Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα με τους νέους εκτεταμένους δασμούς από την κυβέρνηση Τραμπ δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό στασιμοπληθωρισμού για την οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση CNBC Rapid Update.
Η ενημέρωση Rapid Update, η οποία συγκεντρώνει τις προβλέψεις από 14 οικονομολόγους για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, προβλέπει ότι η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου θα καταγράψει μόλις 0,3%, σε σύγκριση με το 2,3% που αναφέρθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Πρόκειται την πιο αδύναμη ανάπτυξη από το 2022, όταν η οικονομία ανέκαμψε από την πανδημία.
Ο βασικός δείκτης πληθωρισμού PCE, που προτιμά η Fed, αναμένεται να παραμείνει σταθερός γύρω στο 2,9% για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, πριν αρχίσει να μειώνεται το τέταρτο τρίμηνο.
Πίσω από τις απαισιόδοξες προβλέψεις για το ΑΕΠ βρίσκονται νέα στοιχεία που δείχνουν ότι η πτώση στη διάθεση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων αντικατοπτρίζεται σε πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Το Υπουργείο Εμπορίου ανέφερε την Παρασκευή ότι η πραγματική, δηλαδή πληθωριστικά προσαρμοσμένη, καταναλωτική δαπάνη τον Φεβρουάριο αυξήθηκε μόνο κατά 0,1%, μετά από μείωση 0,6% τον Ιανουάριο. Η Action Economics μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη των δαπανών στο 0,2% για το τρέχον τρίμηνο, από 4% το τέταρτο τρίμηνο.
«Τα σημάδια επιβράδυνσης των σκληρών δεδομένων δραστηριότητας γίνονται πιο πειστικά, μετά από μια προηγούμενη επιδείνωση της διάθεσης», έγραψε η Barclays το Σαββατοκύριακο. Ένας άλλος παράγοντας είναι η αύξηση των εισαγωγών (που αφαιρούνται από το ΑΕΠ), ενόψει των δασμών.
Μια διαφοροποίηση είναι ότι ο αντίκτυπος των εισαγωγών αναμένεται να περιοριστεί και μόνο δύο από τους 12 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη μελέτη προβλέπουν αρνητική ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο. Κανείς δεν προβλέπει συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης. Η Oxford Economics, η οποία έχει την πιο χαμηλή εκτίμηση για το πρώτο τρίμηνο στο -1,6%, αναμένει ανάκαμψη του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο στο 1,9%, καθώς αυτές οι εισαγωγές θα καταλήξουν τελικά να ενισχύσουν την ανάπτυξη όταν καταμετρηθούν στο απόθεμα ή στις πωλήσεις.
Αυξημένοι κίνδυνοι ύφεσης
Κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν μια σταδιακή ανάκαμψη, με το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου να φτάνει το 1,4%, του τρίτου το 1,6% και το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς να ανεβαίνει στο 2%.
Ο κίνδυνος είναι ότι μια οικονομία με αδύναμη ανάπτυξη μόλις 0,3% θα μπορούσε εύκολα να πέσει σε αρνητική περιοχή. Και με νέους δασμούς να αναμένονται αυτή την εβδομάδα, δεν είναι όλοι σίγουροι για μια ανάκαμψη.
«Ενώ η βασική μας εκτίμηση δεν δείχνει πτώση του πραγματικού ΑΕΠ, δεδομένων του αυξανόμενου παγκόσμιου εμπορικού πολέμου και των περικοπών θέσεων εργασίας και χρηματοδότησης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ΑΕΠ να μειωθεί το πρώτο και ίσως το δεύτερο τρίμηνο αυτού του έτους», δήλωσε ο Μάρκ Ζάντι από την Moody’s Analytics. «Και μια ύφεση θα είναι πιθανή αν ο πρόεδρος δεν αρχίσει να αναθεωρεί τους δασμούς μέχρι το τρίτο τρίμηνο».
Η Moody’s προβλέπει αδύναμη ανάπτυξη 0,4% το πρώτο τρίμηνο, η οποία θα ανακάμψει στο 1,6% μέχρι το τέλος της χρονιάς, παραμένοντας ωστόσο ελαφρώς κάτω από τη μέση πορεία ανάπτυξης.
Η επίμονη πληθωριστική πίεση θα δυσκολέψει την Fed να αντιδράσει στην αργή ανάπτυξη. Ο βασικός δείκτης PCE αναμένεται να φτάσει το 2,8% αυτό το τρίμηνο, ανεβαίνοντας στο 3% το επόμενο τρίμηνο και παραμένοντας περίπου σε αυτό το επίπεδο μέχρι να πέσει στο 2,6% σε έναν χρόνο.
Ενώ η αγορά φαίνεται να ποντάρει σε μειώσεις επιτοκίων, η Fed μπορεί να βρει δύσκολο να τις δικαιολογήσει μέχρι να αρχίσει να μειώνεται ο πληθωρισμός πιο πειστικά προς το τέλος του έτους.