THEPOWERGAME
![WhatsApp © Freepik](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2025/02/whatsapp-line-connection-910x521.jpg)
Χωρίς να είναι σαφές ποιες υπηρεσίες του ιταλικού κράτους επηρεάζονται από την απόφαση της Paragon Solutions να τερματίσει τη συνεργασία της με τη χώρα, πηγές της βρετανικής Guardian και της ισραηλινής Haaretz ισχυρίζονται πως πρόκειται για την υπηρεσία πληροφοριών και φορείς επιβολής του νόμου. Ωστόσο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, αρνήθηκε κάθε ανάμειξη του κράτους στις παρακολουθήσεις που έφερε στο φως της δημοσιότητας το WhatsApp, παρά το ότι επιβεβαιώθηκε πως επτά χρήστες του διαδικτυακού μέσου επικοινωνίας παρακολουθούνταν από σύστημα της Paragon.
Πολύτιμη λεπτομέρεια σε αυτήν την υπόθεση είναι πως η ισραηλινή εταιρεία πληροφορικής συνεργάζεται μόνον με κράτη, γεγονός που παραδέχτηκε στην έκδοση TechCrunch μετά τις αποκαλύψεις του WhatsApp που δεν αφορούν αποκλειστικά την Ιταλία. Κατασκευάζει λογισμικά συστήματα παρακολούθησης για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, όπως αναφέρει η ίδια.
Την περασμένη εβδομάδα, όμως, το WhatsApp υποστήριξε πως υπηρεσίες 24 χωρών παρακολουθούσαν περίπου 90 δημοσιογράφους και ακτιβιστές με την τεχνολογία της Paragon. Έκτοτε, τουλάχιστον, δυο άτομα επιβεβαίωσαν πως ήταν στόχοι: ο Ιταλός δημοσιογράφος, Φρατσέσκο Κανσελάτο, και ο ακτιβιστής Χουσάμ Ελ Γκομάτι, ο οποίος είναι από τη Λιβύη και διατηρεί την έδρα του στη Σουηδία. Ο Κανσελάτο είναι διευθυντής της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Fanpage.it, η οποία δημοσιεύει έρευνες για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά. Πέρυσι ανήρτησε ένα ντοκιμαντέρ που έδειχνε μέλη της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος στην Ιταλία, Αδέλφια της Ιταλίας, να τραγουδούν συνθήματα για τον δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι και τους Ναζί, αλλά και να διατυπώνουν ρατσιστικά σχόλια. Ο Χουσάν Ελ Γκομάτι έχει ασκήσει κριτική στη συνεργασία της Λιβύης και της Ιταλίας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο.
Παράλληλα, η μη κερδοσκοπική οργάνωση Mediterranea Saving Humans -που σκοπός της είναι η διάσωση μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν τη Μεσόγειο από την Αφρική στην Ευρώπη- ανακοίνωσε πως ένας από τους ιδρυτές της συγκαταλέγεται στα θύματα της «εκστρατείας παρακολούθησης» που αποκάλυψε το WhatsApp. Το κοινό χαρακτηριστικό και των τριών περιπτώσεων είναι πως έχουν επικρίνει την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ηγείται επίσης του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας.
Πάντως, η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της Ιταλίας, Agenzia per la Cybersicurezza Nazionale, προτίθεται να εξετάσει το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε πως ενημερώθηκε από το WhatsApp πως όσοι ήταν στόχοι, είχαν τηλέφωνα με κωδικούς, μεταξύ άλλων χωρών, από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, τη Σουηδία, τη Λετονία, την Κύπρο, τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Το WhatsApp,το οποίο ανήκει στον τεχνολογικό κολοσσό Meta Platforms, διευκρίνισε στο πρακτορείο Reuters πως τα θύματα παρακολούθησης λάμβαναν κακόβουλα έγγραφα, τα οποία δεν απαιτούν καμία αλληλεπίδραση από τον χρήστη για να γίνει παραβίαση δεδομένων. Μετά από την ανακοίνωση του WhatsApp πως, ουσιαστικά, «διέκοψε μια εκστρατεία κατασκοπείας που στόχευε χρήστες του», ο διευθύνων σύμβουλος της Paragon, Τζον Φλέμιγκ, δήλωσε στην TechCrunch πως η εταιρεία παραχωρεί το δικαίωμα χρήσης της τεχνολογίας της στην αμερικανική κυβέρνηση και σε συμμάχους της, χωρίς να διευκρινίζει ποιες είναι αυτές οι χώρες.
Βασικό προϊόν της Paragon είναι το Graphite, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πλήρη πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα. «Η Paragon δίνει τα προϊόντα της σε μια επιλεγμένη ομάδα δημοκρατικών χωρών -ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους» υπογράμμισε ο Φλέμινγκ στην εξειδικευμένη έκδοση. Και πρόσθεσε πως η εταιρεία απαιτεί από τους χρήστες να «συμφωνήσουν με τους όρους και τις προϋποθέσεις της που απαγορεύουν ρητά την παράνομη στόχευση δημοσιογράφων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «έχουμε μηδενική ανοχή σε τέτοιας φύσεως στόχευση και θα τερματίσουμε τη συνεργασία μας με τον οποιοδήποτε πελάτη που παραβιάζει την πολιτική μας». Η Paragon είναι ανταγωνίστρια της NSO Group, η οποία κατασκευάζει το ανάλογο σύστημα Pegasus.
Διαβάστε επίσης
Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ υπό τον φόβο των δασμών
Πώς το “μικρόβιο” της πολιτικής διεισδύει στο νεανικό κοινό του TikTok
Γερμανία: Πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της “σκοτεινής άπνοιας”