Ο Βλαντίμιρ Πούτιν,και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στη Συρία. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Πούτιν και ο Ερντογάν συζήτησαν ενεργειακά σχέδια αλλά και «το ενδεχόμενο συμφωνίας στη Μαύρη Θάλασσα».
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία «συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα». «Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία ότι η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας είναι καίριας σημασίας για την επίλυση περιφερειακών ζητημάτων, ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τη διαδικασία που ξεκίνησε για τον τερματισμό του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, για να εξασφαλίσει μια έντιμη και διαρκή ειρήνη».
Η ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα θα συμβάλει στην ειρήνη
Αναφέρει επίσης ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι τα καλοπροαίρετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ασφάλεια της εμπορικής ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα θα συμβάλουν στην ειρηνευτική διαδικασία και ότι η Τουρκία συνεχίζει να κάνει το καθήκον της για να αποτρέψει τη μετατροπή της Μαύρης Θάλασσας σε περιοχή σύγκρουσης».
«Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε για το Συριακό ότι η Τουρκία αποδίδει σημασία στη συνεργασία με τη Ρωσία για το θέμα, ότι είναι σημαντικό η Τουρκία και η Ρωσία να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν ότι η Συρία θα επιτύχει διαρκή ειρήνη και σταθερότητα με βάση την εδαφική της ακεραιότητα και ότι η Τουρκία και η Ρωσία μπορούν να συνεργαστούν για να εξαλείψουν τις προσπάθειες να διαταραχθεί η ενότητα της Συρίας και να υποκινηθούν οι εθνοτικές και θρησκευτικές διακρίσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι πόροι της Συρίας πρέπει να αφεθούν στη συριακή διοίκηση, ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη διάλυση των λεγόμενων ‘Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων’ εντός της κεντρικής διοίκησης και ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της Συρίας, η Συρία να μην είναι πλέον περιοχή πρόσφορη για τρομοκρατικές οργανώσεις» καταλήγει.
Ο Πούτιν ζητεί μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία για να υπάρξει ειρήνη
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο βόρειο λιμάνι του Μουρμάνσκ, πρότεινε να τεθεί η Ουκρανία υπό μια μορφή προσωρινής διοίκησης, ώστε να επιτραπεί η διεξαγωγή νέων εκλογών και η υπογραφή βασικών συμφωνιών, με στόχο την επίτευξη λύσης. Την είδηση μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Το σχόλιο του Πούτιν σχετικά με την προσωρινή διακυβέρνηση στην Ουκρανία συνδέεται με τον ισχυρισμό, που έχει επαναλάβει πολλάκις μετά τη ρωσική εισβολή, ότι δηλαδή οι αρχές της Ουκρανίας δεν είναι νόμιμος διαπραγματευτικός εταίρος, καθώς ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρέμεινε στην εξουσία μετά το τέλος της θητείας του τον Μάιο του 2024.
«Θα μπορούσε να εισαχθεί μια προσωρινή διοίκηση στην Ουκρανία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών, των ευρωπαϊκών χωρών και των εταίρων μας», ανέφερε ο Πούτιν. Και πρόσθεσε: «Αυτό θα γινόταν προκειμένου να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές, που θα φέρουν στην εξουσία μια ικανή κυβέρνηση, η οποία θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του λαού. Στη συνέχεια μπορούν να γίνουν συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά για μια συνθήκη ειρήνης».
Αιχμές Πούτιν κατά Μπάιντεν για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Πούτιν είπε ακόμη ότι πιστεύει πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει προχωρήσει στη βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα και στην προσπάθεια επίτευξης διευθέτησης, επιθυμεί ειλικρινά την ειρήνη στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος απέφευγε της επαφές. Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία κινείται σταδιακά, αλλά με αυτοπεποίθηση προς την επίτευξη των στόχων της στην τριετή και πλέον σύγκρουση στην Ουκρανία.
Τέλος, ανέφερε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Βόρεια Κορέα για να εργαστεί προς την κατεύθυνση της διευθέτησης της σύγκρουσης. Δυτικές και ουκρανικές πηγές τονίζουν ότι περισσότεροι από 11.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν σταλεί για να ενισχύσουν τα ρωσικά στρατεύματα στη δυτική περιοχή Κουρσκ της Μόσχας.
Σύμφωνα με το Reuters, η πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον στις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για μια προσωρινή διοίκηση στην Ουκρανία ήρθε από τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο οποίος δήλωσε πως «η διακυβέρνηση στην Ουκρανία καθορίζεται από το Σύνταγμά της και τον λαό της χώρας».