THEPOWERGAME
![ΤΡΑΜΠ ΔΙΑΤΑΓΜΑ](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2025/01/trump-proedros-910x521.jpg)
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) καταδίκασε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος των στελεχών και των εργαζομένων του και δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αποδίδει δικαιοσύνη στον κόσμο.
«Το ΔΠΔ καταδικάζει τη δημοσίευση από τις ΗΠΑ διατάγματος το οποίο έχει στόχο να επιβάλει κυρώσεις σε στελέχη του και να βλάψει το ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστικό του έργο», τόνισε το Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.
«Το Δικαστήριο στηρίζει απόλυτα το προσωπικό του και δεσμεύεται να συνεχίσει να αποδίδει δικαιοσύνη και να ξαναδίνει ελπίδα σε εκατομμύρια αθώα θύματα ωμοτήτων σε όλο τον κόσμο, κάθε φορά που του ζητείται», πρόσθετε η ανακοίνωση.
Την Πέμπτη ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιβάλει κυρώσεις στο ΔΠΔ, το οποίο κατηγόρησε για «παράνομες και αβάσιμες ενέργειες εναντίον της Αμερικής και του στενού συμμάχου μας, του Ισραήλ».
Η κίνηση αυτή του Τραμπ έρχεται μετά την παρεμπόδιση από τους Δημοκρατικούς της αμερικανικής Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα μιας προσπάθειας υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων να επιβληθούν κυρώσεις στο ΔΠΔ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνάς του για την εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα. Ο Νετανιάχου επισκέπτεται επί του παρόντος την Ουάσινγκτον.
Στο πλαίσιο αυτών των κυρώσεων απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΠΔ και σε άλλους εργαζόμενους σε αυτό, όπως και σε στενούς τους συγγενείς αλλά και σε όποιον θεωρείται ότι συνεργάστηκε με έρευνες του Δικαστηρίου, ενώ παγώνουν και τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ «συνεχάρη» τον Τραμπ για την απόφασή του.
«Καλούμε τις 125 χώρες μέλη, την κοινωνία των πολιτών και όλα τα κράτη του κόσμου να ενωθούν υπέρ της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων», κατέληξε το ΔΠΔ.
Διαβάστε επίσης
Nova: Εκτός διεκδίκησης οι Άραβες, εντός ο Ντράγκαν Σόλακ
Ξεκινά η διαδικασία για το νέo Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής
“Γκάζι” στoν αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας