Εκτός από τη σύγχυση που προκλήθηκε στον Λευκό Οίκο από τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών για τις επιθέσεις των ΗΠΑ στους Χούθι, τα συμπεράσματα για την Ευρώπη είναι ναι μεν δυσάρεστα, αλλά δικαιώνουν την κινητικότητα του τελευταίου διαστήματος για την ενίσχυση της αυτονομίας στην άμυνα. Η απροκάλυπτη ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ μελών της κυβέρνησης Τραμπ μέσω της συμβατικής εφαρμογής Signal δείχνουν πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι ντι Βανς, ο υπουργός Αμύνης, Πιτ Χέγκσεθ, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μάικ Βαλτς, εμφανώς δεν διάκεινται θετικά προς την Ευρώπη.
Ο Χέγκσεθ χαρακτήρισε «αξιοθρήνητο» το ότι, όπως δήλωσε ο Βανς, η Ευρώπη θα επωφεληθεί πιο πολύ από τις αμερικανικές επιχειρήσεις καταστολής των Χούθι. Ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ πρότεινε, μάλιστα, την καταβολή τιμήματος από Ευρώπη και την Αίγυπτο εάν «απελευθερωθεί» η ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως η Ε.Ε. έχει αποστείλει ναυτικές δυνάμεις στην Ερυθρά Θάλασσα με την ελληνική επωνυμία «Ασπίδες», για την αποκατάσταση και τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.
Είναι μια περίοδος που οι επαφές της Βρετανίας με τη Γαλλία έχουν ομαλοποιηθεί πλήρως για πρώτη φορά μετά το Brexit, ενώ η Γερμανία έλαβε την ιστορική απόφαση να παρακάμψει το συνταγματικό «φρένο χρέους» για να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας στην Ευρώπη. Ο Πετρ Φιάλα, πρωθυπουργός της Τσεχίας, εξέφρασε την Τρίτη στους Financial Times την άποψη πως η Γαλλία και η Βρετανία παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη θωράκιση της Ευρώπης.
Το Παρίσι και το Λονδίνο ηγούνται των διαπραγματεύσεων για έναν «συνασπισμό των πρόθυμων», που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια στην Ουκρανία εάν ο Τραμπ καταφέρει να πετύχει μια εκεχειρία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. «Είναι η στιγμή που τα ισχυρότερα κράτη πρέπει να παίξουν έναν μεγαλύτερο ρόλο, δηλαδή η Γαλλία και η Βρετανία, οι πυρηνικές δυνάμεις της Ευρώπης», είπε ο Φιάλα.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να στηρίζει την άμυνα της Ευρώπης, ενώ έχει αποκαταστήσει την απευθείας επικοινωνία με τη Μόσχα, αναλαμβάνοντας μονομερώς τον ρόλο διαμεσολαβητή για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Όμως οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται να ζυγίζουν εάν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι επιθέσεις των Χούθι έχουν διαταράξει τις ροές του παγκόσμιου εμπορίου, θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην Ευρώπη. Ο Χέγκσεθ έγραψε στα μηνύματα του Signal πως «απεχθάνεται» το πόσο «τρακαδόροι» είναι οι Ευρωπαίοι.
Σε πρώτη φάση ο Βανς υποστήριξε, μέσω της Signal, πως ένα μικρό κομμάτι του αμερικανικού εμπορίου διέρχεται από τη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία ενώνει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο, έναντι του 40% των εμπορευμάτων που αφορούν την Ευρώπη. Όπως έγραψε ο ίδιος, μια επίθεση στους Χούθι θα ωφελούσε την Ευρώπη αρκετά πιο πολύ από τις ΗΠΑ και μπορεί να ενθάρρυνε την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Αν και έγραψε πως θα υποστήριζε τις θέσεις των μελών του chat, πρόσθεσε πως «απλά απεχθάνομαι το γεγονός ότι θα σώσουμε ξανά την Ευρώπη».
Οι συνομιλίες αυτές ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τον δημοσιογράφο του Atlantic Council Τζέφρεϊ Κόλντμπεργκ, ο οποίος εκ παραδρομής προστέθηκε στη 18μελή ομάδα των συνομιλητών, η οποία περιελάμβανε επίσης τον υπουργό Αμύνης, Μάρκο Ρούμπιο, τον υπουργό Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, και τον επικεφαλής της CIA, Τζον Ράτκλιφ.
Αν και ο Χέγκσεθ σύστησε τη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον των Χούθι της Υεμένης, μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης που διατηρεί υπό τον έλεγχό της το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και διεξάγει επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους. Αν και επιτεύχθηκε συμφωνία εκεχειρίας τον Ιανουάριο, νωρίτερα αυτόν τον μήνα οι Χούθι δήλωσαν πως θα ξαναρχίσουν τις επιθέσεις, αφού το Τελ Αβίβ διέκοψε τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.
Στο πλαίσιο των μηνυμάτων που αντάλλαξαν στο Signal, ο Χέγκσεθ πρότεινε, μάλιστα, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και η Αίγυπτος να αποζημιώσουν τις ΗΠΑ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Εάν οι ΗΠΑ αποκαταστήσουν με μεγάλο κόστος την ελευθερία στη ναυτιλία, τότε θα πρέπει να αποσπάσουμε ένα οικονομικό όφελος σε αντάλλαγμα».