Με περίπου 20 χώρες συζήτησε η κυβέρνηση της Βρετανίας, οι οποίες όπως είπε «ενδιαφέρονται» να συμβάλουν στη διατήρηση της ειρήνης στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας κατάπαυσης πυρός με τη Ρωσία, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος. Οι συζητήσεις έγιναν χθες Τετάρτη, διευκρίνισε η πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της. Όπως είπε, πρόκειται κυρίως για ευρωπαϊκές χώρες και για μέλη της Κοινοπολιτείας.
Δεν δόθηκαν άλλες διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να συμβάλουν οι χώρες αυτές στην ειρήνευση.
Σε αυτόν τον «συνασπισμό των προθύμων» αναφέρθηκε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, στη σύνοδο κορυφής που διεξήχθη στο Λονδίνο με τη συμμετοχή 15 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Ο Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησαν για την πιθανότητα αποστολής στρατού στην Ουκρανία, ωστόσο άλλοι ηγέτες εμφανίστηκαν πρόθυμοι να παράσχουν μόνο επιμελητειακή στήριξη.
Η Τουρκία, που διαθέτει τον δεύτερο σε μέγεθος στρατό στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να αναπτύξει δυνάμεις στην Ουκρανία «εφόσον χρειαστεί». Χθες, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν απέκλεισε την πιθανότητα αποστολής στρατιωτών στο πλαίσιο μιας «δύναμης αποτροπής», αλλά δήλωσε ανοιχτός να συμμετάσχουν σε μια «ειρηνευτική» δύναμη.
Κάλας: Η ΕΕ να επενδύσει περισσότερα στην άμυνα
Στο μεταξύ η Κάγια Κάλας, Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, δήλωσε σήμερα κατά την άφιξή της στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία ότι η Ευρώπη χρειάζεται να κάνει πρωτοφανή βήματα για να ενισχύσει τις αμυντικές της δαπάνες. Όσον αφορά τις συζητήσεις για την αντικατάσταση της χαμένης αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία, η Κάλας δήλωσε αισιόδοξη για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.
«Η νέα μας πρωτοβουλία θεωρείται η “συμμαχία των προθύμων”, ώστε κανένα κράτος να μην μπορεί να μπλοκάρει όλους τους άλλους», δήλωσε η πρώην Πρωθυπουργός της Εσθονίας. Η Κάλας ανέφερε ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν πρώτα τι μπορούν να κάνουν για να ενισχύσουν τις δικές τους άμυνες.
«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, από επιδοτήσεις μέχρι επανακατανομή των κονδυλίων συνοχής ή αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων. Αυτό προωθείται εδώ και πολύ καιρό και είναι πραγματικά σημαντικό, γιατί πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην άμυνα», είπε.