THEPOWERGAME
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με το παιχνίδι που έπαιξε με τους δασμούς, έδειξε στον κόσμο πώς εφαρμόζεται η στρατηγική του στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Bussiness Insider.
Μέσα σε λίγες ημέρες, ο Τραμπ απείλησε τρεις βασικούς εμπορικούς εταίρους — Κίνα, Καναδά και Μεξικό — με την επιβολή δασμών λόγω της παράνομης μετανάστευσης και της διακίνησης φαιντανύλης. Οι απειλές του απέδωσαν βραχυπρόθεσμα: πέτυχε μια προσωρινή συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό.
«Ο πρόεδρος Τραμπ ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του με τα ‘όπλα’ των δασμών σε πλήρη δράση, και μέχρι στιγμής η τακτική αυτή έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στην επίτευξη των πολιτικών του στόχων», δήλωσε στο Business Insider ο Ρατζίβ Μπισουάς, διευθύνων σύμβουλος της Asia-Pacific Economics, μιας ερευνητικής εταιρείας με έδρα τη Σιγκαπούρη.
Το Σάββατο, ο Τραμπ, χρησιμοποιώντας τον Νόμο περί Διεθνών Οικονομικών Εξουσιών Έκτακτης Ανάγκης, επέβαλε δασμό 25% στις περισσότερες εισαγωγές προϊόντων από τον Καναδά και το Μεξικό.
Οι δασμοί επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την Τρίτη, αλλά, έπειτα από πτώση στις αγορές τη Δευτέρα το πρωί, οι διαπραγματεύσεις με τον Καναδά και το Μεξικό οδήγησαν σε αναβολή 30 ημερών.
Παραχωρήσεις από Μεξικό και Καναδά
Σε αντάλλαγμα για την αναστολή των δασμών, το Μεξικό συμφώνησε να αναπτύξει 10.000 στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στα βόρεια σύνορά του, για την καταπολέμηση της παράνομης δραστηριότητας. Ο Καναδάς, από την πλευρά του, δεσμεύτηκε να λάβει νέα μέτρα για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, του ξεπλύματος χρήματος και την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα.
«Το Μεξικό και ο Καναδάς υπέκυψαν άμεσα στην απειλή των αμερικανικών δασμών και αποδέχθηκαν αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα, ακριβώς όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος Τραμπ πριν ακόμα από την ορκωμοσία του», δήλωσε ο Μπισουάς.
Το τίμημα των δασμών Τραμπ
Παρότι οι συμφωνίες με τον Καναδά και το Μεξικό επιτεύχθηκαν γρήγορα, το τίμημα είναι η αυξανόμενη δυσαρέσκεια προς τις ΗΠΑ και η αβεβαιότητα στο διεθνές εμπορικό σύστημα.
«Οι κανόνες του εμπορίου είναι πολύτιμοι, γιατί δημιουργούν προβλεψιμότητα και σταθερότητα για τις χώρες και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Αμερική και παγκοσμίως», δήλωσε ο Έντουαρντ Όλντεν, ανώτερος ερευνητής στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων. «Η διατάραξή τους χωρίς σοβαρό λόγο είναι ανεύθυνη».
Ο Ρόμελ Μοστάφα, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ivey Business School στον Καναδά, τόνισε ότι οι συμφωνίες θα μπορούσαν να είχαν επιτευχθεί και χωρίς την απειλή δασμών. «Η χρήση ζητημάτων όπως η φαιντανύλη και η παράνομη μετανάστευση ως δικαιολογία για έναν εμπορικό πόλεμο είναι μάλλον παράλογη», σημείωσε.
Ο Όλντεν πρόσθεσε ότι τα μέτρα του Μεξικού δεν αποτελούν σημαντική παραχώρηση, καθώς η χώρα είχε ήδη συμφέρον να περιορίσει τη διακίνηση φαιντανύλης. Όσο για τον Καναδά, επισήμανε ότι τα δεδομένα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων δείχνουν ότι ευθύνεται μόνο για το 0,2% των κατασχέσεων φαιντανύλης στα σύνορα των ΗΠΑ.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν σε ένα μήνα θα επανέλθουμε με νέες απαιτήσεις», προειδοποίησε ο Μοστάφα.
Η Κίνα απαντά στον Τραμπ με αντίποινα
Ενώ ο Καναδάς και το Μεξικό εξασφάλισαν προσωρινή ανακούφιση από τους δασμούς του Τραμπ, η Κίνα δεν είχε την ίδια τύχη. Τα γενικευμένα αμερικανικά μέτρα 10% στις κινεζικές εισαγωγές τέθηκαν σε ισχύ τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ανατολικής Ακτής).
Το Πεκίνο αντέδρασε άμεσα, επιβάλλοντας δασμούς σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, όπως άνθρακας, υγροποιημένο φυσικό αέριο, αργό πετρέλαιο και αγροτικά μηχανήματα.
«Η μονομερής επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ παραβιάζει σοβαρά τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή «δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων της Αμερικής, αλλά πλήττει τη φυσιολογική οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών».
Το Πεκίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον ότι ευθύνεται για τη διακίνηση φαιντανύλης, δηλώνοντας ότι πρόκειται για «εσωτερικό πρόβλημα των ΗΠΑ», και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της φαιντανύλης με αντικειμενικό και ορθολογικό τρόπο, αντί να απειλούν άλλες χώρες με αυθαίρετες αυξήσεις δασμών», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον Άλεξ Κάπρι, ειδικό στο διεθνές εμπόριο και καθηγητή στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, ο Τραμπ χρησιμοποιεί την ίδια επιθετική τακτική και απέναντι στο Πεκίνο.
«Ο Τραμπ θα ακολουθήσει την ίδια προσέγγιση και με την Κίνα, και νομίζω ότι το Πεκίνο θα καλωσορίσει αυτή την καθαρά συναλλακτική μορφή διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Κάπρι.
Διαβάστε επίσης
Γνωρίστε τους Γκωλιστές, τους Ατλαντιστές, τους Αρνητές και τους Πουτινιστές της Ευρώπης
Πώς οι δασμοί του Τραμπ απειλούν το Χόλιγουντ
Φόβοι για νέα κρίση τιμών ενέργειας από το ράλι του φυσικού αερίου