Η Κίνα έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τις εταιρείες της από το να επενδύουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να δώσει στο Πεκίνο μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη για πιθανές εμπορικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ.
Αρκετά παραρτήματα της κορυφαίας οικονομικής υπηρεσίας σχεδιασμού της Κίνας, της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, έχουν λάβει οδηγίες τις τελευταίες εβδομάδες να αναστείλουν την καταγραφή και την έγκριση εταιρειών, που επιδιώκουν να επενδύσουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαίσθητης φύσης του ζητήματος.
Ενώ η Κίνα έχει στο παρελθόν επιβάλει περιορισμούς σε ορισμένες επενδύσεις στο εξωτερικό, λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και τις εκροές κεφαλαίων, τα νέα μέτρα υπογραμμίζουν τις εντάσεις που εκτυλίσσονται μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει τους δασμούς. Οι κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ ανήλθαν συνολικά σε 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι υφιστάμενες δεσμεύσεις των κινεζικών εταιρειών στις ΗΠΑ και αλλού, ή οι αγορές και οι τοποθετήσεις της Κίνας σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, θα επηρεαστούν, ανέφεραν οι πηγές. Παραμένει ασαφές τι οδήγησε την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) να αναστείλει την επεξεργασία αιτήσεων ή πόσο θα διαρκέσει αυτή η αναστολή.
Η NDRC και το Υπουργείο Εμπορίου, τα οποία είναι υπεύθυνα για τις αρχικές εγκρίσεις των ξένων επενδύσεων των εταιρειών, δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό. O Τραμπ αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει σχέδια για τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, στους οποίους πιθανότατα θα περιλαμβάνεται και η Κίνα. Ένα υπόμνημα που εξέδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος τον Φεβρουάριο έδωσε εντολή σε βασική κυβερνητική επιτροπή να περιορίσει τις κινεζικές δαπάνες στους τομείς της τεχνολογίας, της ενέργειας και άλλων στρατηγικών αμερικανικών κλάδων.
Η Κίνα έχει ήδη αυξήσει την εποπτεία των επενδύσεων στο εξωτερικό από εγχώριες εταιρείες, καθώς οι ιστορικά υψηλές εκροές κεφαλαίων άσκησαν πιέσεις στο γουάν, σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του Bloomberg News.