Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί καμία απειλή κατά τη δημόσιας τάξης, διαμήνυσε σήμερα Παρασκευή ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεσμεύθηκε να παραμείνει ανυποχώρητος ενάντια σε βανδαλισμούς και βία στους δρόμους. Στο μεταξύ οι διαδηλώσεις που πυροδότησε η σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου γίνονται όλο και πιο μαζικές, με τους Τούρκους να αψηφούν τις αρχές και τη βίαιη καταστολή.
«Δεν θα επιτρέψουμε διατάραξη της δημόσιας τάξης. Δεν θα ενδώσουμε σε βανδαλισμούς ή στην τρομοκρατία του δρόμου» δήλωσε συγκεκριμένα ο Ερντογάν σε ομιλία του.
Σε κάθε περίπτωση εμμένουν οι εντάσεις στη χώρα, καθώς συνεχίζονται ακόμα πιο μαζικές οι διαδηλώσεις που πυροδότησε η σύλληψη και κράτηση του Ιμάμογλου. Σύμφωνα δε με τουρκικά ΜΜΕ η διαδικασία κατάθεσης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης έχει ξεκινήσει. Αντικρουόμενες πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια στιγμή σήμερα Παρασκευή ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα και τον δικαστή, ο οποίος είναι τυπικά αρμόδιος για την προφυλάκισή του ή όχι.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Γιάννης Μανδαλίδης, χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν δρόμους και πλατείες σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη, αψηφώντας την απαγόρευση των τουρκικών αρχών. Ξέσπασαν βίαια επεισόδια, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί αντλίες νερού και δακρυγόνα κατά των συγκεντρωμένων.
Τουρκία: Νέες διαδηλώσεις την Παρασκευή το βράδυ
Στο μεταξύ κάλεσμα για νέες διαδηλώσεις το βράδυ απευθύνει το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό κόμμα, στο δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί μέλη εργατικών συνδικάτων και φωνάζουν συνθήματα.
Τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας σε Άγκυρα και Σμύρνη και η ένταση που πήγε να δημιουργηθεί στην Κωνσταντινούπολη, προκαλούν κάποια νευρικότητα όσον αφορά στο πώς θα εξελιχθούν οι μαζικές συγκεντρώσεις. Σήμερα επεβλήθη νέα πενθήμερη απαγόρευση συγκεντρώσεων στην Άγκυρα και τη Σμύρνη, ενώ εξακολουθεί να ισχύει στην Κωνσταντινούπολη.
Τα βλέμματα στρέφονται στα μηνύματα που θα στείλει ο Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του αυτή την ώρα σε συνεδριακό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή τη γιορτή του Νεβρόζ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «θεατρινισμούς», απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στις κατηγορίες για διαφθορά και παρατυπίες.
Νέο μήνυμα Ιμάμογλου: Σας εμπιστεύομαι, η ομορφιά του αγώνα θα παραμείνει
Στο μεταξύ μήνυμα στέλνει μέσα από τη φυλακή μέσω ανάρτησης ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Σε αυτό αναφέρει: «Σας εμπιστεύομαι. Αυτές οι μέρες θα περάσουν, η ομορφιά της αλληλεγγύης και του αγώνα θα παραμείνει. Είστε πολύ δυνατοί μαζί».
Size güveniyorum. Bu günler geçecek, geriye dayanışmanın ve mücadelenin güzelliği kalacak. Bir arada çok güçlüsünüz. pic.twitter.com/6mdyApPj2W
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) March 21, 2025
Τουρκία: Τρομάζουν την κεντρική τράπεζα οι αντιδράσεις για Ιμάμογλου
Μετά τη σύλληψη Ιμάμογλου, αλλά και με τις διαδηλώσεις να γίνονται όλο και πιο μαζικές και τους Τούρκους πολίτες να αψηφούν τις αρχές επανειλημμένως, η τουρκική λίρα καταγράφει νέες απώλειες σημειώνοντας την ισχυρότερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων δύο ετών. Το νόμισμα της Τουρκίας βρίσκεται 0,5% χαμηλότερα, στα 38 λίρες ανά δολάριο, επεκτείνοντας τις απώλειές του τις τελευταίες πέντε ημέρες στο 3,7% -η χειρότερη απόδοση από τον Ιούνιο του 2023.
Μόλις προ δεκαπενθήμερου, οικονομικοί αναλυτές είχαν προδικάσει πως η βασική κατεύθυνση των μετοχών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης θα ήταν ανοδική, με κυρίαρχη την προσδοκία τουλάχιστον μιας ακόμη μείωσης του βασικού κόστους δανεισμού από την κεντρική τράπεζα μετά από αυτή του Μαρτίου κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 42,5% καθώς ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει κάτω από το 40% μόλις τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε αιφνίδια την αύξηση του overnight επιτοκίου, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη, στο 46%, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη λίρα και να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις από την απότομη υποτίμηση του νομίσματος.