Ο Έλον Μασκ εξέφρασε την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας «ζώνης ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνοντας τη μείωση των δασμών στο μηδέν. Η δήλωσή του ήρθε στο πλαίσιο ενός συνεδρίου στη Ιταλία, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για την επιβολή νέων δασμών στους εισαγόμενους ευρωπαϊκούς προϊόντες.
Σε συζήτηση με τον Ιταλό Αντιπρόεδρο Ματέο Σαλβίνι, ο Μασκ ανέφερε: «Και η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να κινηθούν προς μια κατάσταση μηδενικών δασμών. Αυτό ελπίζω να συμβεί.» Η πρότασή του έρχεται σε μια περίοδο έντασης στο παγκόσμιο εμπόριο, με την επιβολή 20% δασμού από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές από την ΕΕ, απόφαση που ακολούθησε την ανακοίνωση του Τραμπ για νέους εμπορικούς περιορισμούς.
Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νέα αυτή πολιτική ήταν άμεση. Η ΕΕ δήλωσε ότι προτιμά τον διάλογο και την επίλυση μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά είναι έτοιμη να απαντήσει με αντίποινα, τα οποία περιλαμβάνουν τη θέσπιση δασμών, την επιβολή φόρων στις υπηρεσίες και την στοχοποίηση αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών.
Οι εμπορικές εντάσεις που πυροδότησαν οι νέοι δασμοί Τραμπ αναμένεται να επιβαρύνουν περαιτέρω τις παγκόσμιες αγορές, καθώς η ανησυχία για την οικονομική στασιμότητα και την αναταραχή αυξάνεται. Παρ’ όλα αυτά, ο Μασκ συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η ελεύθερη διακίνηση αγαθών χωρίς περιορισμούς είναι το κλειδί για την προώθηση της παγκόσμιας οικονομίας και την αποφυγή περαιτέρω εμπορικών συγκρούσεων.
Η επίθεση αυτή από τον Τραμπ έρχεται σε μια στιγμή όπου οι ΗΠΑ προσπαθούν να ενισχύσουν τη θέση τους στην παγκόσμια οικονομία, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του εμπορίου για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους. Ωστόσο, ο Μασκ βλέπει την κατάσταση διαφορετικά και επισημαίνει πως η πλήρης απελευθέρωση του εμπορίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συνεργασία και ανάπτυξη για τις δυο πλευρές του Ατλαντικού.
Αυτό το όραμα έρχεται σε αντίθεση με τις πιο περιοριστικές πολιτικές του Τραμπ, οι οποίες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τους εταίρους της Αμερικής και έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές.
Ο χρόνος θα δείξει αν ο Μασκ και άλλοι ηγέτες του τεχνολογικού κόσμου θα μπορέσουν να πείσουν τους ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ να προχωρήσουν σε μια πιο ελεύθερη οικονομική συνεργασία, που θα μπορούσε να μειώσει τους εμπορικούς φραγμούς και να δημιουργήσει ευνοϊκότερο έδαφος για την επιχειρηματική ανάπτυξη.