THEPOWERGAME
Εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας στις ΗΠΑ ήδη εκφράζουν τον βαθύ προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις των δασμών που επέβαλε προχθές ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εις βάρος του Μεξικού, του Καναδά και της Κίνας. Ο ίδιος δήλωσε την Κυριακή, λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να μεταβεί από τη Φλόριντα στην Ουάσιγκτον, πως οι δασμοί εις βάρος των εισαγωγών από την ΕΕ θα υπάρξουν «οπωσδήποτε», αλλά μπορεί να βρεθεί μια λύση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος «είναι πολύ ευγενής». Έκτοτε το καναδικό δολάριο, το μεξικανικό πέσο και το ευρώ υποχώρησαν δραματικά έναντι του δολαρίου, ενώ τα χρηματιστήρια στην Ασία έκλεισαν με απώλειες από 0,36% στο Χονγκ Κονγκ μέχρι 2,66% στο Τόκιο.
Αναλυτές και οικονομολόγοι προειδοποιούν πως ελλοχεύει κίνδυνος για ύφεση, με το κλίμα αποστροφής επενδυτικού κινδύνου να καθρεπτίζεται μέσα στο Σαββατοκύριακο κυρίως από ρευστοποιήσεις της τάξεως των 600 δισ. δολαρίων από τις διεθνείς αγορές κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με την CoinMarketsCap, η συνολική κεφαλαιοποίηση των ισχυρότερων κρυπτονομισμάτων υποχώρησε από τα 62 τρισ. δολάρια που ίσχυαν το Σάββατο στο Χονγκ Κονγκ στα 3,03 τρισ. δολάρια το πρωί της Δευτέρας.
Επόμενος στόχος των δασμών Τραμπ η ΕΕ
Τα προθεσμιακά συμβόλαια στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ προμηνύουν ένα de facto αρνητικό άνοιγμα, παρουσιάζοντας πτώση 2%, ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες αντανακλούν την ανησυχία πως η ΕΕ είναι επόμενος στόχος της επιθετικής εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα πληγούν μόνον οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ευρώπης αλλά, ενδεχομένως, να προκληθεί ένα άνοδος του πληθωρισμού εάν οι κυβερνήσεις της ΕΕ προχωρήσουν σε αντίποινα, όπως έπραξε ο Καναδάς με την αναγγελία δασμών 25% σε εισαγωγές περίπου 100 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ. Οι ηγέτες της ΕΕ ήδη βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ στη σημερινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παραστεί ο Βρετανός πρωθυπουργός για πρώτη φορά μετά το Brexit.
Εκπρόσωποι επιχειρήσεων στις ΗΠΑ εκφράζουν έντονους φόβους
Την ανησυχία του για τις εξελίξεις εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου στις ΗΠΑ, Τζον Μέρφι, στους δασμούς 25% εις βάρος του Μεξικού και του Καναδά, όπως και 10% εις βάρος της Κίνας, τους οποίους ο Λευκός Οίκος δικαιολόγησε στο λαθρεμπόριο φαιντανύλης και την παράνομη μετανάστευση σε ό,τι αφορά τις δύο γειτονικές χώρες. «Ο πρόεδρος σωστά επικεντρώνεται σε μεγάλα προβλήματα, όπως η παραβίαση των συνόρων και η μάστιγα της φαιντανύλης, αλλά η επιβολή δασμών δεν θα λύσει το πρόβλημα, παρά μόνον θα αυξήσει τις τιμές για τις αμερικανικές οικογένειες», δήλωσε ο Μέρφι.
Ο Κιμ Κλόσινγκ, συνεργάτης του Peterson Institute, παρομοίασε τους δασμούς του Τραμπ «με τη μεγαλύτερη αύξηση στη φορολογία από τη δεκαετία του ΄90». Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και σύμβουλος επί διακυβέρνησης Ομπάμα, Μορίς Όμπστφελντ, είπε λίγο μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον Λευκό Οίκο πως ο κόσμος μπορεί να οδηγηθεί σε ύφεση. Αναλυτές στη Morgan Stanley και τη UBS προβλέπουν πως εάν παραμείνουν οι δασμοί, τότε το πραγματικό ΑΕΠ στις ΗΠΑ μπορεί να μειωθεί έως και μία ποσοστιαία μονάδα. Ο επενδυτικός κόσμος διατηρεί την πεποίθηση πως οι δασμοί για τον Τραμπ χρησιμεύουν ως διαπραγματευτικό χαρτί. Ο ίδιος δήλωσε πως θα συνομιλήσει με τους ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά σήμερα, Δευτέρα.
Πληθωρισμός και ανατροπές στις εφοδιαστικές αλυσίδες οι άμεσοι κίνδυνοι
Πληθωρισμός και ανατροπές στις εφοδιαστικές αλυσίδες είναι άμεσοι κίνδυνοι, καθώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δίνει την εντύπωση πως οι ΗΠΑ, δηλαδή η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, δεν θα έπρεπε να εισάγει σχεδόν τίποτα, διότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ είναι ένδειξη αδυναμίας. Ήδη οι μετοχές των ιαπωνικών Toyota, Nissan και Honda απώλεσαν από το 5% έως το 7% της αξίας τους, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξαρτώνται από το Μεξικό για να προμηθεύσουν τις αγορές των ΗΠΑ με εξαρτήματα απαραίτητα στη συναρμολόγηση αυτοκινήτων. Μάλιστα, ο Τραμπ περιέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, το οποίο διαμορφώθηκε στα 233 δισ. δολάρια το γ’ τρίμηνο του 2024, ως «φρικαλεότητα», αποδεχόμενος ωστόσο πως οι Αμερικανοί καταναλωτές μπορεί να δεχτούν πιέσεις στο πορτοφόλι τους από τους δασμούς για ένα διάστημα.
Διαβάστε επίσης
Η ΔΙΑΣ εξελίσσει το IRIS: Τι αλλάζει στις ηλεκτρονικές πληρωμές
Η χρυσή δεκαετία των εξαγωγών και η επανεστίαση στην εσωτερική αγορά
Πώς είδε η ενεργειακή αγορά της Ευρώπης το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας