THEPOWERGAME
Η Κίνα έβαλε στη μαύρη λίστα την PVH Corp., ιδιοκτήτρια των Calvin Klein και Tommy Hilfiger, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει στο κλείσιμο καταστημάτων και μονάδων παραγωγής, ως μία από τις πρώτες επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Την Τρίτη, η Κίνα πρόσθεσε την PVH Corp. στη λίστα των «αναξιόπιστων οντοτήτων», επιτρέποντας στην κυβέρνηση να επιβάλει πρόστιμα, να απαγορεύσει τις εισαγωγές και εξαγωγές, να ανακαλέσει άδειες εργασίας και να απαγορεύσει την είσοδο εργαζομένων στη χώρα, μεταξύ άλλων κυρώσεων.
Το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου ξεκίνησε έρευνα τον Σεπτέμβριο για την PVH, κατηγορώντας την ότι αρνήθηκε να προμηθευτεί βαμβάκι από την περιοχή Σιντζιάνγκ, γνωστή για τα στρατόπεδα κράτησης Ουιγούρων. Η απόφαση να συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα ανακοινώθηκε λίγες ημέρες αφότου ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 10% στις εισαγωγές από την Κίνα, ως μέρος ενός ευρύτερου κύματος αντιποίνων, που περιλάμβανε δασμούς σε ενεργειακά προϊόντα και αγροτικά μηχανήματα.
«Υπάρχει μια ανταποδοτική εμπορική διαμάχη σε εξέλιξη και (η Κίνα) θέλει να δείξει στις ΗΠΑ ότι μπορεί να πλήξει μεγάλες αμερικανικές εταιρείες», δήλωσε ο Μάικλ Κέι, ειδικός στο διεθνές εμπορικό δίκαιο. «Η PVH επελέγη ως παράδειγμα… Ήθελαν να χτυπήσουν μια εταιρεία υψηλής αναγνωρισιμότητας».
Η PVH πλέον κινδυνεύει να αναγκαστεί να κλείσει δεκάδες καταστήματα στην Κίνα και να αποκλειστεί από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις στη χώρα. Επιπλέον, το προσωπικό της – ακόμη και εργαζόμενοι που έχουν χτίσει τη ζωή τους εκεί – μπορεί να απελαθεί.
Παραμένει ασαφές αν οι κυρώσεις θα επεκταθούν στο Χονγκ Κονγκ, όπου βρίσκεται η έδρα της PVH για την Ασία-Ειρηνικό. Το 2020, η Κίνα ενίσχυσε την εξουσία της να εφαρμόζει εθνικούς νόμους στο Χονγκ Κονγκ, και αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη λίστα «αναξιόπιστων οντοτήτων».
Την Πέμπτη, η PVH φαινόταν να λειτουργεί κανονικά στην Κίνα, αλλά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει τη δυνατότητα παραγωγής στην περιοχή, γεγονός που θα μπορούσε να την αναγκάσει να μεταφέρει την παραγωγή αλλού και να αντιμετωπίσει ελλείψεις στις παραγγελίες.
Σε δήλωσή της, η PVH ανέφερε: «Μείναμε έκπληκτοι και βαθιά απογοητευμένοι από την απόφαση του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου. Σε 20 χρόνια λειτουργίας στην Κίνα, τηρούμε αυστηρά όλους τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς και λειτουργούμε σύμφωνα με τα καθιερωμένα πρότυπα του κλάδου».
Το 2023, η Κίνα αντιπροσώπευε το 6% των πωλήσεων της PVH και το 16% των κερδών της πριν από τόκους και φόρους. Ωστόσο, εξαρτάται πολύ περισσότερο από την Κίνα για την παραγωγή της, με 18% της παραγωγής της να προέρχεται από εκεί.
«Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά διαταρακτικό για την PVH», δήλωσε ο αναλυτής λιανεμπορίου, Νιλ Σόντερς. «Θα χρειαστεί χρόνος για να βρουν νέα παραγωγική ικανότητα και στο μεταξύ μπορεί να αντιμετωπίσουν ελλείψεις αποθεμάτων».
Επιπλέον, η μεταφορά της παραγωγής σε άλλη χώρα δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς τα προϊόντα πολυτελείας της PVH απαιτούν υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων για την κατασκευή τους. «Η Κίνα διαθέτει αυτές τις δεξιότητες, καθώς η PVH δραστηριοποιείται εκεί εδώ και χρόνια», εξήγησε ο Σόντερς.
Η Κίνα θεωρείται βασική αγορά ανάπτυξης για την PVH, η οποία τώρα πρέπει να βρει νέες στρατηγικές για να αυξήσει τις πωλήσεις και την κερδοφορία της.
Η λίστα «αναξιόπιστων οντοτήτων» είναι ένας νέος και ασαφής μηχανισμός κυρώσεων της Κίνας. Παρότι το Πεκίνο έχει πολλές επιλογές για να επιβάλει κυρώσεις στην PVH, δεν είναι σαφές ποιες ακριβώς θα εφαρμόσει. Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν απίθανο να μην προχωρήσει σε μέτρα, καθώς κάτι τέτοιο θα φαινόταν σαν υποχώρηση.
Αντίθετα, η Κίνα πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει την PVH ως μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ, στέλνοντας μήνυμα σε άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Nike, η Apple και η General Motors.
«Αυτό δεν αφορά πραγματικά την PVH», σημείωσε ο Σόντερς. «Η Κίνα χρησιμοποιεί την PVH ως προειδοποίηση: Αν οι δασμοί και οι περιορισμοί των ΗΠΑ συνεχιστούν, μπορούμε να δυσκολέψουμε τη ζωή των αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα».
Διαβάστε επίσης
Ο οικονομικός πόλεμος του Donald Trump ανοίγει νέο μέτωπο
Trade Estates: Αυτό είναι το ποσοστό που κατέχει η Latsco
“Γκάζι” στoν αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας