Πολιτικός σεισμός αναταράσσει τη Γαλλία αφότου η Μαρίν Λεπέν καταδικάστηκε για υπεξαίρεση από δικαστήριο του Παρισιού και στερείται πλέον το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για υπεξαίρεση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την καταδίκασε σε τετραετή ποινή φυλάκισης. Η Λεπέν αναμένεται να εκτίσει τα δύο έτη με βραχιολάκι σε κατ’ οίκον περιορισμό. Επιπλέον της επιβλήθηκε πρόστιμα 100.000 ευρώ, ενώ και στο κόμμα της επιβλήθηκε χρηματική ποινή 2.000.000 ευρώ. Η απόφαση του δικαστηρίου έχει άμεση ισχύ και διάρκεια πέντε ετών.
Όπως μεταδίδουν η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι Θωμαΐς Παπαϊωάννου και η ρεπόρτερ Σόνια Φίλη, η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς δεν έμεινε στην αίθουσα να ακούσει την ετυμηγορία. Βγαίνοντας από το δικαστήριο είπε στους δημοσιογράφους: «Είστε ευγενικοί, να συμπεριφέρεστε και σωστά. Αφήστε με να προχωρήσω, παρακαλώ».
Αιτία της πολιτικής αναταραχής είναι το γεγονός ότι η Μαρίν Λεπέν είναι ηγέτιδα του πρώτου κόμματος της Εθνοσυνέλευσης. Η στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια σημαίνει ότι η ίδια δεν θα μπορέσει να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027, δηλαδή δεν θα μπορέσει να πάει για τέταρτη υποψηφιότητα, την οποία μάλιστα είχε ανακοινώσει πριν λίγους μήνες.
Η Λεπέν θα ασκήσει έφεση – Τι γίνεται με το δικαίωμα του εκλέγεσθαι
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θεωρείται βέβαιο ότι η Μαρίν Λεπέν θα ασκήσει έφεση, κάτι που αναμένεται να ανακοινώσει το βράδυ της Δευτέρας σε συνέντευξή της στο δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού καναλιού. Στην περίπτωση που ασκηθεί έφεση, θα ανασταλούν όλες οι ποινές της εκτός της στέρησης του εκλέγεσθαι, άρα θα μπει φρένο στην τετραετή φυλάκιση, στα δύο χρόνια με βραχιολάκι και στα 100.000 ευρώ πρόστιμο.
Πάντως, θα παραμείνει σε ισχύ η στέρηση του εκλέγεσθαι, γιατί ο δικαστής το επιβάλλει σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον εν λόγω νόμο τον είχε ψηφίσει και η ίδια η Λεπέν. Μάλιστα τότε ζητούσε η στέρηση να είναι σε περίπτωση υπεξαίρεσης δια βίου. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι, το μόνο που μπορεί να κάνει η Μαρίν Λεπέν είναι να ζητήσει από το Εφετείο να την εξαιρέσει από την άμεση ισχύ που επέβαλε το πρωτοδικείο. Η ελπίδα όμως να συμβεί κάτι τέτοιο είναι αμυδρή, διότι οι δικαστές εξήγησαν σχολαστικά την απόφασή τους με λεπτομερή αναφορά στον ισχύοντα νόμο.
Η Μαρίν Λεπέν θα είναι η πρώτη εν ενεργεία σημαντική πολιτικός της γαλλικής πολιτικής σκηνής που θα έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση και θα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι.
Από εδώ και πέρα, τα μέλη του κόμματος της Μαρίν Λεπέν καλούνται να αποφασίσουν ποιος είναι ο καταλληλότερος για να την αντικαταστήσει. Μία πιθανότητα είναι αντικαταστάτης της να είναι ο Ζορντάν Μπαρντελά. Μάλιστα, η ίδια η Λεπέν είπε την Κυριακή ότι εκείνος μπορεί να γίνει πρόεδρος.
Παράλληλα με όλα αυτά, δημοσκόπηση στη Γαλλία έδειχνε την Κυριακή πρώτη τη Λεπέν στον πρώτο γύρο της προεδρικής αναμέτρησης με 33 έως 37%.
Στο πλευρό της Λεπέν οι Πούτιν και Όρμπαν – Οι διεθνείς αντιδράσεις
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ουγγαρία και η Ιταλία έχουν εκφράσει ήδη τη δυσαρέσκειά τους για την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν.
Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών της χώρας, ανέφερε: «Όποιος φοβάται την κρίση των ψηφοφόρων, συχνά καθησυχάζεται από την κρίση των δικαστηρίων. Στο Παρίσι καταδίκασαν τη Μαρίν Λεπέν και θα ήθελαν να την αποκλείσουν από την πολιτική ζωή. Μια άσχημη ταινία που βλέπουμε και σε άλλες χώρες, όπως τη Ρουμανία. Αυτή εναντίον της Μαρίν Λεπέν είναι μια κήρυξη πολέμου από τις Βρυξέλλες, σε μια εποχή που οι πολεμικές παρορμήσεις της Φον ντερ Λάιεν και του Μακρόν είναι τρομακτικές. Δεν θα εκφοβηθούμε, δεν θα σταματήσουμε: Πρόσω ολοταχώς, φίλη μου!»
Στο πλευρό της Μαρίν Λεπέν τάχθηκε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Je suis Marine!» (είμαι η Μαρίν!).
Je suis Marine! @MLP_officiel
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) March 31, 2025
Άμεση ήταν και η αντίδραση του Κρεμλίνου, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να κάνει λόγο για «παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων». «Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ακολουθούν τον δρόμο της καταπάτησης των δημοκρατικών κανόνων» ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου TASS.