THEPOWERGAME
Eπιπλέον έσοδα της τάξης του 1,6 δισ.ευρώ θα μπορούσε να αποκομίσει η Ελλάδα το 2021, με την επιβολή ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή επί των κερδών των πολυεθνικών εταιρειών της τάξης του 25% από την ΕΕ. Για να γίνει σαφής η ωφέλεια ενός τέτοιου μέτρου, αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι το ποσό αυτό για την Ελλάδα ισοδυναμεί με το 9,9% των ετήσιων δημοσίων δαπανών για την υγεία. Μεταφράζεται δε σε αύξηση των φορολογικών εσόδων της χώρας από κέρδη επιχειρήσεων κατά 33%.
Συνολικά, στα ταμεία των κρατών-μελών της Ένωσης θα μπορούσαν να εισρεύσουν το 2021 170 δισ.ευρώ από την επιβολή ενός ελάχιστου φόρου 25% στις πολυεθνικές -ενός πολυσυζητημένου, αλλά ακόμη «στα σκαριά» φορολογικού μέτρου, που βρίσκεται εκ νέου στο προσκήνιο όχι μόνο επί ευρωπαϊκού εδάφους, αλλά παγκοσμίως.
Τα σενάρια για το τί θα σήμαινε για τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών η αλλαγή στη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών περιλαμβάνονται σε ειδικό report, που συνέταξε το άρτι συσταθέν Ευρωπαϊκό Φορολογικό Παρατηρητήριο (EU Tax Observatory), το οποίο δημιουργήθηκε για να στηρίξει «την καταπολέμηση των καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών».
Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι το πρώτο δείγμα γραφής του Παρατηρητηρίου είναι η δημοσιοποίηση της έκθεσης για το πώς μπορεί να καλυφθεί το έλλειμα στη φορολόγηση των πολυεθνικών (Collecting the tax deficit of multinational companies), η Ευρώπη μάλλον έχει αποφασίσει να σφίξει τον φορολογικό κλοιό πέριξ των πολυεθνικών.
Πού παράγονται τα έσοδα
Υπέρ αυτής της άποψης συνηγορεί και η πολιτική συμφωνία, στην οποία κατέληξαν μόλις η πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορά την υποχρέωση των πολυεθνικών να υποβάλλουν δημόσιες εκθέσεις για το πού πραγματοποιούν τα κέρδη τους και πού καταβάλλουν τους φόρους τους.
Το συμφωνηθέν κείμενο απαιτεί από τις πολυεθνικές και τις αυτόνομες επιχειρήσεις -είτε έχουν την έδρα τους στην ΕΕ είτε όχι- με συνολικά ενοποιημένα έσοδα άνω των 750 εκατ. σε καθένα από τα δύο τελευταία οικονομικά έτη, να δημοσιοποιούν πληροφορίες για τη φορολογία εισοδήματος σε κάθε κράτος μέλος. Τα κράτη μέλη θα έχουν δεκαοκτώ μήνες στη διάθεσή τους για να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο.
Οφέλη για τα δημόσια ταμεία
Στην έκθεσή του, το Ευρωπαϊκό Φορολογικό Παρατηρητήριο εξετάζει διάφορα σενάρια για την επιβολή ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή επί των κερδών των πολυεθνικών και αποτυπώνει τα αντίστοιχα οικονομικά οφέλη για κάθε χώρα χωριστά, αλλά και για το σύνολο της ΕΕ.
Σύμφωνα με την έρευνα, μια συμφωνία για ελάχιστο συντελεστή 25% θα επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα κατά 170 δισ.ευρώ το 2021. Το ποσό αυτό συνιστά αύξηση 50% των εσόδων από φόρους εταιρειών που συγκεντρώνονται σήμερα ετησίως. Με ελάχιστο συντελεστή 15%, τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα θα ανέρχονταν σε περίπου 50 δισ. ευρώ.
Για την Ελλάδα, τα έσοδα από 1,6 δισ. με ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 25%, θα μειώνονταν στα 600 εκατ. ευρώ με συντελεστή 21% και στα 100 εκατ. ευρώ με συντελεστή 15%.
Διεθνής κινητικότητα
Η κινητικότητα πέριξ της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών εκδηλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε περίπτωση δε που τελεσφορήσει, μετά από τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις των τελευταίων ετών, θα συνιστά τη μεγαλύτερη φορολογική αναμόρφωση του συστήματος εταιρικής φορολόγησης από τις αρχές του 20ου αιώνα.
Τα βλέμματα όσων παρακολουθούν το θέμα βρίσκονται στραμμένα στη Σύνοδο της ομάδας των G7, που θα πραγματοποιηθεί στην Κορνουάλη, την επόμενη εβδομάδα (11-13 Ιουνίου), και όπου προεξοφλείται ότι θα υπάρξει συμφωνία για την παγκόσμια επιβολή ενός πρόσθετου φορολογικού συντελεστή επί των κερδών των πολυεθνικών εταιρειών.