THEPOWERGAME
![Αντόνιο Κόστα © EPA / Domenic Aquilina](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2024/07/antonio-costa-e1699368184916-910x521.jpg)
Στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμμετάσχει, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, στους Financial Times. Χρειάζεται, τόνισε, συμμετοχή των Βρυξελλών στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και για να καταρτιστεί η «μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας» στην Ευρώπη,
«Αν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θέλει οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για την ασφάλειά τους, τότε φυσικά οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι παράγοντας-κλειδί στον σχεδιασμό της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας», είπε ο κ. Κόστα στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα.
Το θέμα «δεν είναι μόνο η Ουκρανία», τόνισε ο κ. Κόστα στη συνέντευξη, την οποία παραχώρησε στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια το Σαββατοκύριακο. «Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η Ρωσία είναι παγκόσμια απειλή, όχι μόνο απειλή για την Ουκρανία», πρόσθεσε.
Η συνέντευξη δημοσιεύεται την ημέρα που συνεδριάζουν εσπευσμένα Ευρωπαίοι ηγέτες για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία και ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια της ηπείρου.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει καλέσει τους ηγέτες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού Όλαφ Σολτς και της Ιταλίδας Τζόρτζια Μελόνι, στο Παρίσι τη Δευτέρα για κατεπείγουσες συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία και την ασφάλεια της Ευρώπης, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Οι traders ήδη προεξοφλούν το ενδεχόμενο αυξημένων αμυντικών δαπανών, γεγονός που επιβαρύνει τις προοπτικές των κρατικών ομολόγων της περιοχής, ιδιαίτερα εάν ενταθούν οι συζητήσεις για την κοινή έκδοση χρέους.
Οι επενδυτές ενδέχεται να απαιτήσουν υψηλότερες αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα της περιοχής, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι αξιωματούχοι θα επιδιώξουν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δαπάνες, δεδομένου ότι οι ειρηνευτικές προτάσεις των ΗΠΑ υποδηλώνουν μειωμένη διάθεση της Ουάσιγκτον να στηρίξει την Ουκρανία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics, η αναβάθμιση της άμυνας και η προστασία της Ουκρανίας ενδέχεται να κοστίσουν στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις επιπλέον 3,1 τρισ. δολ. μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Από τη μεριά της Βρετανίας, ο πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε διατεθειμένος να δώσει διαταγή να αναπτυχθούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του στην Ουκρανία, αν θεωρηθεί απαραίτητο, για να εγγυηθούν την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης.
«Το ΗΒ είναι έτοιμο να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην επιτάχυνση του έργου για να παρασχεθούν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία», κάτι που «σημαίνει επίσης ότι είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε (…) δικά μας στρατεύματα στο πεδίο, αν είναι απαραίτητο», έγραψε ο κ. Στάρμερ στην εφημερίδα Daily Telegraph, τονίζοντας πως δεν κάνει αυτήν την τοποθέτηση «ελαφρά».
Διαβάστε επίσης
Πώς θα σωθούν τα 70 παραδοσιακά καρνάγια που παραμένουν σε λειτουργία
Κόκκινες κάρτες υπουργών στο έργο μαμούθ για τον Ιατρικό Φάκελο Ασθενούς
Αντλησιοταμίευση: Πώς προχωρά ο σχεδιασμός των ΔΕΗ & ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή