Ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο οποίος μίλησε στο CNBC, η επικοινωνία διήρκεσε πάνω από 1,5 ώρα και επί τάπητος τέθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις για την Ουκρανία και τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σε μια πρώτη αντίδραση, ο αντιπρόσωπος του Κρεμλίνου στις διαπραγματεύσεις, Κίριλ Ντμίτριεφ, δήλωσε ότι «υπό την ηγεσία των προέδρων Πούτιν και Τραμπ, ο κόσμος έχει γίνει πολύ πιο ασφαλής σήμερα». Η δήλωση του αντιπροσώπου του Ρώσου προέδρου στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έγινε στο πλαίσιο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν Τραμπ και Πούτιν.
Under the leadership of President Putin and President Trump, the world has become a much safer place today! 🇷🇺🇺🇸🌍 Historic! Epic! #Russia #US #USRussia
— Kirill A. Dmitriev (@kadmitriev) March 18, 2025
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Νταν Σκαβίνο, με ανάρτησή του στο Χ είχε ενημερώσει για τη συνομιλία Τραμπ και Πούτιν, για την οποία έγραψε ότι «πηγαίνει καλά». Η επικοινωνία ξεκίνησε στις 10:00 ώρα Ουάσιγκτον (17:00 ώρα Ελλάδας), όπως είπε. Ανακοινώσεις για το περιεχόμενο της συνομιλίας αναμένονται εντός των επόμενων ωρών.
Σημειώνεται ότι η Ουκρανία έχει συμφωνήσει στην πρόταση των ΗΠΑ για εκεχειρία 30 ημερών, στη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά την οποία έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί και πόλεις έχουν μετατραπεί σε ερείπια.
Ο Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υποστηρίζει κατ’ αρχήν την πρόταση της Ουάσιγκτον για εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία, βάζοντας όμως ως «κόκκινη γραμμή» να παγώσει οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο από τη Δύση.