Οι σχεδιαζόμενοι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα είναι αρνητικοί σε όλο τον κόσμο, με τη ζημιά να εξαρτάται από το πόσο μακριά θα φθάσουν, πόσο διάστημα θα διαρκέσουν και από το εάν θα οδηγήσουν σε επιτυχημένες διαπραγματεύσεις, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς κυβέρνηση του Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει το βράδυ «αμοιβαίους δασμούς» σε βάρος κρατών που επιβάλλουν δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα.
Σε συναντήσεις την Τρίτη, η ομάδα του Τραμπ συνέχιζε να εξετάζει τις επιλογές της εν όψει μιας εκδήλωσης στον Κήπο των Ρόδων, η οποία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει μετά το κλείσιμο της αγοράς στις ΗΠΑ στις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδος, μεταδίδει το Bloomberg. H Wall Street έκλεισε με μεικτά πρόσημα, όπως και οι ασιατικές αγορές την Τετάρτη, αναμένοντας τις βραδινές ανακοινώσεις σε κλίμα επιφυλακτικότητας. Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια., ενώ hedge funds χτίζουν αρνητικές θέσεις στο δολάριο και το ευρώ επωφελείται. Πιέσεις και στην Αθήνα.
«Θα είναι αρνητικό σε όλο τον κόσμο και η πυκνότητα και η διάρκεια του αντίκτυπου θα ποικίλλουν ανάλογα με το εύρος, τα προϊόντα που θα στοχοθετηθούν, από το πόσο θα διαρκέσει, από το εάν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή όχι», δήλωσε η Λαγκάρντ στον ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk.
«Διότι, ας μην ξεχνάμε, αρκετά συχνά αυτές οι κλιμακώσεις δασμών, επειδή αποδεικνύονται επιβλαβείς, ακόμα και γι’ αυτούς που τις επιβάλλουν, οδηγούν σε διαπραγματευτικά τραπέζια όπου οι άνθρωποι κάθονται και συζητούν και τελικά αίρουν κάποια από αυτά τα εμπόδια».
Η Λαγκάρντ βρισκόταν στο Δουβλίνο για να παραλάβει ένα βραβείο που πήρε το όνομά του από τον Ιρλανδό Πίτερ Σάδερλαντ, τον πρώην γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος, όπως είπε η Λαγκάρντ, «θα στριφογύριζε στον τάφο του εάν ήξερε τι γινόταν αυτή τη στιγμή».
«Δεν νομίζω ότι έχω αναφέρει ποτέ τη λέξη αβεβαιότητα τόσες φορές όσο τις τελευταίες εβδομάδες, διότι απλά δεν γνωρίζουμε ακόμα και σήμερα, που υποτίθεται ότι είναι η ημέρα που θα ανακοινωθεί, τι θα κάνουν (οι ΗΠΑ) σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε.
«Η προβλεψιμότητα είναι πολύ μικρή αυτή τη στιγμή». Η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ο οικονομικός αντίκτυπος των αυξημένων αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη και αυτός θα εξαρτηθεί από το πώς και πού θα δαπανηθούν τα χρήματα.
Τη Δευτέρα η Λαγκάρντ είχε δηλώσει πως η πιθανή εφαρμογή των δασμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις 2 Απριλίου σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει καλύτερο έλεγχο για τις μελλοντικές κινήσεις της.
«Προσπάθησα να περιγράψω αυτή την εξέλιξη ως μια στιγμή για την Ευρώπη μας… και το βλέπω ως την αρχή μιας πορείας προς την ανεξαρτησία», είπε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο France Inter, σχολιάζοντας την κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
«Αυτός το αποκαλεί Ημέρα Απελευθέρωσης στις ΗΠΑ. Εγώ το βλέπω ως μια στιγμή στην οποία πρέπει όλοι μαζί να αποφασίσουμε να αναλάβουμε καλύτερο έλεγχο της μοίρας μας, και νομίζω ότι είναι ένα βήμα προς την ανεξαρτησία», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.
Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη μια ολοκληρωμένη πρόταση για δασμούς, μετά την επιβολή φόρων στο αλουμίνιο, το χάλυβα και τα αυτοκίνητα, καθώς και την αύξηση των δασμών σε όλα τα αγαθά από την Κίνα.
«Ο Τραμπ είναι κάποιος που πάντα ακολουθεί μια προσέγγιση συναλλαγής. Εφαρμόζει αυτού του είδους την αρχή στη διαχείριση των διεθνών σχέσεων, μια αρχή που είναι πιο κοντά στον τομέα των επιχειρήσεων», δήλωσε η Λαγκάρντ.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε την εκτίμησή της για μια μείωση της ανάπτυξης περίπου 0,3 ποσοστιαίων μονάδων για την Ευρώπη κατά το πρώτο έτος των δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές από την Ευρώπη.
Βέλη από τον επικεφαλής του ιταλικού «ΣΕΒ» για τους δασμούς Τραμπ – Θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις
Ο αντίκτυπος των αμερικανικών δασμών σε ιταλικές επιχειρήσεις θα είναι τεράστιος, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ομοσπονδίας βιομηχανιών της χώρας Confindustria, καλώντας την Ευρώπη να διαπραγματευτεί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση.
Ο Τραμπ αναμένεται να επιβάλει σήμερα νέους σαρωτικούς δασμούς σε εμπορικούς του εταίρους σε όλο τον κόσμο, ανατρέποντας τη βασιζόμενη σε κανόνες εμπορική πολιτική δεκαετιών, απειλώντας με αύξηση του κόστους και πιθανόν προκαλώντας αντίποινα από όλες τις πλευρές.
Οι λεπτομέρειες των σχεδίων για δασμούς, γνωστά ως «Ημέρα Απελευθέρωσης», είναι ακόμα υπό επεξεργασία και αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Λευκό Οίκο αργά σήμερα το βράδυ (ώρα Ελλάδας).
«Θα πρέπει να αξιολογήσουμε με μεγάλη προσοχή (τις επιπτώσεις) των δασμών που θα ανακοινωθούν από τον Τραμπ. Υπάρχει κίνδυνος για την Ιταλία, το Κέντρο Ερευνών μας αξιολογεί το μέγεθος του αντίκτυπου, που θα είναι τεράστιο», δήλωσε ο Εμανουέλε Ορσίνι σε συνέντευξη στην εφημερίδα La Stampa.
Η Confindustria αναμένεται να δημοσιοποιήσει έκθεση για τον αντίκτυπο των δασμών και τις ευρύτερες προοπτικές για την ιταλική οικονομία αργότερα σήμερα.
Ο Ορσίνι προσέθεσε ότι οι επιχειρήσεις με υψηλότερες εξαγωγές –όπως ο φαρμακευτικός κλάδος, η βιομηχανία της μόδας, οι βιομηχανίες τροφίμων και οι εταιρίες κατασκευής μηχανημάτων– θα είναι αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο.
Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης ότι εάν «η Ευρώπη τροφοδοτήσει την αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ, η Κίνα θα επωφεληθεί από αυτό» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει ενωμένη στην προσέγγισή της στις ΗΠΑ.
Ως απάντηση στους δασμούς, ο Ορσίνι ζήτησε μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), νέες εμπορικές συμφωνίες με χώρες όπως το Μεξικό, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Ταϊλάνδη και βελτίωση της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς.
Ο Ορσίνι εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι Ιταλοί επιχειρηματίες δεν θα ξεκινήσουν να εξετάζουν την πιθανότητα μετεγκατάστασής τους εκτός της χώρας ως αποτέλεσμα των νέων δασμών.
Υπ. Βιομηχανίας Γαλλίας: Η Ευρώπη να απαντήσει με συμμετρικό τρόπο στους δασμούς Τραμπ
Η Ευρώπη θα απαντήσει με αναλογικό τρόπο στην πιθανή επιβολή δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά δεν θα κλιμακώσει τις εντάσεις υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Μαρκ Φερατσί.
“Η Ευρώπη τάσσεται πάντα υπέρ της διαπραγμάτευσης και του κατευνασμού των πνευμάτων, επειδή οι εμπορικοί πόλεμοι, όπως γνωρίζετε, έχουν μόνον χαμένους”, δήλωσε ο Φερατσί στον ραδιοσταθμό RMC.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα σαρωτικούς νέους δασμούς στους παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους της χώρας του, πράγμα που προκαλεί ανησυχίες για αυξήσεις τιμών και που είναι πιθανόν να προκαλέσει την εφαρμογή ανταποδοτικών μέτρων από άλλες χώρες.
Αντίστροφη μέτρηση για τους δασμούς Τραμπ με πιέσεις στα χρηματιστήρια
Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που θα βάλει ένα τέλος στην τρικυμία του μυαλού του σχετικά με τα σχέδια επιβολής δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα σχεδόν σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Θα σηματοδοτήσει μια ευρείας κλίμακας κατάσταση εμπορικού πολέμου, με την ομάδα του να βάζει τις τελευταίες πινελιές της απόφασης για το μέγεθος και το πεδίο εφαρμογής των νέων επιβαρύνσεων που αναμένεται να αποκαλύψει το βράδυ, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατείνεται ότι θα πολεμήσει με τον ίδιο τρόπο: οφθαλμόν αντί οφθαλμού.
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει καταλήξει σε οριστική απόφαση για το σχέδιο των δασμών, αναφέρουν πληροφορίες του Bloomberg, παρ’ όλο που ο ίδιος ο Τραμπ είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι είχε «κλείσει» την προσέγγισή του. Τα σενάρια ποικίλλουν.
Υποτίθεται ότι εξετάζονται διάφορες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός κλιμακωτού συστήματος δασμών με μια σειρά από σταθερούς συντελεστές για τις χώρες, καθώς και ενός πιο προσαρμοσμένου αναλογικού σχεδίου. Στην πρώτη επιλογή, οι χώρες θα αντιμετωπίζουν επιβαρύνσεις στα αγαθά τους σε ποσοστό 10% ή 20%, ανάλογα με τους δασμούς ή μη που εφαρμόζουν στα αμερικανικά προϊόντα.
Φήμες και ψίθυροι διαχύθηκαν στην Ουάσιγκτον και στη Wall Street, με λίγες ώρες να απομένουν μέχρι την ανακοίνωση του Τραμπ, καθώς εταιρείες, χώρες και οι λομπίστες που πληρώνονται για να επηρεάσουν την ατζέντα του προέδρου προσπαθούσαν να μάθουν τις τελικές λεπτομέρειες. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι συνεργάτες του Τραμπ μελετούσαν μια πιο στοχευμένη επιλογή, ενώ το Fox News ότι ο Τραμπ εξακολουθούσε να εξετάζει έναν οριζόντιο παγκόσμιο φόρο 20%.
Δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι η Ουάσιγκτον θα βάλει στο στόχαστρο τα περισσότερα από τα αγαθά αξίας 3 τρισ. δολαρίων που εισάγονται ετησίως στις ΗΠΑ, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο προς όλες τις πλευρές και προκαλώντας έντονες ανησυχίες σε επιχειρήσεις, καταναλωτές και επενδυτές.
Σύμφωνα με το Reuters, το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ δημοσίευσε τη Δευτέρα την ετήσια έκθεσή του για τους εμπορικούς φραγμούς στο εξωτερικό εμπόριο, η οποία περιείχε δεκάδες πολιτικές και κανονισμούς άλλων χωρών που θεωρεί εμπορικούς φραγμούς. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές πώς η έκθεση των 397 σελίδων θα επηρεάσει τα σχέδια του Τραμπ για την επιβολή αμοιβαίων δασμών.
Παράλληλα, η Washington Post ανέφερε την Τρίτη ότι βοηθοί του Λευκού Οίκου είχαν συντάξει πρόταση για την επιβολή δασμών περίπου 20% στις περισσότερες εισαγωγές στις ΗΠΑ. «Όσον αφορά την επικείμενη ανακοίνωση των δασμών, δεν γνωρίζουμε ακόμη σε ποιες χώρες θα επιβληθούν και με ποιο ποσοστό. Είναι δίκαιο να πούμε ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει ακόμη έτοιμο το τελικό σχέδιο», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Jim Reid.
Μεταξύ όλων αυτών των εικασιών, ο Λευκός Οίκος παρέμεινε σιωπηλός σχετικά με τις λεπτομέρειες του σχεδίου του Τραμπ, εν όψει της επίσημης ανακοίνωσης του προέδρου.
Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε στους νομοθέτες ότι οι δασμοί θα είναι ένα ανώτατο όριο -αντανακλώντας τα υψηλότερα επίπεδα που θα φτάσουν, με τις χώρες να μπορούν στη συνέχεια να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τους συντελεστές, όπως είπε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Κέβιν Χερν στο CNBC. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίνα Λέβιτ, δήλωσε ότι οι δασμοί θα τεθούν σε άμεση εφαρμογή, αλλά ότι ο Τραμπ θα είναι ανοιχτός σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
«Ένας καθολικός δασμός θα ήταν περισσότερο ευθυγραμμισμένος με την προσπάθεια να εξισορροπηθεί το ζήτημα του παγκόσμιου εμπορικού ελλείμματος και ταυτόχρονα να δώσει και ένα ισχυρό επιχείρημα για έσοδα», δήλωσε στην WSJ ο Έβερετ Αϊσενστάτ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου στην πρώτη θητεία Τραμπ.
Η αβεβαιότητα έχει αναστατώσει τις αγορές, έχει οδηγήσει τους οικονομολόγους να μειώσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη και έχει αναγκάσει τους κεντρικούς τραπεζίτες να λάβουν υπόψη τους την πιθανή πληθωριστική επίδραση των εξόδων εισαγωγών.
Ο Τραμπ θέλει να συγκεντρώσει 700 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από τα έσοδα των δασμών, δήλωσε την Κυριακή ο ένας από τους πιο επιθετικούς εμπορικούς του συμβούλους, Πίτερ Ναβάρο.
Ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε πάρει την απόφαση «στην πραγματικότητα εδώ και καιρό», αλλά δεν την αποκάλυψε. Η Λέβιτ επανέλαβε αυτήν τη δήλωση, αν και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει διάφορες προτάσεις που φέρονται να είναι υπό εξέταση. Ένας εκπρόσωπος δεν απάντησε άμεσα σε αιτήματα για περαιτέρω σχόλια την Τρίτη.
Άλλα κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν, όπως η τύχη των δασμών που έχουν ήδη εφαρμοστεί στην Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό, οι οποίοι έχουν ανακτηθεί εν μέρει για τα δύο τελευταία κράτη. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει δηλώσει εάν αυτοί οι δασμοί θα αντικατασταθούν από την ανακοίνωση του Τραμπ την Τετάρτη ή αν η απόφασή του να εξαιρέσει τα αγαθά που ανταλλάσσονται στο πλαίσιο της ηπειρωτικής εμπορικής συμφωνίας θα επεκταθεί με κάποιον τρόπο και στους νέους δασμούς. Ο πρόεδρος έχει επίσης υποσχεθεί δασμούς σε σημαντικούς τομείς, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα και οι ημιαγωγοί.
Ε.Ε.: «Μπαζούκα» κατά Big Tech & τραπεζών ΗΠΑ, απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Στην απέναντι όχθη, η Ευρωπαϊκή Ένωση διατείνεται ότι διαθέτει ένα «ισχυρό σχέδιο» για να αντεπιτεθεί στους δασμούς που επιβλήθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά προτιμά να διαπραγματευτεί, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Είπε ότι πολλοί Ευρωπαίοι αισθάνονται «απογοητευμένοι» από τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ. «Η Ευρώπη δεν ξεκίνησε αυτήν τη σύγκρουση. Δεν θέλουμε αναγκαία να αντεπιτεθούμε, αλλά αν είναι αναγκαίο, έχουμε ένα ισχυρό σχέδιο για αντεπίθεση και θα το χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε.
Μετά την ανακοίνωση των δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο τον Μάρτιο, η Κομισιόν δήλωσε ότι θα επιβάλει αντίμετρα σε αγαθά των ΗΠΑ αξίας έως 26 δισ. ευρώ. Αυτά περιλαμβάνουν την επαναφορά των δασμών σε αγαθά αξίας 4,5 δισ. δολ. των ΗΠΑ, όπως τζιν και μοτοσικλέτες Harley-Davidson, που είχαν ανασταλεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν. Τα μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν στα μέσα Απριλίου, αφού η εκτελεστική επιτροπή της Ε.Ε. επέλεξε να καθυστερήσει την αρχική ημερομηνία εφαρμογής στις 1 Απριλίου, προκειμένου να τα συγχρονίσει με άλλα βήματα και να βελτιώσει τη θέση της Ε.Ε. ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη.
Στον στίβο του εμπορικού πολέμου με τον Τραμπ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής πολεμήσει με τον ίδιο τρόπο: ανταπέδωσε οφθαλμόν αντί οφθαλμού. Αφού η Ουάσιγκτον επέβαλε νέους και ευρύτερους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στα μέσα Μαρτίου, η Κομισιόν είναι έτοιμη να απαντήσει με ανάλογα μέτρα. Έπειτα από δύσκολες διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις της Ε.Ε., οι Βρυξέλλες αναμένεται να προτείνουν τα σχετικά δασμολογικά μέτρα το συντομότερο δυνατόν, ίσως και αυτήν την εβδομάδα.
Aston Business School: 1,4 τρισ. το κόστος παγκόσμιου εμπορικού πολέμου
Η παγκόσμια δαπάνη του εμπορικού πολέμου του 2025 μπορεί να φτάσει το 1,4 τρισ. δολ., σύμφωνα με έκθεση του Aston Business School. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου το 2025, που σχετίζεται με δασμούς που θα επιβληθούν σε παγκόσμια κλίμακα, μπορεί να έχουν κόστος έως και 1,4 τρισ. δολ.
Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των εμπορικών συγκρούσεων, κυρίως μεταξύ μεγάλων οικονομιών, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, αλλά και της Ε.Ε., καθώς και των μέτρων που αναμένεται να ληφθούν για να απαντήσουν στους αυξημένους δασμούς.
Αναμένονται αρνητικές συνέπειες για το εμπόριο, τις προμήθειες αγαθών και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς επίσης και για την παγκόσμια ανάπτυξη, μια και πολλές χώρες θα βιώσουν οικονομικές πιέσεις λόγω της κλιμάκωσης αυτής της εμπορικής διαμάχης.
Οι οικονομολόγοι του Aston Business School έχουν μοντελοποιήσει μια σειρά από πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να πλήξει τις ΗΠΑ πλήρης παγκόσμια ανταπόκριση μετά την ανακοίνωση νέων δασμών σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τον Guardian.
Αυτή η σφοδρή εμπορική σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε μια παγκόσμια απώλεια 1,4 τρισ. δολ., σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Aston.
Η έκθεση εξηγεί ότι η κλιμάκωση των δασμών οδηγεί σε υψηλότερες τιμές, μειωμένη ανταγωνιστικότητα και κατακερματισμένες αλυσίδες εφοδιασμού, όπως είδαμε το 2018 στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.
Σκηνικό στασιμοπληθωρισμού στις ΗΠΑ τρομάζει τις αγορές
Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα με τους νέους εκτεταμένους δασμούς από την κυβέρνηση Τραμπ δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό στασιμοπληθωρισμού για την οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση CNBC Rapid Update.
Η ενημέρωση Rapid Update, η οποία συγκεντρώνει τις προβλέψεις από 14 οικονομολόγους για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, προβλέπει ότι η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου θα καταγράψει μόλις 0,3%, σε σύγκριση με το 2,3% που αναφέρθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Πρόκειται την πιο αδύναμη ανάπτυξη από το 2022, όταν η οικονομία ανέκαμψε από την πανδημία.
Ο βασικός δείκτης πληθωρισμού PCE, που προτιμά η Fed, αναμένεται να παραμείνει σταθερός γύρω στο 2,9% για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, πριν αρχίσει να μειώνεται το τέταρτο τρίμηνο.
Πίσω από τις απαισιόδοξες προβλέψεις για το ΑΕΠ βρίσκονται νέα στοιχεία, που δείχνουν ότι η πτώση στη διάθεση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων αντικατοπτρίζεται σε πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Το υπουργείο Εμπορίου ανέφερε την Παρασκευή ότι η πραγματική, δηλαδή πληθωριστικά προσαρμοσμένη, καταναλωτική δαπάνη τον Φεβρουάριο αυξήθηκε μόνο κατά 0,1%, έπειτα από μείωση 0,6% τον Ιανουάριο. Η Action Economics μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη των δαπανών στο 0,2% για το τρέχον τρίμηνο, από 4% το τέταρτο τρίμηνο.
«Τα σημάδια επιβράδυνσης των σκληρών δεδομένων δραστηριότητας γίνονται πιο πειστικά, έπειτα από μια προηγούμενη επιδείνωση της διάθεσης», έγραψε η Barclays το Σαββατοκύριακο. Ένας άλλος παράγοντας είναι η αύξηση των εισαγωγών (που αφαιρούνται από το ΑΕΠ), εν όψει των δασμών.
Μια διαφοροποίηση είναι ότι ο αντίκτυπος των εισαγωγών αναμένεται να περιοριστεί και μόνο δύο από τους 12 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη μελέτη προβλέπουν αρνητική ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο. Κανείς δεν προβλέπει συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης. Η Oxford Economics, η οποία έχει την πιο χαμηλή εκτίμηση για το πρώτο τρίμηνο στο -1,6%, αναμένει ανάκαμψη του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο στο 1,9%, καθώς αυτές οι εισαγωγές θα καταλήξουν τελικά να ενισχύσουν την ανάπτυξη όταν καταμετρηθούν στο απόθεμα ή στις πωλήσεις.