Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι «δεν θα αλλάξει ποτέ τις πολιτικές του», καθώς ο εμπορικός πόλεμος που έχει εξαπολύσει ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να προκαλεί σεισμό στις αγορές του πλανήτη, βυθίζοντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες.
«Προς τους πολλούς επενδυτές που έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επενδύσουν τεράστια χρηματικά ποσά, να ξέρετε ότι δεν θα αλλάξω ποτέ την πολιτική μου. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να γίνετε πλούσιοι, πιο πλούσιοι από ποτέ!», έγραψε με κεφαλαία γράμματα ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social.
Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Κίνας ότι θα επιβάλει δασμό 34% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται από τις ΗΠΑ από τις 10 Απριλίου, ως απάντηση στους δασμούς που επέβαλε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος.
Το κινεζικό υπουργείο επέκρινε περαιτέρω την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει πρόσθετους ανταποδοτικούς δασμούς 34% στην Κίνα — αυξάνοντας το συνολικό ποσοστό των αμερικανικών δασμών κατά της χώρας στο 54% — χαρακτηρίζοντάς την «ασύμβατη με τους διεθνείς κανόνες εμπορίου» και κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «υπονομεύουν σοβαρά» τα κινεζικά συμφέροντα, καθώς και ότι θέτουν σε κίνδυνο «την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα της παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας.»
Η εικόνα στις βασικότερες αγορές παραμένει ζοφερή. Στις ευρωαγορές, ο Stoxx 600 διολισθαίνει 3,23%, με τις απώλειες να φτάνουν έως και 6,5% στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο. Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ επιβαρύνθηκε με δασμούς 20% από τον Τραμπ, το Ηνωμένο Βασίλειο με 10%, η Νορβηγία με 15% και η Ελβετία με 31%.
Με ισχυρές απώλειες είχαν κλείσει νωρίτερα και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με μεγάλη πτώση του Nikkei, ενώ και το πετρέλαιο βυθίζεται, κοντά σε χαμηλά, που είχε να δει από την περίοδο της πανδημίας. Ακόμα και ο χρυσός, που παραδοσιακά θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο» σε καιρούς αβεβαιότητας, σήμερα σημειώνει πτώση 1%, πέφτοντας κάτω από τα 3.100 δολάρια ανά ουγγιά. «Φαίνεται να είναι ένας συνδυασμός κατοχύρωσης κερδών και της μερικής αποτίμησης των ανακοινωθέντων δασμών από τις αγορές. Επιπλέον, η αυξανόμενη συναίνεση ότι αρκετές χώρες ενδέχεται να διαπραγματευτούν μειωμένους δασμούς θα μπορούσε προς το παρόν να περιορίζει τη δυναμική του χρυσού», δήλωσε ο Zain Vawda, αναλυτής αγορών στο MarketPulse της OANDA.