Περισσότεροι από 1.400 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί στην Τουρκία από την έναρξη την περασμένη Τετάρτη ενός κύματος διαμαρτυρίας που προκάλεσε η σύλληψη του αντιπολιτευόμενου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη οι αρχές, οι οποίες απαγόρευσαν κάθε συγκέντρωση στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
«1.418 ύποπτοι έχουν συλληφθεί επί του παρόντος κατά τη διάρκεια των παράνομων διαδηλώσεων από τη 19 Μαρτίου», έγραψε στο Χ ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια.
Τουρκία: Προφυλακίζεται φωτορεπόρτερ του AFP
Στο μεταξύ την προφυλάκιση ενός φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (Agence France Presse – AFP) δικαστής διέταξε σήμερα Τρίτη ένας δικαστής στην Τουρκία. Πρόκεται για τον δημοσιογράφο Γιασίν Ακγκιούλ, ο οποίος κατηγορείται από τις αρχές ότι συμμετείχε σε παράνομη συγκέντρωση, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του στο AFP.
Ο δημοσιογράφος-φωτορεπόρτερ, ο δικηγόρος του οποίου γνωστοποίησε την πρόθεσή του να εφεσιβάλει την απόφαση, επισήμανε κατά την ακρόασή του ότι το μόνο που έκανε ήταν να καλύπτει δημοσιογραφικά τη διαδήλωση συμπαράστασης στον φυλακισμένο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, μια κινητοποίηση στην οποία κατηγορείται ότι πήρε μέρος.
Σύμφωνα τη δικαστική απόφαση, η οποία περιήλθε στη γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, το δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκιση του Ακγκιούλ εν αναμονή της δίκης με την κατηγορία της συμμετοχής σε παράνομες συναθροίσεις και πορείες κι ότι δεν αποχώρησε εθελουσίως παρά τις προειδοποιήσεις.
Ιμάμογλου: Το μήνυμα στον Ερντογάν από τη φυλακή
«Όταν έρθουμε στην εξουσία, δεν θα κάνουμε αυτό που μάς κάνατε εσείς» δήλωσε σήμερα προς τον Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του ο Εκρέμ Ιμάμογλου, σε πρωινό μήνυμα από τη φυλακή της Σηλυβρίας όπου βρίσκεται.
«Η δικαιοσύνη θα είναι η εγγύηση για όλους, ο νόμος θα εξασφαλίσει την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας σε όλους, κανείς δεν θα μπορεί να βάλει χέρι στην περιουσία, την τιμή, και την αξιοπρέπεια κανενός» σημειώνει ο έκπτωτος, από την κυβέρνηση Ερντογάν, δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Ο Ιμάμογλου, του οποίου η υποψηφιότητα για την προεδρία της Τουρκίας έχει ακυρωθεί, αλλά έχει εκλεγεί υποψήφιος από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που τον ψήφισαν στις εκλογές του κόμματός του CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) ζητά από τις αρχές να επιδείξουν ανάλογα αντανακλαστικά με την έρευνα εναντίον του και για την προστασία της οικογένειάς του από επιθέσεις που δέχονται.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Εκρέμ Ιμάμογλου