THEPOWERGAME
Τηλεφώνημα στην πρωθυπουργό της Δανίας από τον Ντόναλντ Τραμπ με κεντρικό θέμα συζήτησης τη Γροιλανδία, αποκαλύπτουν οι Financial Times. Η συνομιλία διήρκησε 45 λεπτά και πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η Μέτε Φρεντέρικσεν ξεκαθάρισε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι η Γροιλανδία δεν πωλείται, ωστόσο υπογράμμισε ότι η Δανία παραμένει ανοιχτή για στενότερη συνεργασία όσον αφορά σε στρατιωτικές βάσεις και σχεδιαζόμενες εξορύξεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από ένα σημείο και μετά η συζήτηση στο τηλέφωνο ήταν έντονη, με τον Τραμπ να πιέζει να μπει «πωλητήριο στη Γροιλανδία», εμφανίζοντας «συγκρουσιακή διάθεση». Το τηλεφώνημα Τραμπ στη Δανή πρωθυπουργό κράτησε 45 λεπτά.
«Προηγουμένως, ήταν δύσκολο να το πάρεις στα σοβαρά. Αλλά πιστεύω ότι είναι σοβαρό και δυνητικά πολύ επικίνδυνο» ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Και εξήγησε: «Η πρόθεση ήταν πολύ ξεκάθαρη. Τη θέλουν. Οι Δανοί είναι πλέον σε κατάσταση διαχείρισης κρίσεων». Πρώην αξιωματούχος της Δανίας τόνισε από τη μεριά του: «Ήταν μια πολύ δύσκολη συνομιλία. Ο Τραμπ απείλησε να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Δανίας, όπως στοχευμένους δασμούς».
Δημοσίευμα του Economist υπενθυμίζει ότι ιστορικά οι ΗΠΑ έχουν αποκτήσει εδάφη μέσω αγοράς, όπως η Λουιζιάνα και η Αλάσκα. Ο Τόμας Τζέφερσον αγόρασε τη Λουιζιάνα το 1803, διπλασιάζοντας το μέγεθος της χώρας. Εξήντα τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Γουίλιαμ Σιούαρντ, τότε υπουργός Εξωτερικών, αγόρασε την Αλάσκα από τη Ρωσία για μόλις… 7,2 εκατ. δολάρια (162 εκατ. δολάρια σήμερα). Η συγκεκριμένη κίνηση ονομάστηκε «η τρέλα του Σιούαρντ». Ωστόσο, σήμερα η συμφωνία για την Αλάσκα θεωρείται αριστοτεχνική κίνηση (σ.σ. ελέω πετρελαίων) και η αγορά της Λουιζιάνα το μεγαλύτερο επίτευγμα ενός από τους μεγαλύτερους προέδρους της Αμερικής. «Εκ των υστέρων, και οι δύο φαίνονται εξαιρετικά συμφέρουσες», ανέφερε ο Economist.
Διαβάστε επίσης
Η μεγάλη φυγή προς τη σύνταξη και το χάσμα στα τελικά ποσά
Meta: Επενδύσεις έως και 65 δισ. το 2025 στην τεχνητή νοημοσύνη
Υπό εξέταση το τεχνικό πρόβλημα στο FSRU Αλεξανδρούπολης