Ελλειμματικό είναι το εξωτερικό εμπόριο των ΗΠΑ, ειδικά στον τομέα των αγαθών. Πέρυσι, σύμφωνα με την αμερικανική στατιστική υπηρεσία (U.S. Census Bureau), το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στα 918 δισ. δολ. ΗΠΑ και είναι αυξημένο κατά 17% σε σχέση με το έλλειμμα του 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 785 δισ. δολάρια.
Το έλλειμμα αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 3,5% του αμερικανικού ΑΕΠ. Φυσικά, το μεγαλύτερο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ δημιουργεί η Κίνα, το οποίο πέρυσι ανήλθε σε κάτι λιγότερο από 300 δισ. δολάρια. Ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό έλλειμμα ύψους 235 δισ. δολ. και το Μεξικό που προκαλεί έλλειμμα ύψους 171 δισ. δολ. στις ΗΠΑ.
Το έλλειμμα με το Μεξικό δείχνει το προφανές, ότι οι αμερικανικές εταιρείες έχουν βγει εκτός των συνόρων των ΗΠΑ, αναζητώντας περιοχές με χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι οι ΗΠΑ εξήγαγαν στο Μεξικό οχήματα αξίας 48 δισ. δολ. και εισήγαγαν οχήματα αξίας 181 δισ. δολ. ΗΠΑ.
Ακόμη και η μικρή Ελλάδα συμβάλει στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με περίπου 300 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Η χώρα εξήγαγε πέρυσι αγαθά και υπηρεσίες 2,61 δισ. δολ. και εισήγαγε αγαθά και υπηρεσίες 2,24 δισ. δολ. Στις ελληνικές εξαγωγές προς ΗΠΑ περιλαμβάνονται κυρίως αγροτοδιατροφικά προϊόντα αλλά και βιομηχανικά προϊόντα.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του U.S. Census Bureau, βαίνει συνεχώς επιδεινούμενο. Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβριο εκτοξεύτηκε σχεδόν στα 100 δισ. δολ. από 70 έως 80 δισ. δολ. που ήταν σε μηνιαία βάση. Η εκτόξευση αυτή αποδόθηκε στους αμερικανούς εισαγωγείς που επέλεξαν να «στοκάρουν» εισαγόμενα προϊόντα λόγω της καταιγίδας που προετοιμαζόταν λόγω της έλευσης Τραμπ.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το Γραφείο Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων του υπ. Εξωτερικών από το Σικάγο, η έλευση της άνοιξης σηματοδοτήθηκε από αυξήσεις εμπορευματικών φορτίων στα λιμάνια των ΗΠΑ, κυρίως -όπως αναφέρει- λόγω της γενικότερης διάχυτης ανησυχίας που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο, με προεξάρχον το αίσθημα ανασφάλειας αλλά και αστάθειας που έχει επιφέρει, τόσο η επιβολή νέων δασμών όσο και η διφορούμενη στάση που σε αρκετές περιπτώσεις χαρακτηρίζει πλέον την εδώ εμπορική πολιτική.
«Η εν λόγω αύξηση εισαγωγών», συνεχίζει, «αποσκοπεί στην προμήθεια περισσότερων προϊόντων, («στοκάρισμα»), προκειμένου να αγοραστούν με τις παλαιότερες, πιο προσιτές τιμές. Οι παράγοντες του λιανεμπορίου επιδίδονται σε αγώνα αθρόων εισαγωγών το τρέχον διάστημα, προκειμένου αφενός να καλυφθεί αυτή η αυξημένη ζήτηση, αφετέρου, «να προλάβουν» τυχόν περαιτέρω κλιμάκωση επιβολής δασμών σε σειρά καταναλωτικών προϊόντων στο πλαίσιο οργανωμένης εδώ εκστρατείας αποφυγής επιπλέον επιβαρύνσεων στα προϊόντα, ιδίως από Καναδά, Μεξικό, Κίνα, αλλά και Ε.Ε.».
Επομένως μέσα στους πρώτους μήνες του έτους δεν αποκλείεται το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ να υπερακοντίστηκε σε μηνιαία βάση ακόμη περισσότερο. Είναι άγνωστες οι επιπτώσεις των δασμών που επιβλήθηκαν χθες, αλλά είναι σίγουρο ότι θα επιφέρουν τεράστιες μεταβολές στο εξωτερικό εμπόριο. Ας μην ξεχνάμε ότι το εξωτερικό εμπόριο των ΗΠΑ ξεπερνά τα 7 τρισ. δολ. σε σύνολο 60 τρισ. δολ. διεθνώς. Επιπλέον δεν είναι μόνον τα μέτρα των δασμών που πρέπει να συνεκτιμηθούν, αλλά και οι άλλες κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε άλλες χώρες, όπως π.χ. η ανατίμηση των τελών λιμενισμού κινεζικών πλοίων σε αμερικανικά λιμάνια κατά 1,0 έως 1,5 εκατ. δολ. ΗΠΑ.