Η Ρωσία βρίσκεται σε μία από τις μεγαλύτερες φάσεις επιστράτευσης των τελευταίων ετών, με το διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να προβλέπει τη στρατολόγηση 160.000 ανδρών ηλικίας 18-30 ετών. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός στρατεύσιμων από το 2011, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να ενισχύσει τον στρατό της, με σκοπό την ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεών της. Η διαδικασία αυτή συνήθως γίνεται την άνοιξη και το φθινόπωρο, με τη φετινή εκστρατεία να είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη, με περίπου 10.000 περισσότερους στρατεύσιμους, σύμφωνα με το BBC. Η επιστράτευση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για αύξηση της δύναμης του ρωσικού στρατού, ο οποίος πριν από τρία χρόνια αριθμούσε περίπου ένα εκατομμύριο στρατιώτες, ενώ σήμερα έχει φτάσει το 1,5 εκατ.
Η αύξηση αυτή του στρατού συνδέεται με την ανάγκη ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το 2022, η Ρωσία προχώρησε σε κινητοποίηση 300.000 ανδρών, γεγονός που οδήγησε πολλούς Ρώσους να φύγουν από τη χώρα λόγω του φόβου επιστράτευσης. Η νέα αυτή φάση επιστράτευσης συμβαδίζει με την ανάγκη της Μόσχας να εξασφαλίσει περισσότερους στρατιώτες για να συνεχίσει τις μάχες στην Ουκρανία, κυρίως στα ανατολικά, καθώς και στη ρωσική περιοχή Κουρσκ, όπου ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να ελέγχει εδάφη.
Πάντως, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, οι νεοσύλλεκτοι δεν θα αποσταλούν στην Ουκρανία, καθώς απαιτείται εκπαίδευση πριν σταλούν σε ενεργές ζώνες μάχης. Ωστόσο, υπήρξαν αναφορές για στρατιώτες που πιέστηκαν ή παραπλανήθηκαν και βρέθηκαν να πολεμούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, παρά την επίσημη θέση του ρωσικού στρατού.
Η αύξηση των στρατευμένων έρχεται επίσης σε μια κρίσιμη καμπή για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει ζητήσει βοήθεια από τη Βόρεια Κορέα για την υποστήριξη των επιθέσεων στην περιοχή του Κουρσκ, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες για ειρηνικές συνομιλίες και τη διαπραγμάτευση ενός τερματισμού της σύγκρουσης. Παρά τις πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα, ο Πούτιν απορρίπτει την άμεση κατάπαυση του πυρός, προσφέροντας μόνο περιορισμένες εκεχειρίες, χωρίς όμως να δείχνει διάθεση για ουσιαστική διακοπή των εχθροπραξιών.
Παράλληλα, το ενδιαφέρον για συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας παραμένει υψηλό. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προτείνει κατάπαυση του πυρός, η οποία έγινε αποδεκτή από το Κίεβο υπό την πίεση των ΗΠΑ, ωστόσο ο Πούτιν αντέτεινε όρους για τη διακοπή των μαχών στη Μαύρη Θάλασσα, όπως την άρση των αμερικανικών κυρώσεων. Ο Ρώσος διαπραγματευτής, Κιρίλ Ντμίτριεφ, πρόκειται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για συνομιλίες, γεγονός που σηματοδοτεί μία από τις πρώτες ανώτερες επαφές μετά την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ευρωπαϊκά think tank προειδοποιούν ότι η εκστρατεία επιστράτευσης της Ρωσίας δείχνει τις στρατηγικές της προθέσεις για ενίσχυση του στρατού και συνέχιση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Αν και οι νεοσύλλεκτοι δεν θα σταλούν άμεσα στο μέτωπο, το γεγονός αυτό δεν έχει αποτρέψει την εμφάνιση εντάσεων και αμφισβητήσεων γύρω από την κατάσταση στον πόλεμο. Ταυτόχρονα, οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης συνεχίζονται, με την ελπίδα μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.