THEPOWERGAME
![Η Ευρώπη μεταξύ Τραμπ και Πούτιν © EPA / OLIVIER HOSLET / ALLISON DINNER / ALEXANDER DEMYANCHUK / KREMLIN / POOL - PowerGame.gr](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2024/02/EU-flags-trump-putin.jpg)
Εάν οι χθεσινές διαβουλεύσεις ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία δεν λειτουργήσουν ως προειδοποιητική βολή στην ΕΕ για μεγαλύτερη ενοποίηση στην άμυνα, τότε ελλοχεύει κίνδυνος να συμβεί το αντίθετο, δηλαδή να επιδεινωθεί η πολιτική πόλωση στην Ευρώπη. Στην αυριανή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα αναζητήσουν απαντήσεις από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκ Ρούμπιο, για μεγαλύτερες λεπτομέρειες των προθέσεων των ΗΠΑ για το μέλλον της Ουκρανίας. Θα παραβρεθεί, επίσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Γεγονός είναι πως η Ευρώπη παραμερίστηκε επιδεικτικά στις επαφές ΗΠΑ και Ρωσίας, με τον Τραμπ να δείχνει πως έχει μεγαλύτερη εγγύτητα με τον Πούτιν, από το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Ένα 24ώρο πριν από την επίμαχη τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Τραμπ και τον Πούτιν, ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσετ, είχε δηλώσει πως η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας προ του 2014 -δηλαδή πριν την από προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα- θα ήταν «εξωπραγματική». Υποβάθμισε, επίσης, την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και διεμήνυσε στους Ευρωπαίους εταίρους πως αυτοί θα πρέπει να επωμισθούν το κόστος της ανοικοδόμησης της χώρας. Οι αντιδράσεις της Ευρώπης ήταν άμεσες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, με τον υπουργό Αμύνης της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, να υπογραμμίζει πως η απειλή της Ρωσίας μπορεί να μην υποχωρήσει μετά από μια συνθήκη ειρήνης.
Υπολογισμοί του πρακτορείου Bloomberg καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η παροχή στήριξης για τη θωράκιση των συνόρων της Ουκρανίας και η ενίσχυση των αμυντικών προϋπολογισμών θα στοιχίσει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περίπου 3,1 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία. Μια τέτοια προοπτική απαιτεί την κοινή δέσμευση των κρατών-μελών της ΕΕ, που δεν θα είναι απαραιτήτως εύκολο να επιτευχθεί λόγω του ευρωσκεπτικισμού, που καλλιεργεί η ακροδεξιά, κυρίως, στο Βερολίνο και το Παρίσι. Αν μη τι άλλο, η σημερινή φονική επίθεση από Αφγανό, που κατεύθυνε αυτοκίνητο σε πλήθος στο Μόναχο, δηλαδή την πόλη που θα φιλοξενήσει τη διάσκεψη για την ασφάλεια, αναμένεται να επιτείνει την ξενοφοβία και την εσωστρέφεια την ώρα που το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις μετά τους Χριστιανοδημοκράτες εν όψει των πρόωρων εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου.
Άνοδος των αγορών στην Ευρώπη με το σενάριο μιας εκεχειρίας να κυριαρχεί στη συνεδρίαση
Στη σφαίρα των αγορών, αντίθετα, οι εξελίξεις φιλτράρονται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αντέδρασαν θετικά στην είδηση πως ο Τραμπ συνομίλησε με τον Πούτιν, με την άνοδο του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 να προσεγγίζει το 1%, φθάνοντας νέο ιστορικό υψηλό. Ο γερμανικός Dax σημείωσε ενισχύθηκε περίπου κατά 1,8% και ο Cac-40 στο Παρίσι κατά 1,4% . Από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη μόνον ο FTSE-100 στο Λονδίνο κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, ενώ το ευρώ κέρδισε 0,1% στα 1,039 δολάρια. Παράλληλα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά TTF υποχώρησαν σχεδόν 9% στα 51 ευρώ τη μεγαβατώρα από τα 59,55 ευρώ που είχαν σημειωθεί μέσα στο πρώτο 10ήμερα του Φεβρουαρίου καθώς μειώθηκαν οι φόβοι για ανεπάρκεια στην προσφορά. Επίσης η ΕΕ εξετάζει την επιβολή πλαφόν στις ευρωπαϊκές τιμές για να συγκρατηθεί η απόκλιση από τις αγορές των ΗΠΑ. Πτωτικά κινήθηκαν, επίσης, οι τιμές του πετρελαίου, με την τιμή του αργού στις ΗΠΑ και του Μπρεντ στο Λονδίνο να διαμορφώνονται στα 70,47 και 74,32 δολάρια, το βαρέλι, αντίστοιχα, χάνοντας πάνω από 1%.
Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που συνεχίζεται επί τρίτο συναπτό έτος, είναι το μεγαλύτερο βαρίδι στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης και μια εκεχειρία μπορεί να πείσει τους επενδυτές να επιστρέψουν. Η διετής και πλέον ύφεση στη μεταποίηση συνεχίζεται στην Ευρωζώνη καθώς το κόστος ενέργειας παραμένει υψηλό. Σήμερα, η Eurostat ανακοίνωσε πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,1% τον Δεκέμβριο σε σχέση με έναν μήνα πριν, με την πτώση στη Γερμανία να διαμορφώνεται στο 2,9%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, εάν μπορούσαν να αποκατασταθούν οι ροές του φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη δυτική Ευρώπη τότε οι τιμές θα επέστρεφαν στα επίπεδα προ πολέμου της Ουκρανίας, με πτώση έως και 50% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Όμως, η προοπτική μιας ομαλής μετάβασης στην ειρήνη δεν είναι καθόλου βέβαιη, όπως προειδοποιούν οι χώρες που υπήρξαν μέλη της Σοβιετικής Ένωσης. «Κάθε εσπευσμένη λύση είναι μια βρόμικη συμφωνία», είπε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας, Κάγια Κάλας. Αναφέρθηκε στη συμφωνία του Μινσκ ΙΙ προ δεκαετίας, η οποία παραβιάστηκε επανειλημμένως από τη Ρωσία μέχρι την εισβολή που διέταξε η Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2022. Η Κάλας διατύπωσε, επίσης, ανοικτά τους φόβους της Ευρώπης να μην επαναληφθούν τα λάθη που οδήγησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξαιρουμένου του Γουίνστον Τσόρτσιλ, ο πολιτικός κόσμος της Ευρώπης ήταν τότε αρκετά αφελής για να πιστέψει πως οι επεκτατικές διαθέσεις της χιτλερικής Γερμανίας θα περιορίζονταν στην Τσεχοσλοβακία. Τον Μάρτιο του ΄39, ο Χίτλερ κατέκτησε την Τσεχοσλοβακία, τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους εισέβαλε στην Πολωνία και τον Μάιο του ’40 πέρασε τα σύνορα της Γαλλίας παρά τις διαβεβαιώσεις του πως επιθυμούσε την ειρήνη και πως είχε περιορισμένες εδαφικές διεκδικήσεις.
Διαβάστε επίσης
Ο Xi Jinping βγάζει το σπαθί του οικονομικού πολέμου απ’ το θηκάρι
Super Bowl: Χρυσός τελικός 800 εκατ. διαφημιστικών εσόδων για τη Fox
Ζημιές άνω των 11 δισ. στην Ελλάδα από τις κλιματικές καταστροφές