Παγκόσμιο σοκ από τους δασμούς Τραμπ: Sell off στις ασιατικές αγορές, με αντίμετρα απειλούν ΕΕ, Ασία & Καναδάς

Κλυδωνισμοί σε όλο τον κόσμο από τους εξοντωτικούς δασμούς του Τραμπ. Σηκώνουν τους τόνους ΕΕ, Ασία, Καναδάς, πάνω από 3.160 δολάρια ο χρυσός

Ντόναλντ Τραμπ © EPA/KENT NISHIMURA / POOL

Με εμφανή δυσαρέσκεια υποδέχτηκαν τους νέους σαρωτικούς δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, τόσο οι διεθνείς αγορές, όσο και οι παγκόσμιοι ηγέτες και η βιομηχανία, που σπεύδουν να καταδικάσουν το νέο σχέδιο του Αμερικανού προέδρου, ενώ αρκετοί ηγέτες έκαναν λόγο για ανταποδοτικούς δασμούς.

Όπως ανακοίνωσε ο Τραμπ, οι ΗΠΑ επιβάλλουν από τα μεσάνυχτα δασμούς 25% σε όλα τα αυτοκίνητα όλων των χωρών που εισάγονται στις ΗΠΑ. Επίσης, ανακοίνωσε ανταποδοτικούς δασμούς 20% σε όλα τα προϊόντα από την Ε.Ε. και 34% από την Κίνα.

«Ο φίλος είναι μερικές φορές χειρότερος από τον εχθρό», ισχυρίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, κρατώντας έναν πίνακα με τις χώρες που έχουν «πλουτίσει εις βάρος των ΗΠΑ», όπως είπε. Μεταξύ άλλων, ξεχώρισε την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας: «Μας κλέβουν. Είναι τόσο λυπηρό να το βλέπεις. Είναι τόσο θλιβερό. Μας χρεώνουν, λοιπόν, τους χρεώνουμε».

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι 24 χώρες, μεταξύ άλλων και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μπαίνουν στη λίστα με τους «ανταποδοτικούς δασμούς» των ΗΠΑ, οι οποίοι αφορούν όλα τα προϊόντα, χωρίς εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα:

  • ΕΕ 20%.
  • Κίνα 34%.
  • Βιετνάμ 46%.
  • Ταϊβάν 32%.
  • Ιαπωνία 24%.
  • Ινδία 26%.
  • Νότια Κορέα 25%.
  • Ταϊλάνδη 36%.
  • Ελβετία 31%.
  • Ινδονησία 32%.
  • Ηνωμένο Βασίλειο 10%.
  • Νότια Αφρική 30%.
  • Μαλαισία 24%.
  • Καμπότζη 49%.
  • Νότια Αφρική 30%.
  • Βραζιλία 10%.
  • Μπανγκλαντές 37%.
  • Σιγκαπούρη 10%.
  • Ισραήλ 17%.
  • Φιλιππίνες 17%.
  • Χιλή 10%.
  • Αυστραλία 10%.
  • Πακιστάν 29%.
  • Τουρκία 10%.
  • Κολομβία 10%.

Νέο ρεκόρ για τον χρυσό, βαρύ το κλίμα στις αγορές λόγω των δασμών Τραμπ

Mε την αβεβαιότητα στις αγορές να χτυπάει κόκκινο, οι επενδυτές έσπευσαν να πουλήσουν μετοχές, στις αγορές των χωρών που επηρεάζονται άμεσα από τους αμερικανικούς δασμούς. Και ενώ η Wall Street έκλεισε με κέρδη τη συνεδρίαση της Τετάρτης και τα futures εξακολουθούν να είναι κολλημένα «στο πράσινο», κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα ασιατικά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν ισχυρές απώλειες. Ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κατά 3,24%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix μειώθηκε κατά 3,66%. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 2,08%, ενώ ο κινεζικός CSI 300 υποχώρησε κατά 0,66%. Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi μειώθηκε κατά 0,84%, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έπεσε 0,27%. Ο βασικός δείκτης Nifty 50 της Ινδίας σημείωσε πτώση 0,25%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης BSE Sensex υποχώρησε κατά 0,24%. Τέλος, ο αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,94% και έκλεισε στις 7.859,70 μονάδες.

Πτώση καταγράφηκε και στις ευρωαγορές πριν από την ανακοίνωση των δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ βουτιά καταγράφει αυτήν την ώρα και το πετρέλαιο, με τα συμβόλαια τόσο του μπρεντ, όσο και του WTI να διολισθαίνουν άνω του 2,5%.

Από την άλλη, ο χρυσός είναι ένας από τους λίγους νικητές της περιόδου στις αγορές, με το πολύτιμο μέταλλο, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε καιρούς αβεβαιότητας, να καταγράφει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο και να κινείται αυτήν την ώρα πάνω από τα 3.168 δολάρια η ουγγιά.

Αντίστοιχα, στις αγορές συναλλάγματος, το γεν, που γενικά θεωρείται τοποθέτηση-ασφαλές καταφύγιο από χρηματομεσίτες, κατέγραφε άνοδο 1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Δυσαρέσκεια στην αυτοκινητοβιομηχανία, απειλούν με ανταποδοτικούς δασμούς οι παγκόσμιοι ηγέτες

Οι εξοντωτικοί δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ δεν προβλέπεται να μείνουν αναπάντητοι, πάντως, και, παρά τις χθεσινές παραινέσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, οι κυβερνήσεις σε Ε.Ε., Ασία, Λατινική Αμερική και Καναδά οργανώνουν προσεκτικά την αντεπίθεσή τους. Ο Μπέσεντ συμβούλεψε χθες όλες τις κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο να το σκεφτούν προτού ανταποδώσουν τους δασμούς. «Συγκρατηθείτε, απορροφήστε το χτύπημα, περιμένετε να δείτε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Καθώς, αν ανταποδώσετε, θα υπάρξει κλιμάκωση», διεμήνυσε ο Μπέσεντ.

Οι τελωνειακοί δασμοί του Τραμπ απειλούν να καταφέρουν «μείζον πλήγμα» στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαμηνύοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να ανταποδώσει» τα μέτρα αυτά. Οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, στεκόμενη στο ότι θα υποφέρουν ιδίως όλες οι επιχειρήσεις. Η Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε πως η Ε.Ε., πέρα από το ότι είναι έτοιμη να αντιδράσει, προετοιμάζει ήδη περαιτέρω πακέτα μέτρων για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Διαβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. θα επιδείξει ενιαία στάση και επέμεινε στο ότι η Ένωση είναι η δύναμη των κρατών-μελών της. Υποσχέθηκε πως η Ε.Ε. θα σταθεί στο πλάι όσων πλήττονται.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μπερντ Λάνγκε, προειδοποίησε ότι οι νέοι τελωνειακοί δασμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες, ιδίως για τον μέσο πολίτη. Ο Τραμπ μπορεί να έκανε λόγο για «ημέρα απελευθέρωσης», αλλά από τη σκοπιά του μέσου πολίτη είναι μάλλον πιθανότερο να αποδειχτεί «ημέρα πληθωρισμού», σχολίασε ο Λάνγκε. «Ο αντίκτυπος ενός εμπορικού πολέμου θα πλήξει κυρίως τους Αμερικανούς καταναλωτές, με αυξημένα κόστη και αναποτελεσματικότητες στην παραγωγή και στις διαδικασίες», σημείωσε. Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός χαρακτήρισε αδικαιολόγητα και δυσανάλογα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και οικονομική ύφεση, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και παγκοσμίως.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις συνέπειες στο επενδυτικό κλίμα, παραπέμποντας στην αναταραχή στις κεφαλαιαγορές. Σύμφωνα με τον κ. Λάνγκε, απαιτείται ενιαία αντίδραση από τις χώρες που πλήττονται και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξετάσει το συντομότερο δυνατόν ποια είναι τα καλύτερα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να χειριστεί τη νέα κατάσταση και να πείσει τις ΗΠΑ να διαπραγματευτούν -και πάντως να μην υποχωρήσει και να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, πρόσθεσε.

Οι νέοι τελωνειακοί δασμοί «δεν θα έχουν παρά μόνο χαμένους», στηλίτευσε η συνομοσπονδία γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών (VDA), καλώντας την Ε.Ε. να αντιδράσει «σθεναρά» μεν, αλλά επιδεικνύοντας επίσης «βούληση να διαπραγματευτεί». «Η Ε.Ε. καλείται τώρα να δράσει με ενιαίο τρόπο και την απαραίτητη ισχύ, συνεχίζοντας να στέλνει το μήνυμα πως έχει βούληση να διαπραγματευτεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο συλλογικός φορέας της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, για την οποία είναι η μεγαλύτερη αγορά.

Οργή και στην Ασία

Η ιαπωνική κυβέρνηση έκρινε ότι η επίθεση του Τραμπ πιθανόν παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και διμερή συμφωνία των δύο κρατών για το εμπόριο. «Έχουμε σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο συμμορφώνονται προς τους κανόνες του ΠΟΕ και την εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ», τόνισε κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιμάσα Χαγιάσι. Νωρίτερα, ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου, Γιότζι Μούτο, ανέφερε ότι το Τόκιο πληροφόρησε την Ουάσιγκτον ότι βρίσκει τους δασμούς αυτούς «εξαιρετικά λυπηρούς».

«Γνωστοποίησα ότι τα μονομερή δασμολογικά μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά λυπηρά και παρότρυνα εκ νέου έντονα την Ουάσιγκτον να μην τα εφαρμόσει» εις βάρος της Ιαπωνίας, είπε ο κ. Μούτο στον Τύπο, διευκρινίζοντας ότι συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Χάουαρντ Λάτνικ, προτού κάνει ανακοινώσεις ο πρόεδρος Τραμπ.

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση της Κίνας παρότρυνε σήμερα αυτήν των ΗΠΑ να «ακυρώσει αμέσως» τους νέους τελωνειακούς δασμούς, καλώντας σε «διάλογο», καθώς τα μέτρα «θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη». «Η Κίνα προτρέπει τις ΗΠΑ να ακυρώσουν αμέσως τους μονομερείς τελωνειακούς δασμούς και να επιλύσουν με τον προσήκοντα τρόπο τις διαφορές τους με τους εμπορικούς εταίρους τους, μέσω ισότιμου διαλόγου», τόνισε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, τονίζοντας πως τα μέτρα που ανήγγειλε ο Τραμπ «θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».

Αντίμετρα έταξε ο Κάρνι, προειδοποιήσεις και από Λούλα

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο Μαρκ Κάρνι, υποσχέθηκε πως η κυβέρνησή του θα ανταποδώσει τους τελωνειακούς δασμούς που αναγγέλθηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, κρίνοντας πως τα μέτρα αυτά θα «αλλάξουν θεμελιωδώς» το διεθνές εμπόριο. «Θα καταπολεμήσουμε αυτούς τους τελωνειακούς δασμούς με αντίμετρα», είπε ο κ. Κάρνι, νέος πρωθυπουργός και ηγέτης των Φιλελευθέρων, μιλώντας στον Τύπο στην Οτάβα, τονίζοντας πως οι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί, ειδικά στον χάλυβα, στο αλουμίνιο και στα οχήματα, θα «πλήξουν άμεσα εκατομμύρια Καναδούς».

Η κυβέρνηση του Βραζιλιάνου προέδρου Λούλα έκανε σαφές πως εξετάζει «όλα» τα πιθανά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην επιβολή δασμών 10% στα προϊόντα που εισάγουν από τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Η Μπραζίλια «εξετάζει όλες τις πιθανές ενέργειες για να εξασφαλίσει την αμοιβαιότητα στο διμερές εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για την υπεράσπιση των νόμιμων εθνικών συμφερόντων», αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης, η οποία τόνισε ακόμη ότι παραμένει ανοικτή στον διάλογο και ότι θεωρεί πως οι αμερικανοί ισχυρισμοί για το ότι οι δασμοί αυτοί είναι ανταποδοτικοί δεν «αντανακλούν την πραγματικότητα».

Νωρίτερα, το βραζιλιάνικο κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμο που δίνει στην κυβέρνηση τρόπους να ανταποδώσει τους φραγμούς στο εμπόριο, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ. Ο νόμος περί οικονομικής «αμοιβαιότητας» εγκρίθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές όλων των κομμάτων που ήταν παρόντες στην κάτω Βουλή, την επομένη της υιοθέτησής του από τη Γερουσία της Βραζιλίας.

ΙΛΥΔΑ
-4.15%
1.62
AKTR
-5.07%
4.40
ΔΕΗ
-2.93%
12.26
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
-0.26%
3.85
ΕΛΠΕ
-3.72%
6.98
ΠΕΤΡΟ
-2.51%
7.76
ΟΛΠ
-4.39%
35.95
TITC
-6.51%
36.65
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
-4.42%
17.09
ΕΥΑΠΣ
-4.08%
3.06
ΛΟΥΛΗ
-1.66%
2.96
ΛΕΒΠ
0.00%
0.00
ΠΡΕΜΙΑ
-5.38%
1.16
NOVAL
-6.19%
2.12
ΙΝΤΚΑ
-3.61%
2.54
ΧΑΙΔΕ
-6.00%
0.71
ΔΡΟΜΕ
-5.57%
0.29
ACAG
-1.73%
5.68
ΑΣΚΟ
-5.14%
3.32
ΚΥΡΙΟ
0.48%
0.83
ΣΑΤΟΚ
0.00%
0.00
ΛΕΒΚ
0.00%
0.00
ΝΑΚΑΣ
0.00%
0.00
BOCHGR
-2.66%
5.12
ΚΕΚΡ
-8.26%
1.06
ΠΛΑΘ
-2.60%
3.75
ΡΕΒΟΙΛ
-2.84%
1.54
ΕΛΛ
-2.50%
13.65
ΥΑΛΚΟ
0.00%
0.00
ΙΚΤΙΝ
5.26%
0.32
ΟΠΑΠ
-1.41%
17.43
ΜΥΤΙΛ
-3.81%
36.88
ΔΟΜΙΚ
-4.61%
2.07
ΦΡΛΚ
-4.82%
3.66
ΜΕΡΚΟ
-2.37%
33.00
ΣΑΡ
-3.55%
11.94
ΟΤΟΕΛ
-0.67%
11.86
ΚΡΙ
0.56%
14.48
ΙΑΤΡ
-4.07%
1.65
ΠΑΙΡ
-4.70%
0.69
ΜΟΤΟ
-5.77%
2.45
ΣΠΕΙΣ
-2.17%
5.40
ΚΟΡΔΕ
-3.79%
0.38
ΠΡΟΦ
-4.83%
4.93
ΒΟΣΥΣ
0.00%
0.00
ΕΛΙΝ
-5.85%
1.93
OPTIMA
-0.30%
13.40
ΑΚΡΙΤ
-2.00%
0.78
ΤΕΝΕΡΓ
0.00%
0.00
ΚΕΠΕΝ
0.00%
0.00
ΔΟΥΡΟ
0.00%
0.00
ΠΡΔ
-5.17%
0.22
ΑΑΑΚ
0.00%
0.00
ΑΤΡΑΣΤ
-1.15%
8.60
ΒΙΟΚΑ
-3.90%
1.48
ΠΑΠ
-1.67%
2.36
ΙΝΤΕΤ
1.33%
1.15
ΠΕΙΡ
-5.78%
4.33
ΜΙΝ
7.57%
0.53
ΕΤΕ
-3.05%
8.33
ΒΙΟΤ
0.00%
0.00
ΑΛΜΥ
-4.80%
4.76
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-1.60%
1.54
ΜΕΝΤΙ
-2.45%
1.99
ΜΟΗ
-3.13%
19.51
ΟΛΘ
-2.14%
27.50
ΣΕΝΤΡ
-1.17%
0.34
ΕΕΕ
-3.65%
39.02
ΚΟΥΕΣ
-3.42%
5.65
ΕΥΔΑΠ
-2.81%
5.53
ΜΙΓ
-2.07%
2.36
ΦΛΕΞΟ
2.01%
7.60
ΦΡΙΓΟ
0.00%
0.22
ΔΑΙΟΣ
0.00%
4.00
ΦΑΙΣ
-6.39%
3.19
ΛΑΝΑΚ
-3.37%
0.86
CENER
-4.99%
7.80
ΝΑΥΠ
-4.70%
0.73
ΙΝΤΕΚ
-3.90%
5.67
ΜΑΘΙΟ
5.26%
0.60
ΚΑΡΕΛ
1.30%
312.00
ΑΤΤ
-3.92%
0.71
ΑΤΤΙΚΑ
-4.25%
2.03
ΕΣΥΜΒ
-4.48%
0.98
ΕΥΡΩΒ
-2.95%
2.17
ΚΤΗΛΑ
0.00%
1.90
ΕΛΣΤΡ
-0.97%
2.05
ΑΔΜΗΕ
-3.76%
2.69
DIMAND
-1.72%
8.02
ΒΙΟΣΚ
-2.77%
1.23
ΑΒΑΞ
-4.21%
1.82
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-2.42%
1.29
ΠΛΑΚΡ
0.00%
0.00
ΛΑΒΙ
-3.77%
0.71
EVR
-2.67%
1.46
ΓΕΒΚΑ
-0.40%
1.25
ΑΛΦΑ
-5.27%
1.90
ΟΤΕ
0.47%
14.83
ΜΕΒΑ
-1.52%
3.90
ΑΣΤΑΚ
-2.49%
6.26
ΞΥΛΠ
1.02%
0.40
ΙΝΛΟΤ
-0.54%
0.93
CNLCAP
-0.76%
6.50
ΑΤΕΚ
-7.10%
0.85
ΛΑΜΨΑ
0.00%
0.00
ΕΚΤΕΡ
-4.39%
1.65
ΔΑΑ
-1.84%
8.83
ΑΝΔΡΟ
-1.87%
6.30
ΞΥΛΚ
-2.04%
0.24
ΠΡΟΝΤΕΑ
0.00%
0.00
ΜΠΕΛΑ
-4.09%
23.48
ΚΟΥΑΛ
-4.67%
1.02
ΕΛΒΕ
0.00%
0.00
ΤΖΚΑ
-2.83%
1.20
ΕΛΧΑ
-3.50%
1.76
ΑΡΑΙΓ
-1.61%
10.98
ΕΠΙΛΚ
0.00%
0.00
ΜΟΝΤΑ
-3.54%
3.54
ΜΟΥΖΚ
-0.41%
0.49
ΙΝΛΙΦ
-5.84%
4.35
ΟΛΥΜΠ
-9.13%
2.09
ΑΒΕ
-4.76%
0.40
ΛΟΓΟΣ
-2.48%
1.57
ΠΕΡΦ
-3.63%
4.92
ΤΡΑΣΤΟΡ
-3.33%
1.16
ΕΛΤΟΝ
-3.64%
1.59
ΣΠΥΡ
0.00%
0.00
ΣΑΡΑΝ
0.00%
0.00
ΛΑΜΔΑ
-3.27%
5.92
AEM
-3.53%
3.99
ΒΙΟ
-6.37%
4.70
ΜΠΤΚ
0.00%
0.00
ΕΧΑΕ
-6.08%
4.72
ΟΡΙΛΙΝΑ
-1.56%
0.76
ΣΙΔΜΑ
-6.83%
1.30
ΣΠΙ
0.00%
0.49
ΕΒΡΟΦ
-1.75%
1.68
ΜΠΡΙΚ
-1.56%
2.52