Οι νομοθέτες της Σερβίας ενέκριναν την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς, ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση είτε για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, είτε για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Βελιγράδι το περασμένο Σάββατο σε αυτό που αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη πρόκληση για τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη δεκαετία και πλέον που κυριαρχεί στην πολιτική ως πρωθυπουργός ή πρόεδρος. Η βαλκανική χώρα συγκλονίζεται από διαδηλώσεις από τον Νοέμβριο, όταν από την κατάρρευση στέγης σε σιδηροδρομικό σταθμό σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι.
Πρόωρες εκλογές αν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση έως τις 18 Απριλίου
Η Σερβία ενδέχεται να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές, εκτός εάν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση έως τις 18 Απριλίου, δήλωσε η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ana Brnabic στους δημοσιογράφους στο Βελιγράδι την Τετάρτη μετά την ψηφοφορία για την αποχώρηση του πρωθυπουργού. Η συζήτηση μποϊκοτάρεται από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι διέκοψαν επίσης μια συνεδρίαση νωρίτερα αυτό το μήνα, εκτοξεύοντας χειροβομβίδες καπνού και σπρέι πιπεριού κατά των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού.
Φοιτητές και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης έχουν βγει στους δρόμους τους τελευταίους μήνες, κατηγορώντας τον Βούτσιτς και τους συμμάχους του για κακοδιαχείριση και διαφθορά που οδήγησαν στην τραγωδία. Οι συλλήψεις αξιωματούχων που θεωρούνται ύποπτοι για διαφθορά και μια σειρά παραιτήσεων υπουργών υψηλού προφίλ πριν από την παραίτηση του Βούτσιτς δεν κατάφεραν να καταπνίξουν την οργή του κοινού.
Ο Βούτσιτς απέρριψε τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για μια μεταβατική, μη κομματική κυβέρνηση, κατηγορώντας τους αντιπάλους του ότι προσπαθούν να έρθουν στην εξουσία χωρίς εκλογές.