THEPOWERGAME
Σε συμφωνία για τη μείωση των ωρών εργασίας ανά εβδομάδα από 40 σε 37,5, κατέληξε η κυβέρνηση της Ισπανίας, σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να ενισχύσει τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησής του, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο κοινοβούλιο.
«Έχουν περάσει περισσότερα από 41 χρόνια από τότε που άλλαξαν οι ώρες εργασίας στη χώρα μας», δήλωσε η αντιπρόεδρος και υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαθ, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Τόνισε ότι η μεταρρύθμιση αυτή δεν αποτελεί απλώς μια ακόμα οικονομική ή εργασιακή παράμετρο, αλλά ένα «εθνικό σχέδιο» που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της Ισπανίας.
Το μέτρο αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο και, εφόσον εγκριθεί, θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του επόμενου έτους.
Οι αντιδράσεις των συνδικάτων
Η μείωση του ωραρίου εργασίας επιτεύχθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικάτων, ενώ οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων αποχώρησαν από τις συνομιλίες. Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, η νέα ρύθμιση θα ωφελήσει περίπου 13 εκατομμύρια εργαζομένους στη χώρα.
Σημειώνεται ότι στον δημόσιο τομέα, καθώς και σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως η εκπαίδευση, το ωράριο εργασίας είναι ήδη στις 37,5 ώρες εβδομαδιαίως. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο μέσος όρος των πραγματικών ωρών εργασίας στην Ισπανία ανέρχεται σήμερα σε 36,4 ώρες την εβδομάδα.
«Το μέτρο αυτό θα επηρεάσει το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, τόσο τις μεγάλες όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος είναι η διευκόλυνση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς και η αύξηση της παραγωγικότητας», δήλωσε η εργατολόγος Μπλάνκα Μερκάδο από την KPMG Abogados.
Η Ισπανία στις χώρες με το μικρότερο ωράριο εργασίας
Όπως εξηγεί δημοσίευμα του Bloomberg, εφόσον το σχέδιο εγκριθεί από το κοινοβούλιο, η Ισπανία θα συγκαταλέγεται στις χώρες της Ευρώπης με τις λιγότερες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας.
Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ έχει θέσει ως προτεραιότητα την «εργασιακή αξιοπρέπεια», επισημαίνοντας ότι «οι Ισπανοί πρέπει να εργάζονται για να ζουν και όχι να ζουν για να εργάζονται». Παράλληλα, η κυβέρνηση συμφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 4,4% το 2025, ανεβάζοντας τη συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από 60% από την αρχή της πρωθυπουργίας Σάντσεθ.
Παρά τη σημαντική μείωση της ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών και την εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη – η Ισπανία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία μεταξύ των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης – ο Σάντσεθ δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί πολιτικά αυτά τα επιτεύγματα. Η κυβέρνησή του δυσκολεύεται να περάσει σημαντικά νομοσχέδια, ενώ ο προϋπολογισμός δεν έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο από το 2023.
Διαβάστε επίσης
Γνωρίστε τους Γκωλιστές, τους Ατλαντιστές, τους Αρνητές και τους Πουτινιστές της Ευρώπης
Πώς οι δασμοί του Τραμπ απειλούν το Χόλιγουντ
Φόβοι για νέα κρίση τιμών ενέργειας από το ράλι του φυσικού αερίου