THEPOWERGAME
Την πρόθεσή του οι ΗΠΑ να αποκτήσουν «τον έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας «μακροπρόθεσμα», ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Η πρόταση Τραμπ θα μπορούσε να «αλλάξει την ιστορία», κατά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, ανακοινώνοντας την πρόταση-σοκ την Τρίτη, επανέλαβε επίσης την ιδέα οι κάτοικοι του παλαιστινιακού θυλάκα, που έχει υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή από τον πόλεμο, να πάνε να ζήσουν στην Ιορδανία ή στην Αίγυπτο, παρά την απόρριψη της ιδέας από το Αμάν, το Κάιρο και τους ίδιους τους Παλαιστίνιους.
«Οι ΗΠΑ θα πάρουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και θα κάνουμε δουλειά μ’ αυτήν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη «φανταστική» συνάντησή του με τον κ. Νετανιάχου. Παρομοίασε για ακόμη μια φορά τον παλαιστινιακό θύλακα με «εργοτάξιο κατεδάφισης».
«Θα πάρουμε την ιδιοκτησία και θα αναλάβουμε την ευθύνη για την εξουδετέρωση όλων των επικίνδυνων βομβών που δεν έχουν εκραγεί και όλων των όπλων», συνέχισε, τονίζοντας πως η κυβέρνησή του θα φροντίσει να «ισοπεδωθούν», θα «ξεφορτωθεί» τα κτίρια που «έχουν καταστραφεί» και θα «αναπτυχθεί» ο παλαιστινιακός θύλακας.
Δεν επεκτάθηκε στο πώς σκοπεύει να το κάνει αυτό, μιλώντας για «μακροπρόθεσμο» σχέδιο. Διαβεβαίωσε πως άλλες χώρες στην περιοχή «λατρεύουν» την ιδέα, χωρίς να αναφερθεί σε κάποια ονομαστικά. Διαβεβαίωσε ακόμη πως το σχέδιο θα φέρει «σταθερότητα» στην περιοχή.
Δεν πρόκειται για απόφαση που πήρε «ελαφρά», ενώ φαντάστηκε ότι ο θύλακα θα μετατραπεί στην «Κυανή Ακτή της Μέσης Ανατολής».
Εμφανώς ευτυχής που του δόθηκε η ευκαιρία να δείξει πόσο καλή είναι η σχέση τους, μολονότι οι δυο τους είχαν διαφωνίες στο παρελθόν, ο κ. Νετανιάχου εξήρε τον κ. Τραμπ, τον «καλύτερο φίλο που είχε ποτέ το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο», κατ’ αυτόν.
Και οι δυο άνδρες εξάλλου διαβεβαίωσαν πως η εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία είναι κάτι που επίκειται, «θα γίνει».
Ο κ. Τραμπ διαβεβαίωσε πως το σχέδιό του «θα δημιουργήσει χιλιάδες επί χιλιάδων θέσεων εργασίας» και «θα είναι κάτι για το οποίο η Μέση Ανατολή θα μπορεί να είναι περήφανη». Ερωτηθείς ποιος θα ζήσει εκεί, είπε πως θα γίνει σπίτι για ανθρώπους «απ’ όλο τον κόσμο».
Ο κ. Νετανιάχου χαρακτήρισε την ιδέα «αντισυμβατική» και «φρέσκια».
Ούτε ο Αμερικανός πρόεδρος, ούτε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησαν στην ερώτηση με ποια νομική βάση θα γινόταν κάτι τέτοιο, που θα ανέτρεπε την πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά το Μεσανατολικό εδώ και δεκαετίες.
Νετανιάχου: «Το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα μπορεί να αλλάξει την Ιστορία»
Το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας, που ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως σκοπεύει να τεθεί υπό τον «έλεγχο» των ΗΠΑ «μακροπρόθεσμα»,, είναι ιδέα που «θα μπορούσε να αλλάξει την Ιστορία», έκρινε χθες Τρίτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.
«Μιλάμε, το μελετά με συνεργάτες του, την ομάδα του», ανέφερε. «Νομίζω πως είναι κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την Ιστορία. Αξίζει τον κόπο να ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος».
Η θέση της Σαουδικής Αραβίας
Η Σαουδική Αραβία επανέλαβε σήμερα πως απορρίπτει κάθε απόπειρα εξαναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους κι επανέλαβε τη δέσμευσή της στη δημιουργία κράτους της Παλαιστίνης, που διαβεβαίωσε ότι παραμένει ακλόνητη, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση-σοκ του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, πως έχει σκοπό οι ΗΠΑ να «πάρουν τον έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας «μακροπρόθεσμα».
Οι αρχές του σουνιτικού βασιλείου συμπλήρωσαν ακόμη πως δεν θα αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ προτού εγκαθιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος, αποκρούοντας τις διαβεβαιώσεις του Αμερικανού προέδρου, Τραμπ, και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον γι’ αυτό.
Θύελλα αντιδράσεων από την πρόταση Τραμπ για τη Γάζα
Ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και καταδικαστικών δηλώσεων σε διεθνή κλίμακα με την πρότασή του «να καθαριστεί» και «να νοικοκυρευτεί» η Λωρίδα της Γάζας, που συνεπάγεται τη μετεγκατάσταση των κατοίκων της, «ενάμισι εκατομμυρίου» κατ’ αυτόν, σε «πιο ασφαλείς» και «πιθανόν πιο άνετες» περιοχές, όπως στην Ιορδανία ή στην Αίγυπτο -και οι δύο χώρες απέρριψαν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Χθες έκανε παρόμοια σχόλια, τονίζοντας πως οι Παλαιστίνιοι θα φύγουν οριστικά από τη Λωρίδα της Γάζας και θα πάνε σε «ωραία σπίτια», όπου θα μπορούν να είναι «ευτυχισμένοι και να μη δέχονται πυρά, να μη σκοτώνονται».
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Chris Van Hollen, Δημοκρατικός στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, ήταν πιο ωμός, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του Τραμπ «εθνοκάθαρση με άλλο όνομα».
Όπως αναφέρει το Bloomberg, καμία από τις επικρίσεις δεν είναι πιθανό να αποτρέψει τον Τραμπ. Καθώς συνέχισε να αναπτύσσει το όραμά του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου -σκεπτόμενος να ισοπεδώσει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και στη συνέχεια να προσλάβει χιλιάδες ανθρώπους για να την ανοικοδομήσουν-, ο Νετανιάχου στεκόταν λίγα μέτρα μακριά, κοιτάζοντας μερικές φορές σαστισμένος, αλλά ποτέ δεν πρότεινε κάποια διαφορετική θέση. Μόνο μια χούφτα άνθρωποι γνώριζαν την πρόταση πριν από τις δηλώσεις του Τραμπ, σύμφωνα με άτομο που επικαλείται το πρακτορείο.
Η γρήγορη αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας είναι πιθανότατα μια ένδειξη της ευρύτερης αντίδρασης στη Μέση Ανατολή. Πριν από αυτήν την εβδομάδα, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και ο Αραβικός Σύνδεσμος αντιτάχθηκαν στις αντισυμβατικές ιδέες του Τραμπ, όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και η Παλαιστινιακή Αρχή. Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι η σύμμαχος Ιορδανία είχε προηγουμένως απορρίψει την υποδοχή περισσότερων προσφύγων, ο Τραμπ επισήμανε τη Βενεζουέλα, η οποία πρόσφατα συμφώνησε να πάρει πίσω απελαθέντες από τις ΗΠΑ, αφού αρνήθηκε επί έναν χρόνο.
«Κοιτάξτε, το θέμα της Γάζας δεν λειτούργησε», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο νωρίτερα μέσα στην ημέρα. «Νομίζω ότι πρέπει να πάρουν ένα καλό, φρέσκο, όμορφο κομμάτι γης και να βρούμε κάποιους ανθρώπους να βάλουν τα χρήματα για να το χτίσουν και να το κάνουν ωραίο και κατοικήσιμο και ευχάριστο, κάπου», πρόσθεσε.
«Όλα όσα προτείνει, κάθε στοιχείο από αυτά που είπε από μόνο του, είναι εξαιρετικά προβληματικά και θα αποσταθεροποιούσαν σε τεράστιο βαθμό», δήλωσε ο Khaled Elgindy, επισκέπτης μελετητής στο Κέντρο Σύγχρονων Αραβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Georgetown και συγγραφέας του βιβλίου Blind Spot: America and the Palestinians, from Balfour to Trump.
Ο Elgindy είπε ότι ο Τραμπ φάνηκε να μιλάει περισσότερο ως εργολάβος ακινήτων, παρά ως πρόεδρος, προσθέτοντας: «Είναι σαφές ότι δεν μίλησε με κανέναν Παλαιστίνιο για να καταλήξει σε αυτές τις ιδέες».
Έφυγε κάθε έννοια της «λύσης των δύο κρατών» που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν εδώ και δεκαετίες ή η αναγνώριση ότι οι γείτονες του Ισραήλ έχουν επανειλημμένα απορρίψει την υποδοχή περισσότερων Παλαιστίνιων προσφύγων.
Απουσίαζε επίσης η αίσθηση του πόσο «αλεξικέραυνο» αποτελεί η στρατιωτική παρουσία της Αμερικής στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, από τους πρόσφατους πολέμους στο Ιράκ που βοήθησαν στη γέννηση του Ισλαμικού Κράτους και χρονολογούνται από τις βομβιστικές επιθέσεις στους στρατώνες της Βηρυτού το 1983, που σκότωσαν περισσότερους από 300 ανθρώπους, γεγονός που ώθησε τον τότε πρόεδρο, Ρόναλντ Ρέιγκαν, να αποσύρει τις δυνάμεις του από τον Λίβανο.
Αφού πίεζε επί χρόνια για έναν πιο περιορισμένο ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο, το σχέδιο του Τραμπ φάνηκε να είναι το τελευταίο σημάδι ότι θα προτιμούσε να αγκαλιάσει μια επεκτατική Αμερική, σε συνέχεια των δηλώσεων ότι θα ήθελε να αποκτήσει τη Γροιλανδία, να πάρει πίσω τη Διώρυγα του Παναμά και να κάνει τον Καναδά το 51ο κράτος. Αλλά αυτό δεν καθιστά την πρόταση πιο πιθανή.
«Δεν έχει τα μέσα ή τα εργαλεία για να εφαρμόσει στην πραγματικότητα τα πράγματα που λέει», δήλωσε ο Μπράιαν Κατούλις, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής και πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. «Είναι παρόμοιο με αυτό που λέει για τη Γροιλανδία ή τον Παναμά. Προκαλεί αναστάτωση. Προκαλεί συζήτηση. Αλλά δεν παράγει τίποτα».
Ο Τραμπ δεν πτοείται από τους αρνητές
Ο Αμερικανός ηγέτης δήλωσε ότι δεν πτοείται από τους αρνητές και υποσχέθηκε να επισκεφθεί το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια των επερχόμενων ταξιδιών στο εξωτερικό. Πολλά έθνη «με ανθρωπιστικές καρδιές» θέλουν να τον υποστηρίξουν, είπε.
«Υπάρχουν πολλά από αυτά που θέλουν να το κάνουν αυτό και να χτίσουν διάφορες περιοχές που τελικά θα καταληφθούν από τα 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν στη Γάζα, τερματίζοντας τον θάνατο και την καταστροφή και ειλικρινά την κακοτυχία», είπε ο Τραμπ.
Νωρίτερα στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ δήλωσε ότι «πραγματικά πλούσια» έθνη θα παράσχουν γη και θα μπορούσαν να κατασκευαστούν διάφορες περιοχές για να στεγαστούν μόνιμα οι Παλαιστίνιοι, «όπου θα μπορούν να ζήσουν μια όμορφη ζωή». Πρότεινε ότι οι νέες αναπτύξεις θα είναι αρκετά ωραίες, ώστε οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες να μη θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Μιλώντας πριν από τη δήλωση της Σαουδικής Αραβίας, ο Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το βασίλειο θα υποστηρίξει την πρόταση, υπονοώντας ότι το ίδιο και άλλα έθνη θα καλωσόριζαν μια νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων στην περιοχή.
«Η Σαουδική Αραβία θα είναι πολύ χρήσιμη και ήταν πολύ χρήσιμη», δήλωσε ο Τραμπ. «Αλλά όλοι αισθάνονται ότι συνεχίζοντας την ίδια διαδικασία που συνεχίζεται για πάντα, ξανά και ξανά, και μετά αρχίζει και μετά αρχίζουν οι σκοτωμοί και αρχίζουν όλα τα άλλα προβλήματα. Και καταλήγετε στο ίδιο σημείο, και δεν θέλουμε να το δούμε αυτό να συμβαίνει», πρόσθεσε.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι πιστεύει ότι «η ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά», όπως είπε «πιστεύω ότι θα συμβεί».
Ένα πράγμα, πάντως, είναι σαφές: στον απόηχο του 15μηνου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος άφησε τα περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας σε δεινή ανθρωπιστική κατάσταση, οι προοπτικές για παλαιστινιακή κρατική υπόσταση σπάνια φάνηκαν τόσο απομακρυσμένες, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να δεσμεύεται τώρα ότι δεν θα συμβεί ποτέ. Ορισμένοι από τους σκληρούς δεξιούς υποστηρικτές του Νετανιάχου στο Ισραήλ έχουν προηγουμένως ζητήσει να απομακρυνθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα και να γίνει προέκταση του εβραϊκού κράτους.
Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Τραμπ και ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Affinity Partners, τράβηξε επίσης την προσοχή πέρυσι, όταν είπε ότι η Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να είναι «πολύ πολύτιμη».
«Η παραθαλάσσια ιδιοκτησία της Γάζας, θα μπορούσε να είναι πολύ πολύτιμη, αν οι άνθρωποι επικεντρώνονταν στην οικοδόμηση μέσων διαβίωσης», είχε δηλώσει σε συνέντευξη που αναρτήθηκε από την Πρωτοβουλία για τη Μέση Ανατολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Ενώ η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς παραμένει σε ισχύ, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να απέχουν πολύ σε κρίσιμα ζητήματα. Ο Νετανιάχου έχει υποσχεθεί να επιτύχει την πλήρη νίκη επί της Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, και να επιστρέψει όλους τους ομήρους που κρατήθηκαν κατά την επίθεση της οργάνωσης στο Ισραήλ, που ξεκίνησε τον πόλεμο. Ορισμένα δεξιά μέλη του συνασπισμού του Νετανιάχου έχουν επικρίνει τη συμφωνία και τον έχουν πιέσει να συνεχίσει τον πόλεμο.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα προσφέρει ανορθόδοξες λύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει ευθέως το Ισραήλ, αλλά έχει επίσης δεσμευτεί να τερματίσει τη σύγκρουση και πήρε τα εύσημα για τη συμφωνία, η οποία συμφωνήθηκε κατά τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν.
«Δεν θα μου δώσουν ποτέ βραβείο Νόμπελ Ειρήνης», δήλωσε ο Τραμπ. «Το αξίζω, αλλά δεν θα μου το δώσουν ποτέ».
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, είχε ταχθεί εναντίον του εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τον θύλακα.
Αψηφώντας τις αντιδράσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος αυξάνει την πίεση και διαβεβαιώνει πως εννοεί να δει την ιδέα -που δεν απέχει πολύ από τις προθέσεις παρατάξεων της ισραηλινής άκρας δεξιάς- να υλοποιείται.
Την ερχόμενη Τρίτη θα υποδεχθεί τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’, στον Λευκό Οίκο. Μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, προ ημερών.
Ήδη πριν από τις δηλώσεις-σοκ του Αμερικανού προέδρου, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, κατακεραύνωσε χθες βράδυ τις δηλώσεις του για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων, στις οποίες βλέπει «συνταγή για να προκληθεί χάος» στην Εγγύς Ανατολή.
Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ριάντ Μανσούρ, κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να «σεβαστούν τον πόθο του παλαιστινιακού λαού» να ζήσει στη Λωρίδα της Γάζας.
Η συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου καταγράφτηκε σε κρίσιμη στιγμή, καθώς ξανάρχισαν οι λεπτές έμμεσες διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση της εφαρμογής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός η οποία τέθηκε σε ισχύ τη 19η Ιανουαρίου.
Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες «οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση» της «άρχισαν».
Το Ισραήλ από την πλευρά του ανέφερε πως θα στείλει «στα τέλη της εβδομάδας» αντιπροσωπεία στο Κατάρ -το εμιράτο είναι μία από τις τρεις χώρες που μεσολαβούν στις διαπραγματεύσεις, οι άλλες δύο είναι η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ- για τις συνομιλίες.
Στην ίδια τη Λωρίδα της Γάζας, χιλιάδες Παλαιστίνιοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους εξαιτίας του πολέμου επωφελήθηκαν από την κατάπαυση του πυρός για να επιστρέψουν στα σπίτια και στη γη τους, αποφασισμένοι να ξαναφτιάξουν ό,τι καταστράφηκε από την αρχή.
Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι γύρισαν έτσι στο βόρειο τμήμα του θύλακα, που έχει υποστεί εξαιρετικά εκτεταμένες καταστροφές.
«Ο Τραμπ κι ο Νετανιάχου πρέπει να καταλάβουν την πραγματικότητα του παλαιστινιακού λαού. Είναι λαός ριζωμένος βαθιά στη γη του, δεν πρόκειται να την εγκαταλείψουμε», είπε ο Χατέμ Άζαμ, κάτοικος της Ράφας, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που προσκλήθηκε στον Λευκό Οίκο μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία την 20ή Ιανουαρίου -τεκμήριο, αν χρειαζόταν κάποιο, του πόσο στενή είναι η σχέση των δύο χωρών.
Οι δύο ηγέτες ορκίστηκαν επίσης πως θα κάνουν το παν προκειμένου το Ιράν να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικό οπλοστάσιο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να διαμηνύει πως θα ασκήσει «μέγιστη πίεση» στην Τεχεράνη.
Η πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χαμάς επέτρεψε έως τώρα να αφεθούν ελεύθεροι 18 Ισραηλινοί όμηροι και σε αντάλλαγμα κάπου 600 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές, καθώς και να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στον θύλακα υπό πολιορκία.
Η δεύτερη φάση στη θεωρία θα επιτρέψει την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων και τον οριστικό τερματισμό του πολέμου, έναυσμα του οποίου ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.
Αφού απελευθερωθούν οι όμηροι κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, οι μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος θα έχουν ακόμη στα χέρια τους κάπου πενήντα ομήρους, ζωντανούς και νεκρούς.
Συνολικά είχαν απαχθεί 251 άνθρωποι κατά τη διάρκεια της εφόδου της Χαμάς, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.210 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 47.487 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, τα οποία χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
Διαβάστε επίσης
Στεγαστική κρίση: Τα σχέδια τραπεζών & servicers για να βρεθεί λύση
Ο Βέλγος εμπειρογνώμονας και το πόρισμα καταπέλτης για τα Τέμπη
Κομισιόν: Πώς θα στηρίξει τους κλάδους ενέργειας, πρώτων υλών και EV της ΕΕ