσει εσωτερικές διαφωνίες, αφού η πρόταση για 50% δασμό έχει ήδη πυροδοτήσει απειλή αντιποίνων 200% από τον Τραμπ για τα ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά, προκαλώντας ανησυχίες σε εξαγωγικούς γίγαντες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.
Τη Δευτέρα πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο η πρώτη πολιτική συνάντηση των υπουργών Εμπορίου των 27, μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ, με στόχο να διαμορφωθεί κοινή γραμμή και να αποτραπεί ενδεχόμενη διάσπαση, όπως φοβούνταν οι Βρυξέλλες μετά το Brexit. Όπως δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ: «Όλοι βλέπουν το συμφέρον μιας κοινής εμπορικής πολιτικής».
Οι απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών ωστόσο ποικίλλουν. Η Γαλλία υποστηρίζει μια πιο ευρεία απάντηση, με τον πρόεδρο Μακρόν να προτείνει ακόμη και αναστολή ευρωπαϊκών επενδύσεων στις ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, η Ιρλανδία ζητά μια πιο «μετρημένη» αντίδραση λόγω του υψηλού όγκου των εξαγωγών της προς την Αμερική, ενώ η Ιταλία εκφράζει ενδοιασμούς ακόμη και για το αν πρέπει να υπάρξει ανταπόδοση.
Ο επίτροπος εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, χαρακτήρισε τις πρόσφατες επαφές του με Αμερικανούς αξιωματούχους «ειλικρινείς», αλλά άκαρπες, επισημαίνοντας πως οι δασμοί είναι «επιζήμιοι και αδικαιολόγητοι». Τα αντίμετρα της ΕΕ αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή σε δύο φάσεις – ένα μικρό μέρος από τις 15 Απριλίου και το υπόλοιπο ένα μήνα αργότερα.
Παράλληλα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με επικεφαλής από τους κλάδους του χάλυβα, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των φαρμάκων, ώστε να αξιολογηθεί το πλήγμα των δασμών και να χαραχθεί η επόμενη στρατηγική της ΕΕ.