THEPOWERGAME
![ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2025/01/putin-trump-e1737563058528-910x521.jpg)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και συμφώνησαν να επισκεφθούν ο ένας τον άλλον καθώς και να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις μέσω των αντίστοιχων ομάδων τους.
Ο Τραμπ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Πούτιν το θέμα της Ουκρανίας, το Μεσανατολικό, αλλά και ενεργειακά ζητήματα, την τεχνητή νοημοσύνη και την πορεία του δολαρίου. Όπως είπε, συμφώνησαν ότι και οι δύο θέλουν να σταματήσουν τους θανάτους και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα, στη συνέχεια είχε τηλεφωνική συνομιλία με και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για περίπου μία ώρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε, σύμφωνα με τη Wall Street Journak, ότι είχε μια «μακρά και εξαιρετικά παραγωγική τηλεφωνική συνομιλία» με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σε ανακοίνωσή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε ότι συμφώνησαν να επισκεφθούν ο ένας τη χώρα του άλλου και να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει σε μια επιτυχημένη λύση, ελπίζουμε σύντομα!» έγραψε.
Η συνομιλία έγινε μετά την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, την οποία ο Τραμπ χαρακτήρισε προάγγελο καλύτερων διμερών σχέσεων.
«Θέλουμε να σταματήσουμε τα εκατομμύρια θανάτους που προκαλεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας», έγραψε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν χρησιμοποίησε το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας, «COMMON SENSE» («Κοινή Λογική»).
Ο Τραμπ είχε δεσμευθεί ότι, αν εκλεγεί, θα τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, ο υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η επιστροφή της Ουκρανίας στα σύνορα του 2014 «δεν είναι ρεαλιστικός στόχος».
Ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έθεσε δημόσια όρια στο εδαφικό πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας.
Μιλώντας στις Βρυξέλλες, στην πρώτη του επίσκεψη στην Ευρώπη ως επικεφαλής του Πενταγώνου, ο Χέγκσεθ απέκλεισε την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι τυχόν εγγυήσεις ασφαλείας προς το Κίεβο «πρέπει να υποστηριχθούν από ικανές ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές δυνάμεις».
Επιπλέον, απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ρεαλιστικό αποτέλεσμα μιας διαπραγματευτικής λύσης», τόνισε.
Οι δηλώσεις του Χέγκσεθ έδωσαν για πρώτη φορά μια σαφή εικόνα της μελλοντικής αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και των προθέσεων της Ουάσινγκτον για τον τερματισμό του πολέμου. Ο ίδιος επισήμανε ότι η ειρήνη πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, ώστε να μην επαναληφθεί ο πόλεμος.
Παρότι η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την πλήρη αποκατάσταση των συνόρων της, παραδέχεται ότι δυσκολεύεται να ανακτήσει το 20% των εδαφών της που ελέγχονται πλέον από τη Ρωσία. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι έχει εκφράσει την ελπίδα ότι οι δυτικοί σύμμαχοι θα βοηθήσουν τη χώρα του να επιτύχει μια διπλωματική συμφωνία για την επιστροφή των εδαφών της. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είχε προσαρτήσει την Κριμαία το 2014.
Ο Χέγκσεθ δεν διευκρίνισε σε ποιο βαθμό οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έως τις 20 Ιανουαρίου, η Ουάσινγκτον είχε διαθέσει στρατιωτική βοήθεια ύψους 65,9 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, αυτή η ροή βοήθειας έχει επιβραδυνθεί υπό τη διοίκηση Τραμπ, και ο Χέγκσεθ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει νέα μεγάλη αποστολή όπλων.
«Είμαστε εδώ σήμερα για να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι οι στρατηγικές πραγματικότητες δεν επιτρέπουν στις ΗΠΑ να επικεντρώνονται πρωτίστως στην ασφάλεια της Ευρώπης», είπε ο Χέγκσεθ.
Ο Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, δήλωσε ότι θα ενημερώσει τους συμμάχους για την πορεία των διαπραγματεύσεων αυτό το Σαββατοκύριακο στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. «Έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να τελειώσουμε τον πόλεμο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πολλές χώρες εκδηλώνουν υποστήριξη στη διπλωματική πρωτοβουλία των ΗΠΑ.
Ο Κέλογκ συντονίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με βασικούς αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως ο Χέγκσεθ, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μάικ Ουόλτζ και ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ. Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα στείλει τον Μπέσεντ για συνομιλίες με τον Ζελένσκι.
«Οι βασικοί παίκτες της αμερικανικής κυβέρνησης πρέπει να έχουν ενιαία θέση. Κανείς δεν μπορεί να μας διχάσει σε αυτό το ζήτημα», υπογράμμισε ο Κέλογκ.
Την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος εξασφάλισε την απελευθέρωση του Μαρκ Φόγκελ, Αμερικανού εκπαιδευτικού, από ρωσική φυλακή. Ερωτηθείς εάν αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να βοηθήσει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο Τραμπ δήλωσε: «Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τον πόλεμο».
«Υπάρχει καλή θέληση για τον τερματισμό του πολέμου», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην απελευθέρωση του Φόγκελ.
Διαβάστε επίσης
Μην προτιμήσετε διαμάντι για πρόταση γάμου
Μπερλινάλε: Με Κάλλας και Κεκάτο το 75ο Φεστιβάλ Βερολίνου
Δασμοί Τραμπ: Τι ζητεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου