Η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πρόθυμη να συζητήσει μια προσωρινή εκεχειρία στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πρόοδος προς μια τελική ειρηνευτική συμφωνία, ανέφεραν ρωσικές πηγές στο Bloomberg. H πρόθεση της Ρωσίας να δεχτεί μια υπό όρους εκεχειρία μεταφέρθηκε στις συνομιλίες του περασμένου μήνα στη Σαουδική Αραβία μεταξύ ανώτατων Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων, είπαν οι πηγές αυτές.
Για να συμφωνήσουν σε παύση των εχθροπραξιών, θα πρέπει να υπάρξει σαφής κατανόηση των βασικών αρχών της τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας, συνέχισαν οι δύο πηγές. Η Ρωσία θα επιμείνει ιδιαίτερα στον καθορισμό των παραμέτρων μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής αποστολής, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για το ποιες χώρες θα συμμετάσχουν, δήλωσε άλλη πηγή.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία σχεδιάζουν να συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία την επόμενη εβδομάδα για τις πρώτες άμεσες συνομιλίες μετά το ναυάγιο στη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Στο παρασκήνιο κορυφώνονται οι διεργασίες για μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, η οποία θα περιλαμβάνει και κατάπαυση του πυρός στο μέτωπο. Μεταξύ άλλων ο Τραμπ πιέζει τον Ζελένσκι να υπογράψει το μνημόνιο για τα ορυκτά και την εκμετάλλευσή τους από αμερικανικές εταιρείες, στο οποίο υπάρχει ρήτρα για άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία.
Οι όροι του Πούτιν για την εκεχειρία στην Ουκρανία
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανοίξει τα χαρτιά του, μιλώντας για τους 4 όρους που θέτει προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών ήταν η «Φινλανδοποίηση» της Ουκρανίας. Το Κίεβο, δηλαδή, να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να παραμείνει ουδέτερο. Σε αντάλλαγμα θα πάρει διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας. Ωστόσο, ερώτημα παραμένει, η διατύπωση στην τελική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, όσον αφορά την πιθανότητα άμεσης εμπλοκής του ΝΑΤΟ σε ενδεχόμενη μελλοντική επίθεση της Ρωσίας σε ουκρανικά εδάφη μετά τη χάραξη των νέων συνόρων, καθώς και σε ενδεχόμενο «επεισόδιο» με την ειρηνευτική δύναμη που θα αναπτυχθεί μετά την εκεχειρία.
Με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο ουκρανικό και την Ευρώπη να πασχίζει να ακολουθήσει και να βρει τον ρόλο της, η Ρωσία συνεχίζει να επιλέγει για τον εαυτό της τον ρόλο του παρατηρητή, περιμένοντας τις εξελίξεις από τη σύγκρουση ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.