THEPOWERGAME
Διμερή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογο του, Μανουέλ Μακρόν, έχει προγραμματίσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, για το πρωί του Σαββάτου στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των G7, των επτά ισχυρότερων κρατών του ανεπτυγμένου κόσμου, στην παραθαλάσσια Κορνουάλη της νοτιοδυτικής Αγγλίας.
Την Παρασκευή είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, όπου επικράτησε μια φιλική ατμόσφαιρα. Φαίνεται πως ήταν συνειδητή η επιλογή να μην συζητηθούν θέματα που διχάζουν, με τον Τζόνσον να μιλά εγκωμιαστικά για τον Μπάιντεν, περιγράφοντας τη συζήτησή τους «υπέροχη». Ο Λευκός Οίκος δε ήδη απεύθυνε πρόσκληση στην Άγκελα Μέρκελ, για τις 15 Ιουλίου, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να είναι η πρώτη ηγέτης από όλη την Ευρώπη που θα επισκεφθεί τον Αμερικανό πρόεδρο στην κατοικία του.
G7: Η ατζέντα της Συνόδου
Αμφίβολα η ατζέντα των G7 είναι επιφορτισμένη με κρίσιμα ζητήματα, όπως η δικαιότερη διανομή εμβολίων για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, η υιοθέτηση μιας συντονισμένης στάσης απέναντι στην Κίνα και βέβαια η κλιματική αλλαγή. Αλλά ήταν πασιφανές από την Παρασκευή πως οι ηγέτες του ανεπτυγμένου κόσμου προτίμησαν να διαμηνύσουν στον υπόλοιπο κόσμο πως γεφυρώνεται το χάσμα που δημιούργησε ο προκάτοχος του Τζο Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, την προηγούμενη τετραετία.
Από τη γλώσσα του σώματος και το πνεύμα συνεργασίας που εξέπεμπαν ήταν ξεκάθαρο πως σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, οι αρχηγοί των G7 επιθυμούν να περάσουν το μήνυμα της αμοιβαιότητας και ομαλής συνεργασίας για την επίλυση των όποιων διαφορών τους. Το παρόν στη σύνοδο έδωσαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
«Επιβεβαίωση του πολυμερισμού»
Ένα ιδιαίτερο στιγμιότυπο ήταν η σύντομη συζήτηση που είχε ο Μπάιντεν με τον Μακρόν μετά την επίσημη φωτογράφηση όλων των ηγετών, με τον Γάλλο πρόεδρο να αγκαλιάζει φιλικά τον Αμερικανό ομόλογό του.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Μέρκελ ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η παρουσία του Μπάιντεν αντιπροσωπεύει την «επιβεβαίωση του πολυμερισμού». Ακανθώδες, βέβαια, παραμένει το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που εμβαθύνει τις ενεργειακές σχέσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία, προκαλώντας τη δυσφορία των ΗΠΑ.
Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα για τον Αμερικανό πρόεδρο είναι η πολιτική σταθερότητα στη Βόρεια Ιρλανδία που έχει κλονιστεί μετά το Brexit. Σε αυτή τη σύνοδο, οι G7 φαίνεται πως επιλέγουν θέματα που τους ενώνουν. Ακόμη και για τον καιρό στην Αγγλία, ο Μπάιντεν σχολίασε πως «θα σας πω ότι είναι τόσο όμορφα που δεν χρειάζεται κανείς τον ήλιο».
Δωρεάν εμβόλια και Κίνα
Πληροφορίες των Financial Times θέλουν τους G7 να ανακοινώνουν τη δωρεά συνολικά ενός δισ. δόσεων σε εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 στον φτωχό κόσμο. Ούτως ή άλλως, ο Μπάιντεν είχε αναγγείλει την αγορά 500 εκατ. εμβολίων της Pfizer-Biotech ώστε να διανεμηθούν σε φτωχές χώρες μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022. Παράλληλα, η Ε.Ε έχει υποσχεθεί 100 εκατ. δόσεις εμβολίων στις αφρικανικές χώρες και τον υπόλοιπο αναπτυσσόμενο κόσμο, ενώ η Βρετανία τουλάχιστον 100 εκατ. δόσεις μέσα στο 2022. Στην επίσπευση των εμβολιασμών στοχεύει, επίσης, η παρουσία του προέδρου της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν να συζητήσουν επίσης για την Κίνα που αποτελεί έναν «συστημικό αντίπαλο, εταίρο σε παγκόσμια θέματα, αλλά και ανταγωνιστή της Ε.Ε», όπως ανέφερε η προεδρεία της Γαλλίας. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε την Παρασκευή με τον αρμόδιο Κινέζο αξιωματούχο, Γιάνγκ Τζιεσί, με τον τελευταίο να ζητά διάλογο και συνεργασία με τις ΗΠΑ. Aλλά αυτή η πράξη εάν παιχτεί θα εκτυλιχθεί στη σύνοδο κορυφής των G20 τον Οκτώβριο.